Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Δημοσκόπηση στον Ελεύθερο Τύπο: Πρωτιά ΝΔ, υπεροχή Σαμαρά, αδιαπραγμάτευτο το ευρώ



Πρωτιά της Ν.Δ. και «αδιαπραγμάτευτη» επιθυμία της κοινής γνώμης για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ καταγράφει η δημοσκόπηση της εταιρίας Rass που παρουσιάζει σήμερα ο «Ε.Τ.», τελευταία μέρα δημοσιοποίησης των ερευνών.
Δεκαέξι μέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές της 17ης Ιουνίου, τα ευρήματα της δημοσκόπησης καταγράφουν προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας 2,3
ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, εντυπωσιακή συσπείρωση μετά την ανασύνταξη των κεντροδεξιών δυνάμεων και απόλυτη ομοφωνία υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ, στοιχείο που ανάγεται στο κύριο κριτήριο που θα «υπαγορεύσει» το κόμμα που θα ψηφίσουν οι πολίτες.
Η δημοσκόπηση της Rass καταγράφει επίσης σαφή υπεροχή του Αντώνη Σαμαρά έναντι του Αλέξη Τσίπρα σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά και ξεκάθαρη εικόνα υπέρ της Ν.Δ. στην παράσταση νίκης.
Το σενάριο επιστροφής στη δραχμή, που σκιάζει το πολιτικό προσκήνιο από τις εκλογές της 6ης Μαΐου μέχρι σήμερα, αποτελεί πραγματικό εφιάλτη για την κοινή γνώμη, καθώς το 88,9% τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, ακόμη και το 89,9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Ο σταθερός ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Ν.Δ. την καθιστά πρώτο κόμμα με διαφορά  που μπορεί να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ (35,7%), ενώ το 70% εκτιμά ότι αν επιστρέφαμε στη δραχμή η κατάσταση θα ήταν χειρότερη και σε σχέση με τα κρίσιμα εθνικά μας θέματα. Παρά το υψηλό ποσοστό που απέσπασε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη της 6ης Μαΐου κάνοντας τα στελέχη του να μιλούν για ελπίδα και αλλαγή, η νέα προεκλογική περίοδος δείχνει ότι η Ν.Δ. είναι το κόμμα που μπορεί ο πολίτης να ελπίζει για καλύτερες μέρες στο μέλλον και ο Αντώνης Σαμαράς το πρόσωπο που εμπιστεύεται περισσότερο η κοινή γνώμη για το δικό της μέλλον (43%) έναντι του Αλέξη Τσίπρα (35,8%).
Η επαναδιαπραγμάτευση κάποιων όρων του Μνημονίου -θέση που υποστήριζε από την αρχή ο πρόεδρος της Ν.Δ.- είναι το ζητούμενο για το 76,4% των ερωτηθέντων και όχι η καταγγελία του Μνημονίου (22,3%) που αποτέλεσε σημαία του Αλέξη Τσίπρα στη μάχη των προηγούμενων εκλογών. Ως εκφραστή αυτής της θέσης, οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο τον Αντώνη Σαμαρά από τον Αλέξη Τσίπρα -η διαφορά είναι πάνω από είκοσι ποσοστιαίες μονάδες- ενώ την πρωτιά διατηρεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. και στο ερώτημα της καταλληλότητας πρωθυπουργού.
Η διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ και η κριτική που ασκείται στον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν έχει σαφές σχέδιο για τη διακυβέρνηση της χώρας είναι άποψη που ασπάζεται το 71,7% των ερωτηθέντων, αλλά και το 35,4% των ψηφοφόρων του!
Οσον αφορά την επιθυμία των πολιτών για το κόμμα που θέλουν να είναι πρώτο, η Ν.Δ. προηγείται με 46,8% έναντι 43,3% του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την έρευνα της Rass, η επόμενη Βουλή θα είναι επτακομματική -κάμψη των ποσοστών εμφανίζουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή- ενώ εκτός Βουλής μένει η Δημιουργία Ξανά μετά τη συνεργασία της με τη Δράση. Η αξιοσημείωτη μεταβολή που αναδεικνύεται σ’ αυτή τη νέα προεκλογική περίοδο είναι ότι η πλειοψηφία των πολιτών θα προσέλθει στην κάλπη με πρωταρχικό κριτήριο το κόμμα που θα διασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ (42,3%) αντί της διαμαρτυρίας για τις πολιτικές που μας οδήγησαν ως εδώ (34,3%).



Κατερίνα Κατσαβού

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου