Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ: Πού διαμορφώνονται οι βάσεις


Πού διαμορφώνονται οι βάσεις
Σε υψηλότερα επίπεδα από τα περσινά αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αν και τα στοιχεία των βαθμολογιών που δόθηκαν στη δημοσιότητα προοιωνίζονται υποχώρηση σε ορισμένες σχολές
Βάσεις πολλών ταχυτήτων αναμένονται φέτος, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπ. Παιδείας σχετικά με τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Η κίνηση των μορίων φέτος, όπως δείχνουν αυτά τα στοιχεία, θα έχει σκαμπανεβάσματα και εκπλήξεις και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιμένουμε πτώση των βάσεων σε όλα τα τμήματα, όπως έγινε πέρυσι, όπου είδαμε βουτιά των βάσεων μέχρι και 2.000 μόρια, ακόμη και σε περιζήτητα τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ .
Πού διαμορφώνονται οι βάσεις
Οι αριστούχοι έχουν αυξηθεί σε πολλά μαθήματα και μάλιστα αυξημένης βαρύτητας και σύμφωνα με
το υπουργείο παρατηρείται αύξηση στα γραπτά που βαθμολογήθηκαν μεταξύ 18-20 (13,50 έναντι 11,09% το 2011), ενώ υπάρχει μικρή αύξηση στα γραπτά μεταξύ 15-18 (18,13% έναντι 18,08% για το έτος 2011).
Και φέτος θα είναι μια πραγματικά περίεργη χρονιά όσον αφορά την κίνηση των βάσεων, καθώς αυτή θα εξαρτηθεί και κατά ένα μεγάλο ποσοστό και από τις προτιμήσεις που θα δείξουν οι υποψήφιοι στις σχολές. Η προτίμηση αυτή, όμως, θα καθοριστεί και από τις οικονομικές δυνατότητες της οικογένειας του κάθε υποψηφίου, καθώς πλέον υπάρχουν χιλιάδες γονείς που δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους μακριά από τα σπίτια τους.
1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ: Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο θα εμφανιστεί άνοδος των βάσεων στις περιζήτητες κεντρικές σχολές Νομικής, Ψυχολογίας και Φιλολογικές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Στα βασικά μαθήματα του πεδίου αυτού υπάρχει βελτίωση στη βαθμολογία και επιπλέον υπάρχει και σημαντική αύξηση των υποψηφίων κατά 700 που θα διεκδικήσουν τις περιζήτητες σχολές. Στις σχολές του 1ου πεδίου, που απαιτούν μικρότερες γενικότερα βαθμολογίες, η άνοδος των βάσεων δεν θα είναι μεγάλη, ενώ στα χαμηλόβαθμα πανεπιστήμια αλλά και στα ΤΕΙ οι βάσεις θα κυμανθούν στα ίδια με πέρυσι επίπεδα.
2o και 4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ: Στο 2ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Μαθηματικών, Χημείας, Φυσικής, Πολυτεχνικές ) θα παρατηρηθούν πτωτικές τάσεις, οι οποίες θα είναι μικρότερες στα μεγάλα αστικά κέντρα και σημαντικά μεγάλες στα ΑΕΙ της περιφέρειας. Πολύ χαμηλές θα είναι οι βάσεις εισαγωγής στα ΤΕΙ του 2ου και του 4ου Επιστημονικού Πεδίου.
3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ: Στο 3ο Ε.Π. η εικόνα είναι κάπως δυσδιάκριτη και με μεγάλες πιθανότητες οι βάσεις θα μείνουν κοντά στα περσινά επίπεδα (με μικρές αυξομειώσεις), διότι μπορεί από τη μια οι επιδόσεις των υποψηφίων στα Μαθηματικά, στη Φυσική και τη Χημεία να είναι χειρότερες από πέρυσι, αλλά από την άλλη έχουμε ταυτόχρονα και αύξηση του αριθμού των υποψηφίων κατά 1.000 στη Θετική Κατεύθυνση, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να φέρει μια ισορροπία στην κίνηση των βάσεων. Για τις Ιατρικές οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι πιθανόν θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα.
5ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ: Στο 5ο Ε.Π. οι υποψήφιοι έγραψαν εξαιρετικά καλύτερα στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, το οποίο είναι μάθημα αυξημένης βαρύτητας και οι αριστούχοι αυξήθηκαν κατά σχεδόν 10%. Αυτό φανερώνει άνοδο των βάσεων, αλλά όμως το γεγονός ότι έχουμε 6% λιγότερους υποψηφίους συγκριτικά με πέρυσι μπορεί να συγκρατήσει τις ανοδικές τάσεις στις περιζήτητες κεντρικές οικονομικές σχολές. Πτωτική πορεία θα έχουν τμήματα ΤΕΙ της επαρχίας, όπως Λογιστικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Περισσότερες πληροφορίες ethnos.gr
Ψηλά ο πήχης για την εισαγωγή σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου