Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Βοήθεια, για τις τράπεζες, αλλά όχι "πρόγραμμα διάσωσης για τη χώρα", ζητά η Ισπανία


Η Ισπανία "δεν είναι τεχνικά δυνατόν να γίνει αντικείμενο προγράμματος διάσωσης", διαβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Προϋπολογισμού Κριστομπάλ Μοντόρο, αναφερόμενος στο μέγεθος της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.
"Η Ισπανία δεν έχει ανάγκη αυτό (μία διάσωση), έχει ανάγκη από περισσότερη Ευρώπη, από μηχανισμούς που θα επιτρέπουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση", είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ραδιοφωνικό δίκτυο Onda Cero.

Μετά την απόφαση για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Bankia ύψους 23,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Ισπανία βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών της ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές φοβούνται όιτι η χώρα δεν θα κατορθώσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της και ότι θα χρειασθεί οικονομική βοήθεια.

Ωστόσο, αυτό δεν θα συμβεί "μεταξύ άλλων και διότι η Ισπανία δεν είναι τεχνικά δυνατόν να αποτελέσει αντικείμενο διάσωσης", δήλωσε ο υπουργός Προϋπολογισμού.
"Επιμένω, για να επιτύχουμε αυτό που προσπαθούμε στην Ισπανία, την δημοσιονομική ισορροπία, την επάνοδο στην δημοσιονομική σταθερότητα μέσω της τροποποίησης του Συντάγματος, την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα, τη βελτίωση των σχέσεων εργασίας, δεν έχουμε ανάγκη από εξωτερική βοήθεια. Καταλαβαίνουμε ότι το μέλλον βρίσκεται στην Ευρώπη, στο ευρώ. Και οφείλουμε να στηριχθούμε στη λήψη αποφάσεων από τους (ευρωπαϊκούς) θεσμούς", δήλωσε ο Κριστομπάλ Μοντόρο.

Η Ισπανία τάσσεται υπέρ ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα επέτρεπε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και τη δημιουργία μίας μεγαλύτερης τραπεζικής ένωσης, πράγμα που θα σημαίνει την εγκατάλειψη μέρους της δημοσιονομικής της κυριαρχίας, προκειμένου να αποφύγει ένα πρόγραμμα διάσωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου