Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Διεθνείς αντιδράσεις: «Εγγύηση η πολιτική εμπειρία του Σαμαρά»

«Συγκρατημένη αισιοδοξία» ενέπνευσαν τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών στον Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνδυασμό, όπως είπε, με την «αποφασιστική στάση της Ε.Ε. και ορισμένων κορυφαίων ευρωπαϊκών κρατών» για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε τα παραπάνω στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγ. Πετρούπολης, λίγο αφότου έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Α. Σαμαρά. Εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως «η μεγάλη πολιτική εμπειρία του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας θα συμβάλει στην επίλυση των δύσκολων προβλημάτων που ορθώνονται ενώπιον της χώρας και της κοινωνίας της», ο κ. Πούτιν επισήμανε την αναγκαιότητα περαιτέρω ανάπτυξης του ελληνορωσικού διαλόγου σε
διμερή και διεθνή ζητήματα.
Συγχαρητήριο μήνυμα στο νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας έστειλε επίσης ο Ρώσος ομόλογός του, Ντ. Μεντβέντεφ, αναφερόμενος στις παραδοσιακές φιλικές σχέσεις των δύο λαών και στην προοπτική «περαιτέρω εδραίωσης της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας τους, προς το κοινό συμφέρον». Δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον Α. Σαμαρά και ο επικεφαλής των ομογενειακών οργανώσεων της Ρωσίας και συνομιλητής του Κρεμλίνου, Ιβάν Σαββίδης.
Σε αυτή τη συγκυρία, η κυπριακή κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Reuters πως η Λευκωσία κατέθεσε «σε πολιτικό επίπεδο» αίτημα δανείου στη Μόσχα, η οποία απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο. Η Κύπρος δανείστηκε πέρυσι 2,5 δισ. ευρώ από τη Ρωσία και τώρα εικάζεται ότι θα λάβει άλλα 5 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.
Από το χθεσινό μπαράζ δηλώσεων και δημοσιευμάτων σχετικά με την Ελλάδα, ξεχώρισαν οι επισημάνσεις του προέδρου των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, και ένα άρθρο της «Monde», που ζητά να δοθεί «χρόνος και επιείκεια» στην Αθήνα.
Ο επικεφαλής του SPD χαρακτήρισε «θανατηφόρο» το φάρμακο λιτότητας που χορήγησαν στην Ελλάδα οι Μέρκελ-Σαρκοζί, επιτιθέμενος εξίσου στους Ελληνες φοροφυγάδες και στους Ευρωπαίους πολιτικούς και τραπεζίτες. Για τους πρώτους ζήτησε να παγώσουν οι λογαριασμοί τους σε ευρωπαϊκό έδαφος ωσότου αποδειχτεί ότι δεν κλέβουν το ελληνικό κράτος, ενώ τους δεύτερους τους παρομοίασε με «κλεπταποδόχους», που επωφελούνται από τη «φοροδιαφυγή των Ελλήνων δισεκατομμυριούχων». Πάντως, ο αρχηγός της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε πως πρέπει μεν να δοθεί περισσότερος χρόνος στους Ελληνες, αλλά χωρίς εκπτώσεις στις δεσμεύσεις τους.
Ξορκίζοντας την πιθανότητα σύγκρουσης ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της, η «Monde» τονίζει μεταξύ άλλων πως ο Αντώνης Σαμαράς θα επιδιώξει «μια ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση με στόχο την ανάπτυξη και την άμβλυνση των κοινωνικών συνεπειών του Μνημονίου».
Στην πάγια θέση του ότι δεν πρέπει να γίνει καμία αλλαγή στο πρόγραμμα της Ελλάδας επέμεινε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ την άποψη πως η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της εξέφρασε και ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, ύστερα από συνάντηση με την Α. Μέρκελ.
Οσο για τον υπουργό Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε, έδειξε να «συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις» του κυβερνητικού εκπροσώπου και πήρε ουσιαστικά πίσω τις δηλώσεις περί ανάγκης να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα ο κ. Βεστερβέλε, αφού χαιρέτισε το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας -«δείγμα ότι οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης»- αναφέρθηκε στην ανάγκη να συνεχιστούν «χωρίς καθυστέρηση» οι μεταρρυθμίσεις και ο εκσυγχρονισμός της χώρας, για να καλυφθεί ο χρόνος των δύο εκλογικών αναμετρήσεων.
Από την πλευρά της, η «Βild»… επικρίνει τη Μέρκελ επειδή «συνεχίζει να βοηθά τους Ελληνες», ενώ το «Stern» αποκάλυψε πως ο πρώην καγκελάριος Γκ. Σρέντερ γνώριζε από το 1999 τους κινδύνους ένταξης της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά αγνόησε τις αντίθετες εισηγήσεις.
Το θετικό στη Γερμανία ήταν η συμφωνία κυβέρνησης-αντιπολίτευσης σχετικά με το αναπτυξιακό σκέλος της νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής (Δημοσιονομικό Σύμφωνο, ESM και φόρος Τόμπιν, στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές). Εξάλλου, η «Die Presse» αποκάλυψε ότι μια ομάδα 10 υπουργών Εξωτερικών με επικεφαλής τον κ. Βεστερβέλε επεξεργάζεται σχέδιο «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης», που θα συζητηθεί στις επόμενες συνόδους κορυφής, με προοπτική να μορφοποιηθεί έως τον Δεκέμβριο.
Γιάννης Παπαδάτος στον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου