Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Αντώνη, κάνε «ένα βήμα πιό γρήγορο απ’ τη φθορά»

Η πιο μεγάλη μάχη είναι αυτή που έρχεται…

Αλήθεια, ποιος θα στοιχημάτιζε, αμέσως μετά τις εκλογές του 2009, ότι σε λιγότερο από τρία χρόνια ο αρχηγός της ΝΔ θα ήταν και πάλι πρωθυπουργός;  Ποιοί, πέραν των φανατικών φίλων του πίστευαν τότε ότι ο Αντώνης Σαμαράς που μόλις είχε βγει από μια πολύχρονη πολιτική ερημιά θα ήταν σήμερα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας;
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του … τόπου που Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε πριν την ….ώρα της, δηλαδή πρίν εξαντλήσει την …οκταετία της. Από την άποψη  αυτή ο κ. Σαμαράς πιστώνεται ότι πήρε ένα κόμμα διαλυμένο και μέσα από συμπληγάδες το έφερε και πάλι στην εξουσία.
Όμως, τα δύσκολα τώρα αρχίζουν!
Εδώ στο Antinews  δεν κρυφτήκαμε τα τελευταία χρόνια. Είπαμε ξεκάθαρα τις απόψεις μας. Διατυπώσαμε φανερά και την προτίμησή μας προς τον κ  Σαμαρά. Έτσι αισθανόμαστε, ότι  ο
…αγώνας δικαιώθηκε, αλλά ως γνωστόν η πιο σημαντική μάχη είναι πάντα η επόμενη.  Και για μας μεγαλύτερη σημασία έχει να κερδίσει ο κ. Σαμαράς την επόμενη μάχη που έχει να κάνει με τη σωτηρία και την ανόρθωση της πατρίδας μας.
Αναμφίβολα παραλαμβάνει  μια χώρα σε οριακή κατάσταση. Οι περισσότερες πιθανότητες είναι εναντίον για αυτό και η αποστολή του αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Εμείς αυτήν την αποστολή θα τη στηρίξουμε. Και η καλύτερη μορφή στήριξης δεν είναι  παρά μόνο εκείνη που γίνεται χωρίς ιδιοτέλεια. Και χωρίς υστερικές κραυγές.
Αντιλαμβανόμαστε ό,τι η κυβέρνηση που ορκίστηκε χθες ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμών και ισορροπιών. Αναμενόμενο, λόγω των εταίρων. Όμως, αλίμονο αν ο νικητής των εκλογών, καταστεί όμηρος του τρίτου  και του έκτου κόμματος.
Τα αρνητικά…
Η Κυβέρνηση δεν είναι αυτή ακριβώς την οποία περιμέναμε. Και εξηγούμαστε.
  • Δεν περιμέναμε να οριστεί «τσάρος» της  Οικονομίας ένας τεχνοκράτης που μας φέρνει στο μυαλό τις χειρότερες μέρες του «σημιτικού εκσυγχρονισμού».  Ο κ. Ράπανος θήτευσε στο ΟΤΕ, ήταν Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων επι Σημίτη και από το 2009 προΐστατο της Εθνικής Τράπεζας! Τι έργο πρόσφερε στην Τράπεζα ώστε να προαχθεί σε «τσάρο» της οικονομίας;  Η ΝΔ δεν μπορούσε, τόσο καιρό, να βρει  ένα πρόσωπο το οποίο θα συμβόλιζε μια νέα αρχή χωρίς αναφορές στο πρόσφατο παρελθόν; Για να μην μιλήσουμε για την θητεία του στον ΟΤΕ, όπου βεβαίως με κανέναν τρόπο δεν τίθεται σε αμφισβήτηση η εντιμότητά του, αλλά η ικανότητά του να αντιλαμβάνεται τι γίνεται πίσω … από την πλάτη του.
  • Προκαλεί αρνητική εντύπωση η ταχύτητα ορισμένων επιτελικών στελεχών της ΝΔ, που άρον-άρον έσπευσαν να εγκαταλείψουν τις κομματικές τους θέσεις για να καταλάβουν υπουργικές!
  • Αναμέναμε  από  ορισμένα κορυφαία στελέχη να  επιλέξουν να ριχτούν στη μάχη της καθημερινότητας που καίει τους πολίτες και όχι να αναζητούν την ασφάλεια υπουργείων χωρίς …φθορά για να κτίσουν το προφίλ τους.
  • Είναι κακό σημάδι η εμμονή ορισμένων – και από το πρωθυπουργικό περιβάλλον – με τα μήντια και την τηλεόραση, Μόνον ανασφάλεια δείχνουν έτσι.
  • Είναι αρνητικό ό,τι η ΝΔ βρήκε μόνο μια γυναίκα άξια για να αναλάβει υπουργικό αξίωμα!
  • Δεν μπορούμε να πούμε ότι μας ενθουσίασε που είδαμε υπουργούς που δεν κατάφεραν και πολλά στην προηγούμενη θητεία τους να επανέρχονται σε …οικεία λημέρια.
  • Το υπουργικό σχήμα μικρό δεν είναι, ευέλικτο θα αποδειχτεί στην πορεία αν είναι , αλλά η δέσμευση για διαχωρισμό μεταξύ βουλευτικής και υπουργικής ιδιότητας …ετεροχρονίστηκε!
Επισημαίνουμε επίσης ότι  σε αντίθεση με τη ΝΔ που στην Κυβέρνηση Παπαδήμου είχε συμμετάσχει με κορυφαία στελέχη, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επέλεξαν να …υποβαθμίσουν τη παρουσία τους και το έκαναν προφανώς για να κρατήσουν …πισινή για τα δύσκολα που έρχονται.
Το σύστημα Σαμαρά
Είναι αλήθεια, ότι η πρώτη ομιλία του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο, ήταν θετική. Όχι μόνο επειδή  με δυο κινήσεις, όπως τη μείωση του  μισθού  των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου  κατά 30% και τον  περιορισμό  της χρήσης των κρατικών αυτοκινήτων από την κυβέρνηση και τα μέλη της δημόσιας διοίκησης, ικανοποίησε  το λαϊκό αίσθημα, αλλά κυρίως γιατί  το σύστημα  άσκησης εξουσία που περιέγραψε δημιουργεί προσδοκίες για κάτι καλύτερο.
Ενδεικτικά, επισημαίνουμε, τα εξής:
  • Την  έμφαση στην  αποτελεσματικότητα.
  • Την απόφαση του να τεθεί χρονο-στοχοδιάγραμμα σε κάθε Υπουργείο
  • Την ξεκάθαρη εξήγηση ότι «η κυβέρνηση, παρά τη διακομματική της σύνθεση, είναι ενιαία. Δεν υπάρχουν κομματικά φέουδα, ούτε κομματικά στεγανά. Ένα είναι το «αφεντικό» μας: ο ελληνικός λαός! Κι ένας είναι ο στόχος μας: να τον υπηρετούμε!»
  • Την διαβεβαίωση ότι «πρέπει να δείξουμε και εντός και εκτός Ελλάδας ότι σήμερα κάτι ξεκίνησε να αλλάζει στη χώρα μας.»
  • Τη δέσμευση ότι «οφείλουμε να κάνουμε τη διαφορά από την αρχή. Κι αυτό ακριβώς θα κάνουμε, κι αυτή είναι η πρώτη μας δέσμευση! Κι όπως θα μάθουν όλοι, εμείς τις δεσμεύσεις μας θα τις κρατάμε.»
  • Την προειδοποίηση ότι «η επικοινωνιακή διαχείριση  να συντονίζεται κεντρικά. Για να μην υπάρχουν παραφωνίες» και την προτροπή προς τους Υπουργούς να αποφεύγουν τα ...κανάλια!
Τέλος, το μέτρο σύγκρισης, που έθεσε για όλους, κλείνοντας την ομιλία του: «Να ξέρετε πως ό,τι κάνουμε, η ιστορία θα μας κρίνει αυστηρά. Να ξέρετε, ακόμα, πως πριν μας κρίνει η ιστορία θα μας κρίνει ο λαός, ακόμα αυστηρότερα.  Αλλά το σημαντικό είναι εμείς οι ίδιοι να κρίνουμε τους εαυτούς μας ακόμα πιο αυστηρά. Μόνο έτσι θα επιτύχουμε: Όταν εμείς οι ίδιοι είμαστε ο πιο αυστηρός κριτής του έργου μας, απ’ όλους τους άλλους!»
Η επόμενη ημέρα…
Η «επανίδρυση του κράτους» που επαγγέλθηκε ο Κώστας Καραμανλής απέτυχε να γίνει πράξη επειδή η τότε κυβέρνηση δεν τόλμησε να συγκρουστεί με το βαθύ κράτος του ΠΑΣΟΚ και τις συντεχνιακές πρακτικές και αντιλήψεις που τορπιλίζαν και συνεχίζουν να αντιστέκονται σε κάθε αλλαγή. Μεγάλο μέρος αυτού του  «κράτους» ήδη μετακόμισε στο ΣΥΡΙΖΑ και η νέα κυβέρνηση θα το βρεί μπροστά της με το φανατισμό ….νεοπροσύλητου.
Από την άλλη, εκδηλώνονται ήδη οι πρώτες υποχωρήσεις και συμβιβασμοί στα καυτά θέματα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης και της τιμωρίας των ενόχων του Μνημονίου. Αντιλαμβανόμεθα  κάποιες παραχωρήσεις, αλλά αδυνατούμε να κατανοήσουμε μια δραματική υποχώρηση. Θα ανακύψει μείζον ζήτημα αξιοπιστίας και θα συντηρήσει τον εκ δεξιών λαϊκισμό. Πέραν φυσικά των τεράστιων προβλημάτων που θα συνεχίσουν να προκαλούνται για την χώρα και κυρίως τον απλό πολίτη.
Κατά την γνώμη μας ακόμα πιο σημαντικές και από τα υπουργεία, είναι οι επιλογές που θα γίνουν για τις θέσεις των Γενικών Γραμματέων Υπουργείων, τις ΔΕΚΟ, τις κρατικές Τράπεζες, αλλά και σε άλλους οργανισμούς και υπηρεσίες (π.χ. ΙΚΑ, ΕΡΤ, ΣΔΟΕ, ΟΠΑΠ κ.λ.π) που για χρόνια λυμαίνονταν το ΠΑΣΟΚ.
Τέλος, επειδή η Κυβέρνηση αυτή δεν έχει ούτε μια μέρα περίοδο χάριτος, πρέπει να αρχίσει από την πρώτη ημέρα να μας αιφνιδιάζει με πρωτοβουλίες. Να κάνει το πρώτο βήμα, αντί να περιμένει …υποδείξεις.
Να βγούμε, επιτέλους, μια φορά μπροστά , αντί να περιμένουμε το μοιραίο.
Η κυβέρνηση Σαμαρά θα πετύχει μόνον «αν κάνει ένα βήμα πιό γρήγορο απ’ τη φθορά» στην οποία έχουμε εγκλωβιστεί εδώ και χρόνια….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου