Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Ήρθε η σειρά της Ιταλίας;


Μετά τα όσα συμβαίνουν στην Ισπανία, παντού κυκλοφορούν φήμες ότι και η Ιταλία μπορεί να χρειαστεί οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, οι οποίες όμως διαψεύδονται κατηγορηματικά από την ιταλική κυβέρνηση.
Όπως αναφέρει σε πρωτοσέλιδό της η ιταλική La Stampa, o Mario Monti επιμένει πως η χώρα του δεν κινδυνεύει.
Μια μέρα πριν, ο Ιταλός πρωθυπουργός απέρριψε τα σχόλια της  Αυστριακής υπουργού Οικονομικών Maria Fekter, που ήθελαν την Ιταλία να ακολουθεί την μοίρα της Ισπανίας.
Μετά την ισπανική έκκληση για βοήθεια προς το τραπεζικό της σύστημα, το χρηματιστήριο του
Μιλάνου έκανε βουτιά, ενώ τα επιτόκια στο ιταλικό δημόσιο χρέος ξεπέρασαν το ψυχολογικό όριο του 6%.
Προσθέτοντας την δική του φωνή σε αυτήν του Monti, ο  Wolfgang Schauble επίσης επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στην La Stampa, ότι η Ρώμη δεν κινδυνεύει, εφόσον η κυβέρνηση συνεχίσει στην πορεία που έχει ήδη πάρει.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, το γεγονός ότι οι ισπανικές τράπεζες χρειάστηκαν βοήθεια, δεν σημαίνει πως θα την χρειαστούν και οι ιταλικές.
Δεν υπάρχουν κάποια στοιχεία που να δικαιολογούν τις ανησυχίες για τη Ιταλία, η οποία είναι ασφαλής, αρκεί να μην δημιουργείται σύγχυση σε σχέση με την πολιτική της.
Τα προβλήματα της ευρωζώνης έχουν αγνοηθεί, στον βαθμό που η κακοπιστία των κερδοσκόπων απέναντι στην Ιταλία, έχει αυξήσει τους φόβους όλων. Μέσα σε μια μόλις ημέρα, ο παραλογισμός των αγορών κατάφερε να μετατρέψει τα καλά νέα της οικονομικής ενίσχυσης της Ισπανίας, σε άσχημα νέα σχετικά με την Ιταλία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Il Sole 24 Ore, όσοι περίμεναν πως η επέμβαση για να σωθεί το ισπανικό τραπεζικό σύστημα θα έφερνε την πολυπόθητη ηρεμία, έκαναν λάθος.
Οι αγορές έχουν βαρεθεί τα πυροσβεστικά μέτρα. Τα ημίμετρα δεν πείθουν πλέον και οι προσπάθειες για βοήθεια χωρίς να διατεθούν πόροι, δεν αρκούν. Χρειάζονται δραστικές, αποφασιστικές και αξιόπιστες αποφάσεις.
Για αυτό και συνεχίζει να υπάρχει ο κίνδυνος της διάχυσης, η οποία απειλεί το κοινό νόμισμα.
Μετά από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, θα έρθει και η σειρά της Ιταλίας. Στο ενδιάμεσο όμως, μπορεί να δούμε μια ακόμη διάσωση, αυτή τη φορά προς την Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου