Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΖΗΤΑ Η ΦΙΛΑΝΔΙΑ Μεγαλώνει το πακέτο διάσωσης για τις κυπριακές τράπεζες

Μεγαλώνει το πακέτο διάσωσης για τις κυπριακές τράπεζες
Το ποσό που θα διαθέσει η ΕΕ για την στήριξη της μεγαλύτερης τράπεζας της Κύπρου εκτοξεύτηκε απρόσμενα την Τετάρτη μετά την ανακοίνωση της τράπεζας ότι θα χρειαστεί και αυτή κρατική βοήθεια ύψους 500 εκατ. ευρώ προκειμένου να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση έως τις 30 Ιουνίου.
Η χώρα ήδη χρειάζεται κεφάλαια ύψους 1,8 δισ. ευρώ έως τη Παρασκευή για να κεφαλαιοποιήσει τη Λαϊκή Τράπεζα, την δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας.
Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε νωρίτερα την Τετάρτη πως θα χρειαστεί προσωρινή κρατική βοήθεια 500 εκατ. ευρώ περίπου προκειμένου να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση - διευρύνοντας την έκθεση της χώρας στις τράπεζες της στα 2,3 δισ. ευρώ.
Το ποσό αυτό αποτελεί σημαντικό κομμάτι του ΑΕΠ της χώρας, που ανέρχεται στα 17,3 δισ. ευρώ, και δυο αξιωματούχοι της ευρωζώνης είπαν την Τρίτη ότι το πακέτο διάσωσης ίσως ανέλθει στα 10
δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, δεν έχουν συζητηθεί συγκεκριμένα ποσά. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που μαζί με την Κομισιόν θα προβεί σε εκτιμήσεις για το ακριβές ποσό που θα χρειαστεί η Κύπρος, αναμένονται να επισκεφτούν το νησί τη Δευτέρα, τόνισαν δυο πήγες. Δεν είναι σαφές αν θα εμπλακεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο έχει ήδη ομάδα στην Κύπρο σε διαφορετική αποστολή.
Στο μεταξύ, η Φιλανδία θα ζητήσει εγγυήσεις για την συμβολή της στην στήριξη της Κύπρου, στην περίπτωση που δοθούν κεφάλαια από τον προσωρινό EFSF, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας Γύρκι Κάταϊνεν.
«Εάν χρησιμοποιηθεί ο προσωρινός μηχανισμός για να βοηθήσει την Κύπρο, τότε ναι, η Φιλανδία θα απαιτήσει εγγυήσεις», δήλωσε ο κ. Κάταϊνεν.
«Κατά την άποψη της Φιλανδίας... μακροπρόθεσμα ίσως αποδειχτεί σοφότερο για τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες να συστήσουν ταμείο κρίσης, το οποίο θα ενισχύουν οι ίδιες», συμπλήρωσε.
Η Κύπρος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξασφαλίσει διμερές δάνειο από την Κίνα ή την Ρωσία το οποίο θα μπορούσε να συμπληρώσει το πακέτο διάσωσης της ΕΕ. Η Κύπρος φοβάται ότι θα δεχθεί πιέσεις να αλλάξει το καθεστώς της χαμηλής φορολόγησης των επιχειρήσεων.
Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή δήλωσε πως οι εικασίες για τους όρους του μνημονίου είναι πρόωρες.
«Πιστεύω πως θα συζητήσουμε και θα αποφανθούμε... και δεν ότι θα είναι τόσο επώδυνο όσο πιστεύουν μερικοί», δήλωσε στο ραδιόφωνο.
Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου