Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Α' Αθήνας και Α' Θεσσαλονίκης έφεραν τη ΝΔ στην ... Α' θέση

Η επικράτηση -με μεγάλη άνοδο- της Νέας Δημοκρατίας στην Α' Αθήνας και την Α' Θεσσαλονίκης ήταν η σημαντικότερη από τις παραμέτρους που «έδωσαν» την πανελλαδική πρωτιά στο κόμμα του Αντώνη Σαμαρά. Σε αμφότερες τις περιφέρειες τον Μάιο είχε επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.


Πρόκειται για δυο... πολυπληθείς περιφέρειες, στις οποίες αθροιστικά ψήφισαν 633.000 άτομα. Την 6η Μαΐου, στην Α' Αθήνας, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συγκεντρώσει ποσοστό 19,11%, έναντι 15,79% της Νέας Δημοκρατίας. Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε το ποσοστό του σχεδόν κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, αλλά η Νέα Δημοκρατία «ψήλωσε» κατά 15 (και πλέον) μονάδες!

Ετσι, η ΝΔ αναδείχθηκε πρώτη στην Α' Αθήνας με ποσοστό 30,92%, έναντι 26,96% του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Α' Θεσσαλονίκης η διαφορά που εξασφάλισε η ΝΔ την περασμένη Κυριακή ήταν κατά πολύ μικρότερη – μικρότερη της μονάδας: Το κόμμα του κ. Σαμαρά έλαβε το 27,75%, ο δε ΣΥΡΙΖΑ 26,95%. Σημασία όμως είχε ότι τον Μάιο η ΝΔ υπολειπόταν του ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν κατά τρεις μονάδες – ήταν δεύτερη, με 14,79% έναντι 17,46% του πρώτου ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά συνέπεια, η «αντεπίθεση» που έκανε η ΝΔ την περασμένη Κυριακή στις δυο αυτές περιφέρειες έκανε την πλάστιγγα να κλίνει, σε πανελλαδικό επίπεδο, προς το μέρος της. Έστω κι ανήλθαν και τα αντίστοιχα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με την αναμέτρηση της 6ης Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου