Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Ποιοι σπρώχνουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης


Στη Γερμανία η κεντρική τράπεζα, πολλοί πολιτικοί από κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού, γνωστοί καθηγητές και διάφορα «περίεργα» ιδρύματα που χρηματοδοτούνται από το κράτος τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αναγάγει σε πρώτη τους προτεραιότητα να εξωθήσουν την Ελλάδα σε αποχώρηση από το ευρώ. Μέχρι στιγμής δεν το έχουν καταφέρει, η σημερινή πολιτική κατάσταση στη χώρα, όμως, τους επιτρέπει να ελπίζουν πως αυτή τη φορά θα πετύχουν το στόχο τους.
Η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη είναι κάτι που απεύχονται οι περισσότεροι εταίροι μας για πολιτικούς λόγους (αναιρείται η πορεία ευρωπαϊκής ενοποίησης), και κυρίως οικονομικούς, γιατί δεν γνωρίζουν τις επιπτώσεις μιας αποχώρησης, αφού πρόκειται για μια «αχαρτογράφητη» διαδικασία με πολλές άγνωστες παραμέτρους. Ωστόσο, η αποχώρηση δεν θεωρείται πλέον τόσο καταστροφική όσο
θα ήταν πριν από ένα χρόνο, γιατί στο διάστημα που μεσολάβησε ενισχύθηκε ο αμυντικός μηχανισμός της ευρωζώνης με τη σύσταση και του δεύτερου ταμείου διάσωσης.
Το βέβαιο είναι ότι οι εταίροι έσωσαν την Ισπανία επισπεύδοντας τη διαδικασία, ώστε σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα να μην έχουν να διαχειριστούν ταυτόχρονα δύο κρίσεις. Βέβαιο και αποδεδειγμένο είναι επίσης ότι προετοιμάζονται και για το χειρότερο σενάριο. Στις 21 Μαΐου συζητήθηκε σε επίπεδο ομάδας εργασίας του Εurogroup το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ και η άποψη που επικράτησε είναι ότι όλοι οι εταίροι πρέπει να καταρτίσουν εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης, ώστε να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι.
(Νίκος Μπέλλος, Τύπος της Κυριακής)
Ανοίγουν, αύριο κιόλας, την πόρτα εξόδου οι Ευρωπαίοι
Έτοιμοι να ανοίξουν την πόρτα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, στην περίπτωση που οι κάλπες δεν βγάλουν κυβέρνηση σταθερά προσηλωμένη στο ευρώ και στις δεσμεύσεις της χώρας.
Τα πράγματα για τους Ευρωπαίους είναι ξεκάθαρα: η Ευρωζώνη δεν μπορεί να περιμένει την Ελλάδα, δεν μπορεί να μην λάβει άμεσες αποφάσεις, από τη στιγμή που η κρίση χρέους καλπάζει και ήδη η Ισπανία και η Ιταλία, βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάρρευση.
Γι’ αυτό και μόλις φανεί το αποτέλεσμα της κάλπης θα υπάρξει μια τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για να γίνει μια πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος και αναλόγως οι Ευρωπαίοι να καθορίσουν την πορεία τους. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήδη έχουν στείλει τα μηνύματά τους. Η Ελλάδα θα βρεθεί ενώπιον ενός ξεκάθαρου δεδομένου: είτε εγγυάται την προσήλωσή της στην ευρωπαϊκή προοπτική, στο ευρώ, στις δεσμεύσεις της, πιθανόν με μια παροχή «κινήτρων» εκ μέρους των εταίρων μας για τη διασφάλιση της ομαλής συνέχισης του προγράμματος στήριξης, είτε τα … «μαζεύει» από την Ευρωζώνη.
Χαρακτηριστική είναι η προτροπή του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier., προτρέπει τους Έλληνες ψηφοφόρους «να μην γυρίσουν την πλάτη στο ευρώ».
Συγκεκριμένα ο κ. Γιούνκερ υποστηρίζει ότι ενδεχόμενη επικράτηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρωζώνη.
Ο επικεφαλής του Eurogroup σημειώνει παράλληλα ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα έχει μόνο οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις για την ίδια τη χώρα, αλλά θα βλάψει ολόκληρη την ευρωζώνη και τονίζει ότι «οι Έλληνες θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό».
Τις τελευταίες ώρες και αφού το Γαλλικό Πρακτορείο αποκάλυψε το ενδεχόμενο πραγματοποίησης τηλεδιάσκεψης για την Ελλάδα, η είδηση επισήμως δεν επιβεβαιώθηκε. Αλλά την Παρασκευή η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πία Αρενκίλντε, απέφυγε να απαντήσει ευθέως για το τι μέλλει γενέσθαι την επομένη των ελληνικών εκλογών. Δήλωσε όμως: «Το πεδίο ανήκει στους έλληνες ψηφοφόρους. Θα υπάρξει αντίδραση της Επιτροπής, μόλις γνωρίζουμε το αποτέλεσμα των εκλογών»…
Κάτι που επιβεβαίωσε και ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε: «Εμείς ως Eurogroup θα πρέπει να μιλήσουμε με κάθε ελληνική κυβέρνηση» και αποκάλυψε πως το βράδυ των εκλογών θα βρίσκεται σε ανοιχτή τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. όσο και με τον Επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Επιτροπής εσωτερικών υποθέσεων στη γερμανική Κάτω βουλή, εκ των στενών συνεργατών της καγκελαρίου Μέρκελ Βόλφγκανγκ Μπόσμπασχ, εκτίμησε με συνέντευξή του στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung» ότι, εάν η ριζοσπαστική αριστερά – όπως χαρακτηρίζει το ΣΥΡΙΖΑ – αναδειχθεί το πρώτο κόμμα η ελληνική έξοδος απ το ευρώ θα είναι, μόνον, θέμα χρόνου.
Είναι προφανές πως οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται τις ελληνικές εκλογές ως ένα «δημοψήφισμα για το ευρώ». Και ως τέτοιο θα το κρίνουν. Για του λόγου το αληθές η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ μετέθεσε κατά 14 ώρες το ταξίδι της για το Μεξικό όπου πρόκειται να συμμετάσχει στη σύσκεψη του G20, προκειμένου να περιμένει το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών. Ολιγόωρη αναβολή του ταξιδιού του για το Λος Κάμπος του Μεξικού και τη συνεδρίαση των 20 αποφάσισε και ο Ολι Ρεν, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, με τον εκπρόσωπό του να δηλώνει στους γερμανικούς Financial Times πως «δεν θα ήταν δείγμα υπευθυνότητας να βρίσκεται ο κύριος Ρεν εν πτήσει μακριά από την Ευρώπη, χωρίς να μπορεί να επικοινωνήσει κανείς μαζί του». Να επικοινωνήσει για να αποφασίσουν τις ΑΜΕΣΕΣ κινήσεις τους …
Το αυτό ισχύει και για τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, όπως και για τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι. Αμφότεροι εξέφρασαν πολλάκις τις τελευταίες ημέρες την βούλησή τους να παραμείνει η Ελλάδα μέλος του ευρώ, υπό την προϋπόθεση όμως πως θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και την προσήλωσή της στην Ευρωζώνη και τους κανόνες της. Και για να μην έχουμε αμφιβολίες αρκεί να θυμηθούμε πως ο κ. Ολάντ, στην τελευταία συνέντευξή του, είχε χαρακτηριστικά προτρέψει τους Έλληνες να «μη δώσουν αφορμή σε κανέναν να τους εκδιώξει από το ευρώ»!
Σε κάθε περίπτωση είναι  προφανές πως όλα τα μάτια της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στην χώρα μας. Ενδεικτικό του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για τις ελληνικές εκλογές είναι και το γεγονός πως ήδη στην Αθήνα συναθροίζονται πάνω από 200 απεσταλμένοι ξένων ειδησεογραφικών δικτύων 
«Νομίζω ότι θα πρέπει να πάρουμε τα πράγματα βήμα-βήμα» ανέφερε  για το θέμα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις την Πέμπτη.
Και ενδεχομένως το πρώτο βήμα, αναλόγως αποτελέσματος, να είναι το τελειωτικό…
(Πρώτο Θέμα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου