Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Σαν σήμερα το ΚΚΕ αποκήρυξε τον Άρη Βελουχιώτη

Επί 66 χρόνια τα πρόβατα του ΚΚΕ χαρακτήριζαν τον Άρη Βελουχιώτη ως προδότη. Ήταν 11 Ιουνίου 1945 όταν τον αποκήρυξαν. Χρειάστηκε να περάσουν 66 ολόκληρα χρόνια μέχρι τα πρόβατα του ΚΚΕ να αναγνωρίσουν την πορεία του Άρη Βελουχιώτη, όχι γιατί το πίστεψαν, αλλά επειδή τους το είπε το κόμμα! Διαβάστε το ιστορικό της πιο μαύρης σελίδας της ιστορίας ενός κόμματος που δε δίστασε να αιματοκυλήσει την Ελλάδα....



Η αντίστροφη μέτρηση γιά την δολοφονία του Άρη Βελουχιώτη άρχισε αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας στην Βάρκιζα.

Στις 12 Φεβρουαρίου του 1945 υπογράφεται η Συμφωνία της Βάρκιζας. Οι μάχες του Δεκέμβρη έχουν τελειώσει άδικα γιά την Αντίσταση. Η Αθήνα έχει χαθεί και μαζύ της χάθηκε κάθε ελπίδα των Αντιστασιακών γιά μιά καλύτερη τύχη. Η Συμφωνία που υποχρεώνεται να υπογράψει η ηγεσία του ΚΚΕ, κάθε άλλο παρά τους εξασφαλίζει ακόμη και αυτή την ίδια την ζωή τους.
H υπογραφή αυτής της Συμφωνίας βρήκε αντίθετο τον Άρη, που όχι μόνο δεν πειθάρχησε αλλά επιχείρησε, ενάντια στις αποφάσεις του κόμματος, να συνεχίσει τον ένοπλο αγώνα.

Επικεφαλής μιά μικρής ομάδας πιστών συντρόφων του βρίσκεται στα βουνά από όπου προσπαθεί να πείσει το κόμμα ότι πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας. Με γράμματά του προς την ΚΕ (Σιάντος - Ιωαννίδης) προσπαθεί να τους επιστήσει την προσοχή στα λάθη που έγιναν με την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας και τις παγίδες που αυτή κλείνει μέσα στα άρθρα της.
«...Η Συμφωνία της Βάρκιζας, τους γράφει, εγκαθιδρύει καθεστώς βίας με την αναστολή των Συνταγματικών άρθρων γιά τις ατομικές ελευθερίες.....μπορεί πάντοτε να παραβιάζεται σε όφελος της Αντίδρασης και σε βάρος του λαού....και να διαιωνίζει έτσι τον Εμφύλιο..» Και τους καλεί να συνεχίσουν τον αγώνα.

Aρχές Μαρτίου του ’45 ο Σιάντος του γράφει.

«....Λυπηθήκαμε πολύ που δεν μπόρεσες να καταλάβεις την σημερινή εσωτερική και εξωτερική κατάσταση από την οποία βγαίνει η γνωστή θέση μας....Με την ένοπλη δράση σου τούτη τη στιγμή θα βλάψεις, γιατί ο εχθρός θα δικαιολογήσει την τρομοκρατία που θέλει να εφαρμόσει στην πόλη και την ύπαιθρο...»

Μάταια όλα. Αρνιέται να καταθέσει τα όπλα. Και μιά τέτοια απειθαρχία από τον πρωτοκαπετάνιο της Αντίστασης είναι γεγονός ότι θα τίναζε την Συμφωνία της Βάρκιζας στον αέρα.

Η αποκατάσταση...

Στις 10 Οκτωβρίου 2011 το ΚΚΕ, 66 χρόνια μετά αναγνώρισε τον Βελουχιώτη και την πορεία του. «Ο 'Αρης Βελουχιώτης έγινε θρύλος και αναδείχτηκε σε ηγετική προσωπικότητα του λαϊκού κινήματος μέσα στις συγκεκριμένες συλλογικές και ιδεολογικές δομές του ΚΚΕ» υπογράμμισε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Τηλέμαχος Δημουλάς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την επίσημη πολιτική αποκατάσταση του ηγετικού του ΕΛΑΣ, που έγινε στην πλατεία Λαού της Λαμίας, εκεί όπου βρίσκεται και ο ανδριάντας του πρωτοκαπετάνιου της Εθνικής Αντίστασης.

Εκατοντάδες μέλη και στελέχη του ΚΚΕ από την ευρύτερη περιοχή δήλωσαν το δικό τους «παρών» στην πολιτική αυτή εκδήλωση, ενώ, μεταξύ αυτών ήταν και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τα μέλη του πολιτικού γραφείου Δημήτρης Κουτσούμπας και Τηλέμαχος Δημουλάς, όπως επίσης και ο βουλευτής κ. Γιώργος Μαρίνος.

Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Τηλέμαχος Δημουλάς, αναφερόμενος στην απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης που έγινε τον Ιούνη, και το σχετικό δοκίμιο Ιστορίας του κόμματος για την περίοδο 1949-68, σημείωσε πως δεν αποτελεί διόρθωση κάποιων λαθών της ηγεσίας του ΚΚΕ εκείνης της περιόδου, όπως διαδίδουν κάποιοι, αλλά είναι το αποτέλεσμα μιας πολύχρονης συστηματικής μελέτης αρχειακού υλικού, συλλογικής συζήτησης σε όλο το κόμμα (και τα πρόβατα χειροκροτούσαν).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου