Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Η ΝΔ δεν πρέπει να υποτιμήσει τον κίνδυνο από τα δεξιά της

Το λάθος που έκανε ο Σαρκοζί στις γαλλικές προεδρικές εκλογές ΔΕΝ πρέπει να επαναληφθεί ΤΩΡΑ στις ελληνικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής….
Ξεκινώ,σίγουρα,απότομα. Στη Γαλλία, η Ένωση για το Λαϊκό Κίνημα (UMP) συγκρούστηκε δυνατά με το σοσιαλιστικό κόμμα του Ολάντ στις προεδρικές εκλογές (και από απόψε, κατά τα φαινόμενα, ολοκληρώνεται η νίκη της Αριστεράς με την επικράτηση των σοσιαλιστών και των συμμάχων τους στις βουλευτικές εκλογές των δύο γύρων,της 10ης και 17ης Ιουνίου). Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Όμως ο Σαρκοζί δεν είδε αυτό που έβλεπαν μερικοί (ίσως το εντόπισε αλλά προτίμησε διαφορετική προεκλογική στρατηγική, στο α’γύρο, προσανατολισμένη ξεκάθαρα εναντίον των σοσιαλιστών-το ρίσκο ΔΕΝ του βγήκε). Το αποτέλεσμα; Ο Σαρκοζί ηττήθηκε και το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν
μάζεψε πάνω από 6 εκατομμύρια ψήφους και το απίθανο 17%, στον πρώτο γύρο.
Στη χώρα μας, υπάρχει κίνδυνος να συμβεί το ίδιο. Κάποιοι σε αυτό το διαδικτυακό ιστότοπο το είχαν επισημάνει,ΕΓΚΑΙΡΑ,σε σχόλιά τους,μετά το  αποτελέσματα των γαλλικών προεδρικών εκλογών,του β’ γύρου,και των τελευταίων ελληνικών εκλογών που είχαν διεξαχθεί ταυτόχρονα. Η ΝΔ έχει επιλέξει να συγκρουστεί με την αριστερή παράταξη,σ’αυτές τις εκλογές,με πολιτικές επιλογές που έκανε μέσα στο Μάιο (σ’αυτές τις επιλογές δεν σκοπεύω να επανέλθω,γνωστές οι απόψεις μου-εξάλλου όλα θα κριθούν την επόμενη Κυριακή). Όμως,έχει αφήσει το πολιτικό της χώρο στα δεξιά της μερικώς ακάλυπτο  στη Χρυσή Αυγή. Ειδικά το γεγονός που έλαβε χώρα σε γνωστό τηλεοπτικό σταθμό,δεν γνωρίζω πόσο στη Συγγρού έχει,ενδελεχώς,αναλυθεί.
Το παράδειγμα της προεκλογικής τακτικής της γαλλικής κεντροδεξιάς πρέπει να οδηγήσει τη ΝΔ σε άλλες κατευθύνσεις και σκέψεις,μια εβδομάδα πριν τις εκλογές. Η Ιστορία έχει διδάξει το παράδειγμα του 1977,όπου η νεοσυσταθείσα Εθνική Παράταξη μπόρεσε και συγκέντρωσε σχεδόν 7% τότε. Η παρουσία της Εθνικής Παράταξης,κακώς,υποτιμήθηκε. Βέβαια,θα ισχυριστεί κάποιος πως ‘’άλλες εκείνες οι εποχές και η ΝΔ κέρδισε άνετα’’. Ο υπολογισμός αυτός είναι ρηχός. Το 7% της εποχής εκείνης γκρέμισε τις προβλέψεις για εντυπωσιακή επιτυχία της ΝΔ στις εκλογές του 1977,περιόρισε απότομα την εκλογική εμβέλεια της ΝΔ (από 54,4% σε 41,8%) ,επιτάχυνε δραματικά τη πτώση των ποσοστών της τη περίοδο 1977-81,άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου δεξιά της παράταξης και συνέβαλε στη διεύρυνση της αιμορραγίας της κεντροδεξιάς,σε ψήφους,στις εκλογές του 1981.
Θα ισχυριστεί κάποιος πως ‘’δεν γίνεται διμέτωπος αγώνας’’. Κατά τη προσωπική μου γνώμη,αριστερά της η ΝΔ ό,τι ήταν να μαζέψει το μάζεψε. Το βάρος της πρέπει να δοθεί στα δεξιά της. Απ’ότι διακρίνεται,με τα τελευταία τηλεοπτικά γεγονότα (και όχι μόνο-βλέπουμε τι συμβαίνει στη χώρα σ’επίπεδο ασφάλειας),ελλοχεύει κίνδυνος (που δεν πρέπει να υποτιμηθεί) να υπάρξει μετακίνηση συντηρητικών ψηφοφόρων προς τη Χρυσή Αυγή. Ας το έχουν υπόψη τους στη Συγγρού. Μην επαναληφθεί το λάθος της Γαλλίας και στην Ελλάδα…Τη τελευταία εβδομάδα αλλού πρέπει να δώσει το βάρος της η ΝΔ.Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει…..
ΥΓ. Σε όσα ανέφερα παραπάνω δεν διεκδικώ το αλάθητο.Κατά τη προσωπική μου γνώμη,ΤΩΡΑ πρέπει να φανεί και να ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ η δημοκρατική ακτινοβολία της ΝΔ απέναντι στη Χρυσή Αυγή.Με αυτό τον τρόπο,αφενός ’’κατοχυρώνει’’ τις ψήφους που θα εισπράξει από τ’αριστερά της αφετέρου δείχνει σε συντηρητικούς-δημοκρατικούς ψηφοφόρους που σκοπεύουν να οδηγηθούν στην εκλογική κάλπη της Χρυσής Αυγής πως σε μια κοινωνία μπορεί να επιβληθεί η τάξη και η ασφάλεια αλλά με ΝΟΜΙΜΟ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ τρόπο….
Komis Montechristo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου