Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Ένα βήμα πριν το κραχ τα ταμεία

Προβληματισμό προκαλεί στις διοικήσεις των ασφαλιστικών Ταμείων η υστέρηση εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές, που καταγράφεται από την αρχή του έτους.
Τα έσοδα του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, (ΙΚΑ) εμφανίζουν μείωση κατά 14% στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Μειωμένα κατά 20% είναι και τα έσοδα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Η υστέρηση των εσόδων αποδίδεται στην ύφεση, ενώ αντίστοιχη ήταν η μείωση το 2011, κατά 14,54% για το ΙΚΑ και κατά 20% για τον ΟΑΕΕ, σε σχέση με το 2010.
Η παρατεταμένη ύφεση έχει επιφέρει απώλειες στα Ταμεία της τάξεως των 4,5 δισ. κατά την τελευταία διετία, ενώ περαιτέρω μείωση των εσόδων κατά 6% έως 7% αναμένεται, σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη των Ταμείων, από τη μείωση μισθών, συντάξεων και την επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας.
Για να αντιμετωπίσουν τις απώλειες από τη μείωση των εισφορών οι ασφαλιστικοί φορείς, έχουν εκταμιεύσει το μεγαλύτερο μέρος της επιδότησης που προβλέπεται από τον προϋπολογισμό.

Τα ταμεία θα χρειαστούν περαιτέρω ενίσχυση
Το ΙΚΑ έχει λάβει ήδη 1,4 δις ευρώ από τα 2,1 δισ. ευρώ που δικαιούται συνολικά για το 2012 και εκτιμάται ότι έως το τέλος του έτους τα Ταμεία, θα χρειασθούν επιπλέον ενίσχυση 1,2 δις.
Ήδη το ΙΚΑ έδωσε νέα παράταση έως τις 29 Ιουνίου για τη ρύθμιση παλαιότερων οφειλών, σε μια προσπάθεια να εισπράξει από τη δεξαμενή των 11 δισ. ευρώ, που οφείλουν στα Ταμεία, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, 802.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής οι οφειλές προς το ΙΚΑ, αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ, στον ΟΑΕΕ τα 4 δισ. και στα υπόλοιπα ταμεία το 1 δισ. ευρώ.
Οι συνεχείς ρυθμίσεις πάντως δεν φαίνεται να αποφέρουν τα αναμενόμενα, καθώς οι εισπράξεις για το Ίδρυμα, δεν ξεπερνούν τα 80 εκατ. το μήνα.

Εσωτερικός δανεισμός από τη ΔΕΗ
Από την αρχή του χρόνου, το ΙΚΑ καταφεύγει κάθε μήνα σε εσωτερικό δανεισμό από το επικουρικό του και το Ταμείο της ΔΕΗ, ενώ έχει αποφασίσει να καλύψει στις 6 Ιουνίου, τη λήξη συναλλαγών repos ύψους 250 εκατ. ευρώ που είχε πραγματοποιήσει τους προηγούμενους μήνες με ενέχυρο ομόλογα του ελληνικού δημοσίου τα οποία κατέχει.
Τον περασμένο Απρίλιο, τα ασφαλιστικά Ταμεία επιχορηγήθηκαν με το ποσό των 699 εκατ. ευρώ, ενώ για την καταβολή των συντάξεων του Ιουλίου στους συνταξιούχους του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, θα απαιτηθούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών των Ταμείων, επιπλέον 300 εκατ. ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου