Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Τι δεν πρέπει να κάνει ο Αντώνης Σαμαράς


Κανένας συμβιβασμός, καμία υποχώρηση. Ο δρόμος για τον Αντώνη Σαμαρά από εδώ και πέρα γίνεται ανηφορικός. Αν κάποιοι θεωρούσαν πως τα δύσκολα ήταν οι εκλογές θα αναθεωρήσουν σύντομα. Και ο κίνδυνος που καραδοκεί για τον πρόεδρο της Ν.Δ. δεν είναι άλλος από το να συγκριθεί με τον παλιό του συμμαθητή και τον μοιραίο άνθρωπο για την Ελλάδα Γ. Παπανδρέου.
Αυτή η προσπάθεια δεν θα είναι καθόλου εύκολη και αυτό μάλλον το γνωρίζει ο αυριανός πρωθυπουργός (όπως ο ίδιος δήλωσε).
Ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να επιλέξει μόνο τα στελέχη εκείνα με τα οποία μπορεί να συμπορευθεί για να τοποθετήσει στην κυβέρνηση. Οι όποιοι συμβιβασμοί τώρα θα γυρίσουν μπούμερανγκ αύριο. Και το κόστος θα είναι υψηλό! Θα πρέπει εδώ και τώρα να διαχωρίσει τις προσωπικές του συμπάθειες από την επιλογή στελεχών. Θα πρέπει να επιλέξει μόνο όσους μπορούν να προσφέρουν, καθώς χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει. Και τα πειράματα γίνονται μόνο σε ασφαλές περιβάλλον και όχι ενώ το σύμπαν καταρρέει.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα πρέπει να ξεκαθαρίσει σε όλους τους συνομιλητές του ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η χώρα. Και αυτή να βάλει πάνω από όλα! Μένοντας σταθερός στο πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκε χωρίς βήματα πίσω, να πιέσει μέχρι τέλους για τους Έλληνες που έχουν συναντήσει τα όρια τους.
Δεσμεύθηκε ότι θα διαπραγματευθεί με τον καλύτερο τρόπο το Μνημόνιο. Τα αποτελέσματα αυτής της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να έχουν ακουμπήσει την
πραγματική οικονομία πριν το τέλος του καλοκαιριού. Θεωρητικά ο ίδιος το γνωρίζει πολύ καλά. Μένει να το κάνει και πρακτικά.

Συνομιλητής των ευρωπαίων εταίρων δεν θα πρέπει να δυσκολευθεί για να πείσει για τα λογικά του επιχειρήματα και να αποσπάσει στην χειρότερη περίπτωση την σιωπηρή συγκατάθεσή τους για όσα πρέπει να γίνουν.
Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι από τις Βρυξέλλες έχει ανοίξει παραθυράκι ελαφρύνσεων έστω και αν  το Βερολίνο τάσσεται κατά των… εκπτώσεων. 

Όλα αυτά θα πρέπει να γίνονται ταυτόχρονα με το εσωτερικό ξεκαθάρισμα του κόμματος. Η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη είναι μια μεγάλη ανάγκη. Μια ανάγκη όμως που δεν επιτρέπει πειραματισμούς ούτε και στραβά μάτια καθώς πλέον τα προβλήματα δεν κρύβονται κάτω από το χαλί. Η Ν.Δ. δεν επιτρέπεται να έχει συνιστώσες αλλά ως μια γροθιά να υπηρετήσει την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Θα πρέπει να γίνει άμεσα αντιληπτό ότι το εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ της Ν.Δ. δεν οφείλεται αποκλειστικά στο προεκλογικό λόγο αλλά στο φριχτό δίλημμα δραχμή ή ευρώ, που έφερε ψήφους αριστερούς, κεντρώους αλλά και άλλων πολιτικών αποχρώσεων. Αυτή ακριβώς την ευκαιρία ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να την εκμεταλλευθεί για να πείσει πλέον στην πράξη ότι η επιλογή ήταν ορθή.
Από εδώ και πέρα ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να μείνει μόνος του. Θα πρέπει να πάρει χαρτί και στυλό και αποκλείοντας όλους εκείνους που τον επηρέασαν αρνητικά στο πρόσφατο παρελθόν, να σχεδιάσει το πολιτικό του μέλλον σε συνδυασμό πάντα με το μέλλον της κεντροδεξιάς και της Ελλάδας.
 Τώρα έχει την ευκαιρία να έχει διαφορετικό μέλλον. Να μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που άλλαξε την Ελλάδα και της έδωσε πνοή.
Τις δυνατότητες τις έχει, σίγουρα και την θέληση. Κλείνοντας τα αυτιά του και στις σειρήνες θα μπορέσει να τα καταφέρει. Εναλλακτικά θα πρέπει να σηκώσει προσωπικά το βάρος της αποτυχίας!

Η ΑΠΟΨΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου