Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Πλήρης στήριξη των θέσεων Σαμαρά από τον Ολάντ


Πλήρη στήριξη των θέσεων που κατά καιρούς έχει υποστηρίξει ο Αντώνης Σαμαράς για έξοδο από την Ευρώπη, προσέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος Φ. Ολάντ που μίλησε στο Mega. Αφού έκανε μια επίθεση φιλίας προς την Ελλάδα, μίλησε για την ανάπτυξη, το σχέδιο της Ευρώπης για τη χώρα μας και τις δεσμεύσεις που πρέπει να τηρήσουν οι Έλληνες αν θέλουν στη συνέχεια να διαπραγματευτούν για αλλαγές του Μνημονίου.
Ο Ολάντ επίσης, άδειασε τον… άσπονδο «φίλο» του Αλέξη Τσίπρα που πιστεύει ακόμη ότι η καταγγελία του Μνημονίου δε σημαίνει και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Η πλήρης ακύρωση θα θεωρηθεί από πολλές χώρες της Ευρώπης ως ρήξη και θα οδηγήσει σε έξοδο από
της Ελλάδας από την ευρωζώνη», είπε ο Ολάντ. Τ’ ακούς Αλέξη;
Ο Γάλλος πρόεδρος αφού είπε ότι μιλά σα φίλος της Ελλάδας τόνισε ότι θέλει να μείνουμε στην ευρωζώνη αλλά θέλει επίσης «να σεβαστείτε τις δεσμεύσεις σας για να αλλάξουμε το πρόγραμμα.  Προειδοποιεί επίσης ότι με την παραμικρή αφορμή που θα δώσει η Ελλάδα ορισμένοι θα επιχειρήσουν να σπρώξουν την χώρα εκτός της ευρωζώνης (ακριβώς το επιχείρημα που επαναλαμβάνει και ο Σαμαράς με αφορμή την ψήφιση της δανειακής κλπ)
Ο Ολάντ έθεσε και πάλι επί τάπητος το θέμα της ανάπτυξης το οποίο ζητά συνεχώς και η ΝΔ, λέγοντας: «Από τη στιγμή που εξελέγην Πρόεδρος της Γαλλίας έθεσα την ανάπτυξη ως προτεραιότητα σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή δέσμευση. Έχουμε Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Ιουνίου με όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων όπου θα λάβουμε μέτρα για την ανάπτυξη τα οποία θα έχουν αντίκτυπο και στην Ελλάδα, αν η ίδια η Ελλάδα επιλέξει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Τήρηση των δεσμεύσεων, που έχουν ληφθεί, δεν σημαίνει παραμονή στην ίδια κατάσταση. Επικαλέστηκα ενώπιον των ομολόγων μου τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά κονδύλια, τα οποία δεν έχουν απορροφηθεί, να χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη της Ελλάδας…”
Έστειλε ένα μήνυμα και στους Έλληνες ψηφοφόρους αν και είπε ότι τους σέβεται απόλυτα: «Θεωρώ ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να ασκήσουν πλήρως το κυριαρχικό τους δικαίωμα. Πρέπει, όμως, να τους προειδοποιήσω διότι είναι καθήκον μου, διότι είμαι φίλος της Ελλάδας: Εάν έχει δοθεί η εντύπωση ότι οι Έλληνες θέλουν να απομακρυνθούν από τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις και να εγκαταλείψουν κάθε προοπτική ανάκαμψης τότε, θα υπάρξουν χώρες εντός της Ευρωζώνης που θα προτιμήσουν να τερματίσουν την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Προτιμώ λοιπόν να το πω διότι αυτή είναι η γλώσσα της αλήθειας. Εγώ δεν στηρίζω αυτήν την τοποθέτηση. Θέλω να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη αλλά, οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό προϋποθέτει μια σχέση εμπιστοσύνης».
Υποσχέθηκε επίσης ότι θα κάνει ότι είναι δυνατό να πείσει χώρες όπως η Γερμανία να προχωρήσουν σε μέτρα υπέρ της ανάπτυξης: «Στην Ευρώπη υπάρχουν κυβερνήσεις που δεν σκέφτονται το ίδιο στο θέμα της ανάπτυξης, της πειθαρχίας, της εποπτείας των τραπεζών, του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, των ευρωομολόγων. Υπάρχουν διαφορές αλλά, έχει σημασία να βρούμε έναν συμβιβασμό στο τέλος. Και θα μεριμνήσω ώστε να υπάρξει συμβιβασμός».
Τέλος, το μήνυμά του ήταν ότι πρέπει οι Έλληνες να του έχουν εμπιστοσύνη: «Είμαι Γάλλος, φίλος των Ελλήνων. Τους ζητώ να μου έχουν εμπιστοσύνη. Δεν είμαι υποψήφιος, αλλά, Πρόεδρος της Γαλλίας. Δεν έχω καμία θέση να επιβάλω στους Έλληνες τι πρέπει να κάνουν. Δεν μπορώ να πω κάτι που θα τους επηρεάσει. Διότι δεν αντιλαμβάνομαι έτσι τη σχέση μου με την Ελλάδα, η οποία είναι σπουδαία και περήφανη χώρα. και περιμένει να την κυβερνήσουν μόνον οι Έλληνες. Συνεπώς, αυτό που τους ζητώ είναι να έχουν εμπιστοσύνη σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε μαζί και να είναι ειλικρινείς. Δηλαδή, να επιλέξουν αυτό που τους φαίνεται καλύτερο. Κι αν θέλουν να μείνουν στην Ευρωζώνη να ξέρουν ότι η Ευρώπη θα τους στηρίξει διότι είναι απαραίτητο και ταυτοχρόνως πρέπει να γίνουν προσπάθειες αλλά, δίκαια. Αυτό ήταν το πρόγραμμά μου για τη Γαλλία. Είναι αναγκαίες οι προσπάθειες, αλλά, να είναι δίκαιες. Οι έχοντες και οι πιο πλούσιοι να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί στις προσπάθειες».
Είναι σαφές πλέον ότι έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη μια γραμμή που λέει ότι αν η Ελλάδα επιλέξει να μείνει στην Ευρώπη, μακριά από τυχοδιωκτικές κυβερνήσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της τότε υπάρχει περιθώριο σημαντικών αλλαγών.
Αν η νέα κυβέρνηση καταγγείλει τα συμφωνηθέντα τότε και η Ευρώπη είναι έτοιμη να μας αποβάλει από τους κόλπους της.
Ο Ολάντ, τρεις ημέρες πριν τις εκλογές πληρώνει με το ίδιο νόμισμα την αμετροέπεια του κ. Τσίπρα που τον χαρακτήρισε Ολαντρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου