Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

«ΤΣΙΠΡΑΝΤΡΕΟΥ . . .!»

Γράφει ο ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΡΑΚΗΣ
(ξέρετε αυτός που είδε από μέσα τους ΑΕροψεκασμένους και λάκισε πριν αρχίσει κι αυτός να πιστέυει ότι μας ψεκάζουν αμερικάνικα αεροπλάνα)
Δικηγόρος/Υποψήφιος Βουλευτής Β’ Αθηνών
Νέα Δημοκρατία

Είναι δεδομένο ότι η πολιτική που υπαγορεύεται από τα δύο μνημόνια οδηγεί στην ύφεση της οικονομίας, παραλύει την κοινωνία και οδηγεί στην κατάρρευση. Η ηγετική ομάδα της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, προσπάθησε να "ιάσει" την "άρρωστη" ελληνική οικονομία, μ’ εσφαλμένη θεραπευτική αγωγή. Αντί να βελτιώσει την κατάσταση, προκάλεσε επιδείνωση που δείχνει μη αναστρέψιμη. Είναι αναγκαίο, να επιχειρηθεί η αναθεώρησή τους, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι, που είναι το ζητούμενο για αμφότερες τις πλευρές. Η Ευρώπη οφείλει να λάβει γενναίες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, που απειλεί το σύνολο της Ευρωπαϊκής οικονομίας.

Από την άλλη η Ελληνική κοινωνία πορευόταν επί δεκαετίες αθεράπευτη από τον παρασιτισμό και τη διαφθορά. Επιβράβευε τη πολιτική των τυχοδιωκτών, των ανεύθυνων και των "λαφυροκυνηγών" της εξουσίας. Μπορεί να κριτίκαρε τα κακώς κείμενα, αλλά ενώπιον της κάλπης, προτιμούσε να διατηρεί ένα σάπιο πολιτικό σύστημα, που εδραιώθηκε με τη μεταπολίτευση. Βολεύονταν γιατί ο καθένας λάμβανε ένα κομμάτι, μεγάλο ή μικρό, χωρίς να το αξίζει αλλά ως αντίδωρο, για την υποστήριξη ή τη συμμετοχή του στο κομματικό πελατειακό σύστημα.

Από τη δεκαετία του ’80, εδραιώθηκε ένα Ελληνικό κράτος, που βασίζονταν στις κομματικές πελατειακές σχέσεις, στην εξυπηρέτηση συντεχνιακών και συνδικαλιστικών συμφερόντων, στην επιχειρηματική ανομία και διαπλοκή, στον εξευτελισμό του δημόσιου συμφέροντος, και εν γένει στο «vivere lamogiosamente»! Ένα κράτος που διαμόρφωσε επί το πλείστον το ΠΑΣΟΚ, ως κυρίαρχη πολιτική δύναμη εξουσίας. Σίγουρα ευθύνη φέρουν και οι υπόλοιποι πολιτικοί σχηματισμοί, που οι κομματικοί τους μηχανισμοί, ενδόμυχα "θαύμαζαν" το πασοκικό μοντέλο και διψούσαν να το αντιγράψουν και όχι να το ανατρέψουν, όπως –ίσως- διακήρυτταν.

Μέσα στο ΠΑΣΟΚ, υπήρχε πάντοτε, ένα μόρφωμα συμπαγές, ένα δίκτυο κομματικών κομισάριων, που επέβαλε την πολιτική του πρακτική, ανεξάρτητα από το ποιος ήταν στην ηγεσία του. Είναι το επονομαζόμενο «βαθύ ΠΑΣΟΚ», «το παλαιό ΠΑΣΟΚ», που ιδρύθηκε επί Α. Παπανδρέου αλλά συνέχισε να μεγαλουργεί και επί Κώστα Σημίτη και επί Γιωργάκη Παπανδρέου. Ενδεικτικό είναι ότι ο έγκλειστος στον Κορυδαλλό Άκης Τσοχατζόπουλος κατηγορείται για ανομήματα που διέπραξε επί Πρωθυπουργίας Κ. Σημίτη! Μία αυτόνομη και κυρίαρχη κομματική ομάδα, ένας πανίσχυρος κομματικός μηχανισμός, που κάθε φορά προωθούσε τους δικούς του ανθρώπους στην πολιτική ζωή, στη δημόσια διοίκηση, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Η διαπλοκή είχε διεισδύσει στο DNA τους.

Αυτό το «παλαιό-βαθύ ΠΑΣΟΚ» ευθύνεται καίρια για το σημερινό κατάντημα της χώρας μας. Ευθύνεται για τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου, για τη διάλυση και την απονεύρωση της δημόσιας διοίκησης, για την οικονομική χρεοκοπία, για την ομηρία της πατρίδας μας από ξένα συμφέροντα.

Θα μου πείτε ότι για όλα αυτά ο Ελληνικός λαός τιμώρησε το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 και έλαβε περίπου 13%. Λάθος! Αυτό το «παλαιό-βαθύ ΠΑΣΟΚ» όχι μόνον δεν τιμωρήθηκε αλλά αμετανόητο διεκδικεί και πάλι τη νομή της εξουσίας. Απλά εγκατέλειψε το σαπιοκάραβο της Χαριλάου Τρικούπη και Ιπποκράτους και μετακόμισε στην Κουμουνδούρου, στην έδρα του ΣΥΡΙΖΑ. Ατομικά και ομαδικά, βουλευτές, πολιτικά στελέχη και συνδικαλιστές, μετακομίζουν στη φιλόξενη αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί όπου ελπίζουν ότι θ’ αξιοποιήσουν πλήρως τη μέγιστη εμπειρία τους στον κομματικό έλεγχο του κράτους.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζεται ως «ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου» ή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε για υπηρεσιακό Πρωθυπουργό τον Γεράσιμο Αρσένη. Το «Παλαιό-βαθύ ΠΑΣΟΚ» μεταλλάσσεται σε κυρίαρχη και πανίσχυρη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Άτυπη μεν, αλλά υπαρκτή ως δέκατη τρίτη. Είναι βέβαιον ότι σύντομα θα επικρατήσει πλήρως, χάριν της αριθμητικής υπεροχής της αλλά και της εμπειρίας της. Έτσι δικαιολογείται ο τετραπλασιασμός της εκλογικής του απήχησης στις πρόσφατες εκλογές αλλά και η δυναμική που εμφανίζει να διεκδικεί την πρωτιά στην αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου.

Οι ψηφοφόροι λοιπόν που επιλέγουν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ως μία ελπίδα για την ανανέωση της πολιτικής μας ζωής, δεν κάνουν τίποτε άλλο, από το να επιβραβεύουν και ν’ αβαντάρουν ένα σάπιο σύστημα που ευθύνεται για τα σημερινά κοινωνικοοικονομικά αδιέξοδα και που αγωνιά για την επιβίωσή του. Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως "κολυμβήθρα του Σιλωάμ" για τους υπαίτιους της κοινωνικής και οικονομικής καθίζησης της πατρίδας μας.

Είναι απολύτως αναγκαίο ν’ αντιληφθούμε όλοι τα δεδομένα και τις συνθήκες. Να συνειδητοποιήσουμε ότι αν θέλουμε ν’ αποκτήσουμε προοπτική ως άτομα και ως χώρα πρέπει να συγκρουστούμε με τις ιδεοληψίες του παρελθόντος, ν’ ανατρέψουμε τα δόλια συμφέροντα, να δημιουργήσουμε πλαίσιο κανόνων που θα κατοχυρώνει την αξιοσύνη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Ν’ αλλάξουμε νοοτροπίες, να εργαστούμε σκληρά, να θέσουμε στόχους. Να στηριχτούμε στην ευφυΐα και όχι στην καπατσοσύνη, στην ικανότητα και όχι στο βόλεμα, στη δημιουργία και όχι στην αργομισθία, στο επιχειρείν και όχι μόνον στο "επιχορηγείν".

Τα ψέματα τελείωσαν. Οι τσάμπα μάγκες μας χρεωκόπησαν! Η πραγματικότητα είναι σκληρή. Το μέλλον ανήκει σ’ εκείνους που αντιλαμβάνονται τα πράγματα και προετοιμάζονται κατάλληλα. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του...! Απέναντι στον εαυτό του, στην οικογένειά του, στην κοινωνία, στην πατρίδα. Δικαιολογημένη η οργή της κοινωνίας, αδιανόητη η λογική της αυτοχειρίας!

Σίγουρα, υπό τις παρούσες συνθήκες, η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία, δεν είναι ευχάριστη, είναι όμως η αναγκαία και ορθή επιλογή για τη διαχείριση της κρίσης και την αποφυγή της κατάρρευσης. Για μια Ελλάδα που θα μπορεί να ελπίζει, σε μια Ευρώπη που δοκιμάζεται.

sarakis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου