Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης Σαμαρά στην οικονομία

Πάγωμα μειώσεων μισθών, περιορισμός κράτους, όχι απολύσεις, δικαίο φορολογικό  
 
Το «πάγωμα» στα σχέδια για περαιτέρω μειώσεις μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η επιτάχυνση της υλοποίησης των αποφάσεων για περιορισμό του κράτους, η εφαρμογή προγραμμάτων εργασιακής εφεδρείας αντί μαζικών απολύσεων στον δημόσιο τομέα, καθώς και η προώθηση μιας νέας φορολογικής μεταρρύθμισης που θα προβλέπει καταργήσεις φοροαπαλλαγών, μειώσεις συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων και στον ΦΠΑ είναι ορισμένα από τα μέτρα οικονομικής πολιτικής που θα επιδιώξει να προωθήσει άμεσα η νέα κυβέρνηση, αφού προηγουμένως τα θέσει υπό συζήτηση κατά τις πρώτες συναντήσεις της με την Τρόικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, ψηλά στην ατζέντα των πρώτων συζητήσεων που θα γίνουν εντός των προσεχών εβδομάδων, όταν έλθει ξανά στην Αθήνα η Τρόικα,
θα είναι:
1) Η ανάγκη να μη συνεχιστεί η νομοθέτηση ρυθμίσεων με τις οποίες επιβάλλονται περικοπές μισθών τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να «παγώσουν» -έστω και προσωρινά- όλα τα σχέδια για νέες μειώσεις αποδοχών και στο πλαίσιο αυτό να μην εφαρμοστούν τα όσα προβλέπει το νέο Μνημόνιο για νέα χαμηλότερα όρια κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα και για περικοπές στα «ειδικά μισθολόγια» του Δημοσίου. Εάν τελικά συμφωνηθεί το «πάγωμα» των περικοπών αυτών, τότε η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν θα θιγεί περαιτέρω, ενώ παράλληλα περίπου 250.000 ειδικά μισθολόγια θα γλιτώσουν τις μειώσεις αποδοχών 12% κατά μέσο όρο που, σύμφωνα με το Μνημόνιο, πρέπει να επιβληθούν από την 1η Ιουλίου 2012.
2) Η εφαρμογή μέτρων που θα προβλέπουν άλλου είδους περικοπές στις μισθολογικές δαπάνες καθώς και περιορισμό της έκτασης του δημόσιου τομέα. Η Τρόικα θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να μειωθεί περαιτέρω το μέγεθος του κράτους, μέσω καταργήσεων και συγχωνεύσεων μεγάλου αριθμού φορέων και υπηρεσιών. Στο ίδιο πλαίσιο, θα επιμείνει και στην επίτευξη του στόχου για μείωση του αριθμού των υπηρετούντων στο Δημόσιο κατά 150.000 μέχρι το 2015.
Από την πλευρά της, η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν θα αρνηθεί την υλοποίηση των μέτρων του Μνημονίου, που προβλέπουν τον δραστικό περιορισμό του αριθμού των φορέων και των υπηρεσιών του Δημοσίου ούτε θα ζητήσει να αλλάξει ο στόχος για τον περιορισμό των υπηρετούντων κατά 150.000. Θα συμφωνήσει ότι είναι ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα μέσω καταργήσεων-συγχωνεύσεων φορέων και υπηρεσιών, όμως θα θέσει θέμα αλλαγής του τρόπου με τον οποίο μπορεί να γίνει η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000, ζητώντας να δοθεί προτεραιότητα στον περαιτέρω περιορισμό του αριθμού των προσλήψεων και στην εφαρμογή προγραμμάτων εργασιακής εφεδρείας και προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας σε ευρεία κλίμακα, ώστε να αποφευχθούν οι μαζικές απολύσεις.
Η Τρόικα φέρεται να μην έχει καμία αντίρρηση η μείωση του προσωπικού στο δημόσιο τομέα να γίνει με άλλον τρόπο κι όχι με απολύσεις, ωστόσο θεωρεί αναγκαία προϋπόθεση οι υπάλληλοι των φορέων, των υπηρεσιών και των οργανισμών που καταργούνται να μη μετατίθενται σε άλλες λειτουργούσες δομές του Δημοσίου, όπου υπάρχουν κενές θέσεις, ούτε να καλύπτονται οι θέσεις αυτές με νέες προσλήψεις.
3) Η άμεση προώθηση της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης, που σύμφωνα με το Μνημόνιο θα έπρεπε ήδη να είχε λάβει «σάρκα και οστά». Η ελληνική πλευρά θα θέσει ως άμεση προτεραιότητα την εφαρμογή μέτρων που θα προβλέπουν μειώσεις στους συντελεστές φορολογίας των εταιριών και στον ΦΠΑ με στόχο να ελαφρυνθούν από τα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη οι ελληνικές επιχειρήσεις και να τονωθεί η κίνηση στην αγορά. Ήδη ο νέος πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, ως υποψήφιος για το αξίωμα αυτό κατά την προεκλογική περίοδο, έχει δεσμευθεί ότι θα επιδιώξει να νομοθετήσει εντός του καλοκαιριού τη σημαντική μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ για τις υπηρεσίες εστίασης από το 23% στο 9%.
Σε αντιστάθμισμα των όποιων απωλειών θα εκτιμηθεί ότι θα προκαλέσουν στα φορολογικά έσοδα οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών, η νέα κυβέρνηση δεν αποκλείεται να αποδεχτεί τις υποδείξεις της Τρόικας για κατάργηση μεγάλου αριθμού απαλλαγών στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων, στον ΦΠΑ και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.
Οι διαπραγματεύσεις
Όσον αφορά τη γενικότερη διαδικασία της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών επεσήμανε ότι η συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει με την έλευση της Τρόικας στην Αθήνα και με στόχο την επέκταση της χρονικής περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά 1 ή 2 χρόνια. Αυτό όμως συνεπάγεται πρόσθετη ανάγκη δανειακής χρηματοδότησης της Ελλάδος από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ κατά 16-20 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, τα πάντα θα εξαρτηθούν από το επίπεδο στο οποίο θα φθάσει φέτος η ύφεση. Αν υπερβεί το 6%-6,5% τότε είναι βέβαιο ότι θα κριθεί αναγκαία η χρονική επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής για 1-2 έτη.
Γιώργος Παλαιτσάκης, στον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου