Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Στην ΔΗΜΑΡ προσκρούει ο σχηματισμός κυβέρνησης


Μετά τη συνάντηση με τον κ. Κουβέλη ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι είχε μία εποικοδομητική συζήτηση μαζί του και ότι η συνάντησή τους θα συνεχιστεί και αύριο. Προηγουμένως είχε δηλώσει ότι με τον με τον κ. Βενιζέλο συμφώνησε ως προς την αναγκαιότητα του άμεσου σχηματισμού κυβέρνησης, ενώ με τον κ. Καμμένο δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας.
Λίγο νωρίτερα ο κ. Κουβέλης δήλωσε  ότι «λευκή εξουσιοδότηση εμείς δεν δίνουμε σε κανέναν», προσθέτοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας που θα επιτευχθεί.
Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματός του για άσκηση πολιτικής που θα κρατήσει τη χώρα στην Ευρωζώνη και για σταδιακή απαγκίστρωση από όρους του μνημονίου, όπως η μείωση των
κατωτάτων μισθών και η μετενέργεια, καθώς και η επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής.Αναφερόμενος στα πρόσωπα που θα συγκροτούν την «κυβέρνηση προοδευτικού χαρακτήρα» όπως επανέλαβε, έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει «σύμπτωση και συναίνεση».
Από όσα συνέβησαν σήμερα προκύπτει σαφώς ότι υπάρχει διάθεση για συνεννόηση μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο σχηματισμός κυβέρνησης προσκρούει στην στάση της ΔΗΜΑΡ στο εσωτερικό της οποίας εκδηλώνονται τρεις τάσεις:
Όπως αναφέρει το “Πρώτο Θέμα” η πλειοψηφούσα τάση, η οποία εκφράζεται από τον πρόεδρο του κόμματος Φωτη Κουβέλη και υποστηρίζεται από προεξέχοντας στελέχη και αρκετούς βουλευτές, συμπυκνώνεται στην άποψη: «συμμετοχή με όρους σε συναινετική κυβέρνηση που θα αποτελείται από φερέγγυα πρόσωπα». Η άλλη άποψη τονίζει ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει να απέχει προκειμένου «να μην υποστεί την φθορά από την συμμετοχή σε μια μνημονιακή κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» ενώ οι υποστηρικτές της τρίτης τάσης βρίσκονται στο άλλο άκρο και ζητούν «ενεργή συμμετοχή στην κυβέρνηση πάση θυσία».
Να σημειωθεί ότι για να διευκολύνει τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι δεν θα παραλάβει την εντολή.

Κατόπιν τούτων η λύση ενδέχεται να υπάρξει αύριο είτε στις επαφές που θα συνεχίσει ο κ. Σαμαράς με τους πολιτικούς αρχηγούς, ή
σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο  Παπούλια, όπως πρότεινε ο κ. Βενιζέλος.
Σημειώνουμε τέλος ότι όπως γράφουμε σε προηγούμενη ανάρτηση, την ίδια ώρα με τις διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών οργιάζει ένα έντονο παρασκήνιο όπου εκδοτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα για να μην γίνει πρωθυπουργός ο Σαμαράς: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου