Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Το μεγάλο ψέμα του Α. Τσίπρα για την ακύρωση του Μνημονίου


«Το μνημόνιο ή το εφαρμόζεις ή το ακυρώνεις. Εμείς ζητούμε την ψήφο του ελληνικού λαού για να το ακυρώσουμε».
Αυτά είναι τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα και δεν υπάρχει αμφιβολία από κανέναν πως εννοεί ότι μόλις γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει το τρισκατάρατο μνημόνιο. Το επικροτούμε, μπράβο στην τόλμη με την οποία ο κ. Τσίπρας λέει ξεκάθαρα ότι αμέσως μετά τις 17 Ιουνίου μνημόνιο δε θα υπάρχει.
Έχουμε όμως να παρατηρήσουμε κάτι. Καταρχήν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ διαχωρίζει το Μνημόνιο από τη Δανειακή Σύμβαση. Δηλαδή, με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα ακυρώσει το Μνημόνιο αλλά θα διατηρήσει το δικαίωμα να έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του.
Το ερώτημα είναι φυσικά αν ψάχνει για…βλάκες στις Βρυξέλλες. Που θα δεχθούν την ακύρωση του Μνημονίου, αλλά θα συνεχίσουν να μας δίνουν τα λεφτά.
Προσέξτε και παρακάτω:    Ο ΣΥΡΙΖΑ από την μια μεριά ζητά την ψήφο των Ελλήνων για την
ακύρωση του Μνημονίου και από την άλλη αναφέρεται στην  “επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης», την «αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο τη δραστική του μείωση» ή «ένα μορατόριουμ για το χρέος και αναστολή πληρωμών των τόκων, έως ότου διαμορφωθούν συνθήκες σταθεροποίησης και ανάκαμψης της οικονομίας».
Τι από όλα τελικά θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Κατάργηση; Νέο Μνημόνιο; Νέο Δάνειο; Και δεν δικαιούμεθα να πούμε ότι μεταξύ όλων αυτών που προτείνει υπάρχει χάσμα;  
Αναμφίβολα όλοι δεχόμαστε ότι τα μέτρα του μνημονίου έφεραν την κατάρρευση της χώρας. Μαζί με το μνημόνιο όμως παντρευτήκαμε και τη δανειακή σύμβαση η οποία δίνει πάνω από 100 δις στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
Ας ρωτήσουμε λοιπόν τον κ. Τσίπρα τι θα κάνει αμέσως μετά τη μονομερή καταγγελία του μνημονίου.
1.    Μέχρι τον Σεπτέμβριο οι ανάγκες της χώρας σε ρευστό υπολογίζονται σε 20 δις ευρώ και αυτά τα χρήματα έχουν υπολογιστεί να εισρεύσουν μέσω του μηχανισμού στήριξης, ουσιαστικά από τα ταμεία των ευρωπαϊκών χωρών. Με τα λεφτά αυτά δε θα πληρωθούν τοκοχρεολύσια αλλά κατά κύριο λόγο μισθοί και συντάξεις και άλλες υποχρεώσεις. Που θα βρει ο κ. Τσίπρας αυτά τα λεφτά μόλις η Ευρώπη του πει: Δε θέλεις τη δανειακή σύμβαση, δεν έχει λεφτά; Τι θα γίνει το καλοκαίρι με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους;
2.    Μέχρι το τέλος του έτους θα χρειαστούν περί τα 43 δις ευρώ, περίπου 5 δις για να καλυφθεί το έλλειμμα του 2012, άλλα 6,5 που χρωστά το κράτος σε προμηθευτές, επιχειρήσεις, φαρμακοποιούς κλ.π. και άλλα 32 δις για τις τράπεζες με σκοπό την εγγύηση των καταθέσεων. Που θα τα βρει ο κ. Τσίπρας χωρίς το δάνειο;
3.    Λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα δημιουργήσει ανάπτυξη μέσω των χρημάτων του ΕΣΠΑ που δεν απορροφώνται. Έτσι θα δημιουργήσει και θέσεις εργασίας. Το ίδιο είπε και ο Αντώνης Σαμαράς με μια διαφορά. Ο κ. Τσίπρας πώς θεωρεί δεδομένο ότι θα έλθουν τα λεφτά του ΕΣΠΑ όταν θα έχει καταγγείλει το μνημόνιο και οι Ευρωπαίοι θα μας κουνήσουν μαντίλι;
Ο κ. Τσίπρας πιστεύει ως διά μαγείας ότι οι Ευρωπαίοι θα μας δίνουν αφειδώς χρήμα παρά το γεγονός ότι θα έχουμε καταγγείλει μονομερώς το μνημόνιο. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Είναι πιθανότερο μέσα στο καλοκαίρι να επισυμβεί ο ξαφνικός θάνατος της ελληνικής οικονομίας και να σκάσει στα χέρια του αντιμνημονιακού κ. Τσίπρα.
Επομένως, η βασική υπόσχεση του κ. Τσίπρα είναι στον αέρα. Εκτός κι αν έχει κρυφή ατζέντα και μόλις γίνει κυβέρνηση ξεχάσει την ακύρωση του μνημονίου. Ή εκτός κι αν έχει μηχανή που κόβει χρήμα. Η υπόσχεση για ακύρωση του μνημονίου είναι μεγάλο ψέμα και στην παρούσα φάση μόνο επαναδιαπραγμάτευση μπορεί να γίνει για καλύτερους όρους. Όλα τα άλλα είναι αθλιότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου