Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ Επαναδιαπραγμάτευση Μνημονίου, ώστε να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη

Επαναδιαπραγμάτευση Μνημονίου, ώστε να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη
Η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη. Θα πρέπει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της στην Ευρωζώνη και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αυτοαποκλειστεί από τις διαδικασίες ανασχεδιασμού της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Ενώ η νέα κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση όρων του Μνημονίου, ώστε να εξασφαλιστεί η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Η παραπάνω θέση διατυπώθηκε χθες από τους κορυφαίους Ελληνες τραπεζίτες κ. Γιάννη Κωστόπουλο, Νικόλαο Νανόπουλο και Μιχάλη Σάλλα, στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων
των τραπεζών Alpha, Eurobank και Πειραιώς, των οποίων ηγούνται (αντίστοιχα).
Και οι τρεις τραπεζίτες μίλησαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες επένδυσαν σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, «ως συστημικοί παίκτες στην εγχώρια κεφαλαιαγορά», όπως γίνεται σε όλες τις εξελιγμένες χώρες του κόσμου.
Η εθελοντική συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο PSI έπληξε καίρια την κεφαλαιακή τους βάση, οδηγώντας σε εκτιμώμενες ζημίες προ φόρων ύψους 37 δισ. ευρώ και υποχρεώνοντάς τες σε διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, με τη στήριξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, ένα από τα κρίσιμα στρατηγικά θέματα είναι η διασφάλιση του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης.
Προσέλκυση κεφαλαίων
Αυτό, όπως είπαν, μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διαμόρφωσης ενός κατάλληλου πλαισίου για την προσέλκυση και συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων.
Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στους εκατοντάδες χιλιάδες ιδιώτες μετόχους (ανάμεσά τους τα ασφαλιστικά ταμεία και οι μικρομέτοχοι), που θα κληθούν να συνεχίσουν να στηρίζουν τις τραπεζικές επενδύσεις τους.
Οπως είπαν, οι μέτοχοι των τραπεζών έχουν υποστεί «βαριές απώλειες», χάνοντας πάνω από το 95% της αξίας της επένδυσής τους, ενώ για πολλά χρόνια δεν έχουν εισπράξει μέρισμα.
Αντίθετα, μέσα στην τελευταία πενταετία έχουν εισφέρει μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, 14 δισ. ευρώ, δείχνοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές των τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου