Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Σαμαράς προς Βρυξέλλες: Αν δεν μας βοηθήσετε κερδίζει μόνον ο Τσίπρας

Το πιο κρίσιμο κρας τεστ για τον Αντώνη Σαμαρά, μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης, είναι η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών στις 28 και 29 Ιουνίου. Οι ευρωπαίοι εταίροι δείχνουν ικανοποίηση και ανακούφιση από το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής αλλά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζει ότι πίσω από τα χαμόγελα και τα συγχαρητήρια οι ηγέτες της Ευρώπης κρύβουν τη δυσπιστία και την ανυπομονησία τους για το ελληνικό πολιτικό προσωπικό και έχουν κουραστεί με τις παλινδρομήσεις των ελληνικών κυβερνήσεων τα τρία τελευταία χρόνια.


Ο κ. Σαμαράς θα εμφανιστεί στη Σύνοδο Κορυφής με ένα πακέτο δέκα αλλαγών στο Μνημόνιο που υποσχέθηκε προεκλογικά αλλά ευελπιστεί ότι μπορεί να εξασφαλίσει το πράσινο φως για τουλάχιστον τρία από αυτά :

Την επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής που προβλέπει η δανειακή σύμβαση τουλάχιστον για μια διετία ως το 2016. Το αίτημα αυτό είναι κοινό μεταξύ Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. και αφορά τα μέτρα επιπλέον λιτότητας και περικοπών 11,5 δισ. ευρώ τα οποία, σύμφωνα με το 2ο Μνημόνιο, έπρεπε να ληφθούν ως το 2014. Αρα το αίτημα θα αφορά επιμήκυνση του χρόνου λήψης μέτρων λιτότητας σε 4 αντί για 2 χρόνια.

Τη δυνατότητα να καταβληθούν σε δόσεις οι φορολογικές επιβαρύνσεις της τελευταίας περιόδου από όσους αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, με την πρόβλεψη ότι το σύνολο της ετήσιας φορολογικής επιβάρυνσης δεν θα υπερβαίνει το 25% των εσόδων τους.

Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση που επηρεάζει σημαντικό τμήμα του τουριστικού πακέτου.

Από την πλευρά της Ν.Δ. επισημαίνουν ότι η Τρόικα είναι θετική για τα τρία αυτά μέτρα που θα ελαφρύνουν την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών και θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά από τη λαίλαπα νέων μέτρων λιτότητας.

Ο κ. Σαμαράς ελπίζει ότι η Σύνοδος Κορυφής που ξεκινάει την ερχόμενη Πέμπτη θα αποτελέσει την αφετηρία για την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Στη Ν.Δ. ευελπιστούν ότι και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες θα θελήσουν να στηρίξουν τα ελληνικά αιτήματα και να προωθήσουν αλλαγές στο πρόγραμμα λιτότητας που έχει επιβληθεί από την γερμανική πλευρά και το ΔΝΤ.

Στα επιχειρήματα του κ. Σαμαρά θα είναι ότι η βοήθεια και η αλληλεγγύη των εταίρων είναι επιβεβλημένη διότι σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα ξαναμπεί σε κύκλο εσωτερικών συγκρούσεων από τις οποίες θα κερδίσει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ενισχύσει τα ελληνικά επιχειρήματα αλλά και το δικό του προφίλ με κύκλο επισκέψεων σε Παρίσι, Ρώμη και Βερολίνο.

Η ευρωπαϊκή περιοδεία αποσκοπεί στο να γνωρίσει ο κ. Σαμαράς καλύτερα τους ευρωπαίους συνομιλητές του αλλά και να καθησυχάσει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την επάνοδο της χώρας μας στην πολιτική ηρεμία και σταθερότητα.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου