Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Το πρόγραμμα της ΝΔ για την ανάπτυξη του Τουρισμού


Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, επισκέφθηκε, σήμερα, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, όπου είχε συνάντηση με την υπηρεσιακή υπουργό, Τατιάνα Καραπαναγιώτη και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Επίσης, το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, είχε συνάντηση με όλους τους  εκπροσώπους του ελληνικού τουριστικού κλάδου.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε:
Αυτή η καταστροφική πολιτική δεν μπορεί να συνεχιστεί. Έχουμε σχέδιο και έχουμε και την πολιτική βούληση να κάνουμε τον τουρισμό μας ισχυρό. Με ανταγωνιστικότητα και δυναμική ανάλογη του προϊόντος μας: των φυσικών πλεονεκτημάτων, του πολιτισμού, της ιστορίας, της φιλοξενίας, των
υπηρεσιών και των υποδομών μας. Χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, την επόμενη μέρα των εκλογών, ξεκινάμε να υλοποιούμε το σχέδιο αυτό με άξονες:

  • Τη θεσμική αυτονομία του Τουρισμού: Είναι ανεπίτρεπτο ένας κλάδος με τόσο καθοριστική συμμετοχή στο ΑΕΠ και την απασχόληση να υποβαθμίζεται θεσμικά, υπαγόμενος σε άλλα υπουργεία. Είδαμε τι αποτελέσματα έχει αυτό… Να νομοθετούνται μείζονος σημασίας θέματα, στις λοιπές διατάξεις άσχετων νομοσχεδίων. Για το λόγο αυτό σκοπεύουμε, αμέσως,  ως πρώτο βήμα, να επανασυστήσουμε το Υπουργείο Τουρισμού.
  • Μια νέα στρατηγική αερομεταφορών: Είναι ανάγκη να αποκτήσουν η χώρα και οι κατά τόπους προορισμοί καλύτερη προσβασιμότητα, και να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα αεροδρόμια… Το ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, για παράδειγμα, σε μια εποχή που θα έπρεπε να ενεργοποιούμε όλα τα μέσα για να προσελκύσουμε τουρισμό, δε μπορεί να είναι από τα ακριβότερα της Ευρώπης. Ούτε μπορεί να εγκαταλείπουν τη χώρα η μια αεροπορική εταιρεία μετά την άλλη και κανείς να μην κάνει κάτι γι’ αυτό. Πρόσφατα ανακοίνωσε η DELTA AIRLINES ότι αποχωρεί από τη χώρα μας, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μην έχει πλέον απευθείας διασύνδεση με τις ΗΠΑ.
  • Ένα νέο επενδυτικό νόμο με σταθερό και ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο: Μόνο έτσι θα έρθουν στη χώρα τουριστικές επενδύσεις, που θα βελτιώσουν το υπάρχον κεφάλαιο υποδομών και υπηρεσιών, προσφέροντας επιπλέον θέσεις εργασίας.
  • Τη λειτουργία εταιρείας μάρκετινγκ για τον ελληνικό τουρισμό, με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Εμείς πρώτοι μιλήσαμε για την ανάγκη αυτής της συνδυασμένης ενεργοποίησης για τον πολύ σημαντικό στόχο της διαφήμισης και της επικοινωνίας για τον τουρισμό μας. Εμείς πρώτοι είπαμε ότι θα είναι ωφέλιμο να επιμεριστεί το κόστος και να μην εξαρτάται η δυναμική της διαφήμισης από το αν έχει ή δεν έχει λεφτά το κράτος. Τώρα που ο νόμος ψηφίστηκε, είναι ώρα να λειτουργήσει αυτή η σύμπραξη και να εφαρμοστεί στην πράξη.
  • Εξίσου σημαντικό είναι να δοθεί έμφαση στο θαλάσσιο τουρισμό, όπου ενώ θα μπορούσαμε να είμαστε εξαιρετικά ανταγωνιστικοί, υστερούμε. Οι μαρίνες αδειάζουν και οι ναυλώσεις μειώνονται. «Χαρίζουμε» κυριολεκτικά το μερίδιό μας στην Τουρκία, κάτι που συνεπάγεται σημαντικές απώλειες εισοδήματος για τα νησιά και τους παραθαλάσσιους προορισμούς μας. Αυτό πρέπει να αλλάξει και δεσμευόμαστε ότι θα αλλάξει.
  • Ομοίως, πρέπει να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο σε όλες τις ειδικές μορφές τουρισμού, για να μπορέσουν να γίνουν επενδύσεις και να υπάρξει διείσδυση της χώρας μας στις ξένες αγορές. Στο ίδιο πλαίσιο είναι σημαντικό να υπάρξει σχεδιασμός για την ανάπτυξη νέων, αναδυόμενων μορφών, όπως ο τουρισμός της τρίτης ηλικίας ή ο ιατρικός τουρισμός, και να ολοκληρωθούν αναγκαίες υποδομές, που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητά μας σε συγκεκριμένες ειδικές μορφές. Για παράδειγμα, το Μητροπολιτικό Συνεδριακό Κέντρο στο πρώην γήπεδο του TAE KWON DO. Όσο εκκρεμεί η κατασκευή του, τόσο η Αθήνα θα συνεχίζει να είναι έξω από το χάρτη των κορυφαίων συνεδριακών προορισμών- πολλώ δε μάλλον με τις συνεχείς διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις να βγάζουν εκτός συναγωνισμού και τα μεγάλης δυναμικότητας ξενοδοχεία του κέντρου.
  • Άλλος ένας σημαντικός άξονας του σχεδιασμού μας για τον τουρισμό, είναι η εξέλιξη του Μουσειακού και Μνημειακού μας κεφαλαίου. Ορισμένοι πιστεύουν ότι αρκεί η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά μας για να προσελκύσουμε τουρισμό. Δεν είναι έτσι. Σημασία έχει πως την αναδεικνύουμε και πως την προβάλουμε αυτή την κληρονομιά. Για το λόγο αυτό πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία στην οργάνωση και λειτουργία των Μουσείων και των Μνημείων. Είναι ανεπίτρεπτο στις 2.30 το μεσημέρι Σαββάτου να διώχνουν τους τουρίστες από το Εθνικό και Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Είναι ανεπίτρεπτο Μουσεία σε όλη τη χώρα να μην έχουν επαρκή φύλαξη ή άλλα, να μη λειτουργούν καν.

Παράλληλα,
  • Πρέπει να γίνει, επιτέλους, μια γενναία επένδυση στην επικοινωνία, με άμεση προτεραιότητα την ανανέωση της ταυτότητας (branding) του ελληνικού τουρισμού. Το τεράστιο πλήγμα στην εικόνα της χώρας πρέπει να αποκατασταθεί, χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Με ουσιαστικά μέτρα. Η προηγούμενη Κυβέρνηση έκρινε σκόπιμο να θεσπίσει την Ειδική Επιτροπή για τη Διαχείριση Κρίσεων στον Τουρισμό. Δεν έκρινε όμως σκόπιμο να της αποδώσει συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Όποιος φορέας είναι αρμόδιος για την εικόνα της χώρας ως προορισμού, θα έχει και αρμοδιότητες και ρόλο. Γι’ αυτό και θα μπορεί να παράγει αποτελέσματα.
  • Επισημαίνω σε αυτό το πλαίσιο την ανάγκη να υπάρξει ειδικός, αυτόνομος σχεδιασμός για την Αθήνα. Την πρωτεύουσά μας, που από φιλόξενη και ελκυστική για τους τουρίστες πόλη, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κατήντησε να είναι πόλη των διαδηλώσεων και των ταραχών, των ναρκωτικών (ακόμα και έξω από αξιοθέατα και μουσεία), της εγκληματικότητας, των κλειστών ξενοδοχείων, των επαιτών και των λαθρομεταναστών. Αφέθηκε σε μια πρωτοφανή παρακμή και γι΄αυτό και γνωρίζει τα τελευταία δύο χρόνια τέτοια κάμψη στον τουρισμό της. Αυτή την Αθήνα μπορούμε και πρέπει να την αλλάξουμε. Μπορούμε να ξανακάνουμε την πόλη ασφαλή και φιλόξενη. Έναν ανταγωνιστικό και σύγχρονο πόλο έλξης εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού.

Συμπληρωματικά, το σχέδιό μας περιλαμβάνει…
  • την απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης βίζας για πολίτες χωρών από μεγάλες τουριστικές αγορές,
  • την πάταξη της γραφειοκρατίας που αποτελεί το βασικό ‘εχθρό’ της τουριστικής επένδυσης,
  • την καταπολέμηση της έντονης εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού, μέσα από την ανάπτυξη ειδικών μορφών που θα προσελκύσουν τουρίστες όλο το χρόνο και θα ενισχύσουν τη βιωσιμότητα της ελληνικής τουριστικής επιχείρησης.

Ο τουρισμός μπορεί να γίνει  καταλύτης για την ανάπτυξη και την οικονομική ανάκαμψη. H κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. απέτυχε να αναγνωρίσει και να διαχειριστεί αυτή τη δυναμική του.
Όπως και οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, που με τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις τους υπονομεύουν το τουριστικό μας προϊόν. Στο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι αντιτίθεται στις «μεγάλες τουριστικές επενδύσεις με τα τεράστια ξενοδοχεία και τα γήπεδα γκολφ». Αν είναι δυνατόν! Όμως εγώ τους απαντώ, ότι οι επενδύσεις αυτές που δεν θέλουν για τη χώρα μας, σημαίνουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.
Και μόνον, με ανάπτυξη και αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων  μπορούμε να βγούμε από την κρίση.

Χθες, παρουσιάσαμε 18 συγκεκριμένα και κοστολογημένα μέτρα οικονομικής πολιτικής που μπορούν να αλλάξουν την μοίρα της χώρας μας.  18 ρεαλιστικές προτάσεις που βγάζουν τη χώρα από την κρίση, δημιουργούν θέσεις εργασίας, αποκαθιστούν την κοινωνική συνοχή και δίνουν ελπίδα στους Έλληνες.
Οι προτάσεις μας είναι εφικτές, ρεαλιστικές, συνεκτικές. Αποτελούν εξειδίκευση του υφιστάμενου προγράμματός μας, που είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω την προηγούμενη εβδομάδα στους ηγέτες ΕΛΚ. Κι όλες μαζί μπορούν να κάνουν τη διαφορά: Διασφαλίζουν τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ, αλλάζουν την οικονομική πολιτική της ασφυξίας και προσφέρουν  δουλειές!
Και δεν έχουν καμία σχέση με τυχοδιωκτικά προγράμματα που κάποιοι παρουσιάζουν, χωρίς μελέτη, χωρίς προετοιμασία, χωρίς κοστολόγηση, προεκλογικά, αναιρώντας όσα έλεγαν δυο βδομάδες πριν, καλύπτοντας πίσω από αυτά την πραγματική, κρυφή τους ατζέντα…
Και ασφαλώς δεν έχουν καμία σχέση, με τη  μονομερή καταγγελία της δανειακής σύμβασης, που οδηγεί σε έξοδο από το ευρώ και σε αληθινό εφιάλτη για κάθε έναν Έλληνα ξεχωριστά
Που μας επαναφέρει σε όλα αυτά που πρέπει να ξεπεράσουμε οριστικά.
Σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού ζητά αλλαγή της Οικονομικής πολιτικής, παραμονή στο ευρώ και σταθερή κυβέρνηση. Η σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων,  συσπειρώνεται γύρω από το Πατριωτικό Μέτωπο Ευθύνης, που διασφαλίζει την παραμονή της χώρας μας στο Ευρώ και την Ευρώπη.
Αυτή η σιωπηλή πλειοψηφία των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας, μέρα με τη μέρα, δυναμώνει και στις 17 Ιουνίου  θα δώσει την απάντησή της!
Προσβλέπουμε στη συνεργασία και την υποστήριξή όλων σας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Μεταξύ των οποίων το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΞΕ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), ο Hellenic Assosiation of Professional Congress Organizers (HAPCO), η Ένωση Ξενοδόχων Αττικής, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΠΟΕΤ), η
Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των φορέων
Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ), ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων (Σ.Τ.Ε.Ε.Α.), η Ένωση Ελληνικών Αεροπορικών Εταιρειών (ΕΕΑΕ), η Ένωση Λιμένων Ελλάδας (Ε.ΛΙ.ΜΕ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), ο Σύνδεσμος Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδας (HATTA), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών (Π.Ο.ΞΕΝ.), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Campings, η Πανελ. Ομοσπ. Εργατών Επισιτισμού & Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων ( ΠΟΕΕ-ΥΤΕ), ο Σύνδεσμος Αντιπροσώπων Αεροπορικών Εταιρειών (Σ.Α.Α.Ε), ο Σύνδεσμος Ελλήνων Οργανωτών Εκθέσεων και Συνεδρίων (ΣΕΟΕΣ), το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων-Διαμερισμάτων Ελλάδος                 ( ΣΕΕΔΔΕ) και η Ένωση Μαρίνων Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου