Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Επιτυχημένες εκδηλώσεις του συλλόγου «ΠΝΟΗ»


Επιτυχημένες εκδηλώσεις του συλλόγου «ΠΝΟΗ»
Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία χθες Τρίτη 12 Ιουνίου 2012 οι δύο εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Σύλλογος για το Παιδί και την Οικογένεια « ΠΝΟΗ» στέλνοντας δύο μηνύματα: το ένα για την προστασία του περιβάλλοντος- καθώς το 2012 έχει οριστεί έτος «πράσινης ανάπτυξης» (5 Ιουνίου ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ) και το άλλο «για την εξάλειψη της παιδικής εργασίας» (12 Ιουνίου ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ)
Το πρωί από τις 9.00 – 12.00 η όμορφη και καταπράσινη αυλή που υπάρχει μέσα στο χώρο της ΠΝΟΗΣ γέμισε από τις χαρούμενες παιδικές φωνές των  μαθητών της Δ΄. τάξης του 8ου Δημ. Σχολείου και της Γ΄. τάξης του 10ου Δημ. Σχολείου της πόλης μας.
Η πρόσκληση προς αυτά τα δύο συγκεκριμένα σχολεία είχε να κάνει με την ευαισθητοποίηση των μικρών μαθητών στην έννοια του εθελοντισμού μερικούς μήνες νωρίτερα όταν κατά το 2011 (ΕΤΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ) πρόσφεραν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τα παιδιά και τις οικογένειες που στηρίζει η ΠΝΟΗ.
Τα παιδιά συμμετείχαν στις παρακάτω δράσεις:
Το κάθε σχολείο ζωγράφισε από έναν πίνακα  με θέμα το περιβάλλον υπό την επίβλεψη των κυριών
 Κικής Καδόγλου- υπεύθυνης του τομέα Καλλιτεχνικών στην ΠΝΟΗ και Δέσποινας Κασούρη εθελόντριας της ΠΝΟΗΣ. Οι πίνακες αυτοί κοσμούν από χθες το γραφείο της ΠΝΟΗΣ.
Η Γεν. Γραμματέας του Δ.Σ. Κα Ζίλντα Χαρίση διάβασε στα παιδιά ένα παραμύθι με θέμα «Η ΓΗ ΑΡΡΩΣΤΗΣΕ». Στη συνέχεια εκείνα έφτιαξαν μόνα τους το δικό τους βιβλίο αφού πρώτα το ζωγράφισαν και φεύγοντας το πήραν μαζί τους.
Ακολούθησε η κατασκευή χειροτεχνημάτων υπό την επίβλεψη της Κας Κικής Καδόγλου και εθελοντριών της ΠΝΟΗΣ, τα οποία επίσης πήραν μαζί τους φεύγοντας.
Στα παιδιά προσφέρθηκαν αναψυκτικά και κεράσματα και κατά δική τους ομολογία δήλωσαν ότι ήταν πολύ χαρούμενα γιατί πέρασαν τρεις ώρες πάρα πολύ ωραία.
Το απόγευμα η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από την Πρόεδρο του Δ.Σ. Κα Ιωάννα Χατζηβαρύτη η οποία τόνισε ότι η ελληνική κοινωνία περνάει μία δύσκολη εποχή και ότι διαπιστώνεται πλέον τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο σύλλογος, δεν έχουν κοινωνικό χαρακτήρα αλλά κυρίως οικονομικό. Κι αυτό τα κάνει πιο δύσκολα στην επίλυσή τους. Ο σύλλογος «Πνοή», επιθυμώντας να συμβάλλει στην ανακούφιση κάποιων συμπολιτών και ιδιαίτερα των άνεργων νέων, αποφάσισε να συμμετέχει στο πρόγραμμα «Κοινωνικής Εργασίας», ώστε να προσφέρει μία οικονομική διέξοδο στους νέους επιστήμονες.
Στην ομιλία της για την  Παγκόσμια Ημέρα κατά της παιδικής εργασίας (12 Ιουνίου) το μέλος  του Δ.Σ. & Υπεύθυνη των Δημ. Σχέσεων Κα Νίκη Ανέστη είπε:
«Ανθρώπινα δικαιώματα, κοινωνική δικαιοσύνη …. Ας τελειώσει η παιδική εργασία!!!
Φέτος σε όλο τον πλανήτη σηματοδοτείται η 10η επέτειος της ετήσιας Παγκόσμιας Ημέρας κατά της παιδικής εργασίας. Ιδιαίτερο το  μήνυμά της για το δικαίωμα όλων των παιδιών να προστατεύονται από την παιδική εργασία και από άλλες παραβιάσεις των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σύμφωνα όμως με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας παραμένει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ της επικύρωσης των συμβάσεων περί παιδικής εργασίας και των δράσεων που πραγματοποιούν οι χώρες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Τί όμως ήταν αυτό που κατέστησε επιτακτική την ανάγκη για την καθιέρωσή της;
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδινε στη δημοσιότητα η UNICEF, τουλάχιστον 132 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται σε αγροκτήματα και φυτείες, ενώ το φαινόμενο δεν περιοριζόταν στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Από τα στοιχεία της οργάνωσης προέκυπτε ότι ο αριθμός των παιδιών που εργάζονταω στη γεωργία ήταν σχεδόν δεκαπλάσιος από εκείνο των παιδιών που εργάζονται σε εργοστάσια.
Τα παιδιά που εργάζονταν στη γεωργία συχνά αντιμετώπιζαν πολλές απειλές και κινδύνους που περιελάμβαναν την ανάμειξη, το χειρισμό και τη χρήση τοξικών ζιζανιοκτόνων, τη χρήση επικίνδυνων κοπτικών εργαλείων, την εργασία σε ακραίες θερμοκρασίες και το χειρισμό ισχυρών και βαριών μηχανημάτων και οχημάτων.
Δεκάδες παιδιά στους δρόμους των πόλεων βιώνουν την πιο σκληρή εκδοχή της παιδικότητας, εργαζόμενα πολλές ώρες, για να στηρίξουν υλικά μια αποδυναμωμένη και περιθωριοποιημένη ομάδα ενηλίκων, ενώ την ίδια στιγμή η κοινωνία διαιωνίζει το φαινόμενο αυτό δείχνοντας οίκτο. Όμως, κανείς δε διερωτάται ποια ήταν αυτά τα παιδιά, από πού έρχονταν, σε ποιες συνθήκες ζούσαν, ποιες ακριβώς ήταν οι αιτίες που τα έβγαλαν στο δρόμο.
Αυτή η σκληρή πραγματικότητα ήταν που κατέστησε επιτακτική την ανάγκη για την καθιέρωση, από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας  της 12ης Ιουνίου ως την Παγκόσμια Ημέρα κατά της παιδικής εργασίας το 2002  και ειδικότερα κατά του περιορισμού της παράνομης διακίνησης παιδιών. Η ημέρα είναι επίσης αφιερωμένη στα παιδιά του Τρίτου Κόσμου, που στην πλειοψηφία τους δουλεύουν από πολύ μικρή ηλικία και κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.
Τι είναι όμως η παιδική εργασία;
Παρόλο που οι ορισμοί διαφέρουν, ως παιδική εργασία ορίζεται η δουλειά που γίνεται από παιδιά κάτω των 15 ετών (σε μερικές αναπτυσσόμενες χώρες κάτω των 14) η οποία επιβαρύνει ή βλάπτει τη σωματική, συναισθηματική, διανοητική, κοινωνική ή/και πνευματική ανάπτυξη ενός παιδιού.
Ο όρος παιδική εργασία δεν περιλαμβάνει όλες τις μορφές απασχόλησης παιδιών ηλικίας κάτω των 18 ετών. Δεν επεκτείνεται, λόγου χάρη, στα εκατομμύρια παιδιών που εργάζονται νόμιμα κάνοντας εργασίες συμβατές με την ηλικία τους και το επίπεδο ωριμότητάς τους, ούτε σε όσα βοηθούν στις ελαφρές εργασίες του σπιτιού μετά το σχολείο ή προσέχουν μικρότερα παιδιά κ.λπ.
Η παιδική εργασία με την έννοια της απασχόλησης που πρέπει να καταργηθεί διακρίνεται στις εξής κατηγορίες:
Εργασία παιδιών ηλικίας κάτω από το ελάχιστο επιτρεπτό όριο, όπως ορίζεται από τις εθνικές νομοθεσίες σε συμφωνία με τους αποδεκτούς διεθνείς κανόνες, ή όποια εμποδίζει τη μόρφωση του παιδιού και την πλήρη ανάπτυξή του.
Εργασία επικίνδυνη για τη σωματική, ψυχική ή ηθική υγεία του παιδιού, είτε λόγω της φύσης της είτε λόγω των συνθηκών κάτω από τις οποίες εκτελείται και η οποία ορίζεται ως επικίνδυνη εργασία.
Οι άνευ όρων χείριστες μορφές παιδικής εργασίας (Σύμβαση 182 για τα Δικαιώματα του Παιδιού) που είναι οι εξής:
Όλες οι μορφές δουλείας ή άλλων παρόμοιων πρακτικών, όπως η πώληση και το δουλεμπόριο παιδιών, η προσωπική δουλεία λόγω χρέους και η δουλοπαροικία καθώς και η καταναγκαστική ή υποχρεωτική εργασία, συμπεριλαμβανομένης της καταναγκαστικής ή υποχρεωτικής επιστράτευσης παιδιών για τη χρησιμοποίησή τους σε πολεμικές συρράξεις.
Η σεξουαλική εκμετάλλευση του παιδιού, η προμήθεια ή προσφορά παιδιού με σκοπό την πορνεία, την παραγωγή θεαμάτων ή υλικού πορνογραφικού χαρακτήρα.
Η χρήση, προμήθεια ή προσφορά παιδιού με σκοπό παράνομες δραστηριότητες, ιδίως την παραγωγή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, όπως περιγράφονται στις οικείες διεθνείς συμφωνίες.
Η εργασία που λόγω της φύσης της ή των συνθηκών κάτω από τις οποίες εκτελείται είναι πολύ πιθανόν να βλάψει την υγεία ή την ασφάλεια ή την ηθική των παιδιών.
Αυτές οι μορφές παιδικής εργασίας συνεπάγονται παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών και πρέπει να εξαλειφθούν άμεσα.
Το 1999 οι περισσότερες χώρες – μέλη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας υπέγραψαν μια συμφωνία που υποχρέωνε όλες τις πλευρές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παιδικής εργασίας.  Η UNICEF επισημαίνει ότι υπάρχει πρόοδος, αφού σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται παγκοσμίως μειώνεται. Εκφράζει  όμως την ανησυχία της ότι η παγκόσμια κρίση θα μπορούσε να αποβεί τροχοπέδη ως προς την επίτευξη  του στόχου για την εξάλειψη των χειρότερων μορφών παιδικής εργασίας μέχρι το 2016. Μετά την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για την Παιδική Εργασία της Χάγης, που έλαβε χώρα το Μάιο στην Ολλανδία, προέκυψε το σημαντικό έγγραφο «Χάρτης για την επίτευξη της εξάλειψης των Χειρότερων Μορφών Παιδικής Εργασίας έως το 2016».
Στη χώρα μας όσον αφορά το νομικό πλαίσιο, που θωρακίζει τους ανήλικους από την εκμετάλλευση στον εργασιακό χώρο, βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Παρόλα αυτά  είναι μεγάλος ο αριθμός των ανηλίκων που εργάζονται για να αυξήσουν το χαμηλό οικογενειακό εισόδημα σε βάρος της στοιχειώδους εκπαίδευσης.
Σημαντικός παράγοντας για την εγκατάλειψη του σχολείου αποδεικνύεται η φτώχεια, δίνοντας στα παιδιά των οικονομικά ασθενών οικογενειών, με πατέρα που δεν ολοκλήρωσε τη βασική εκπαίδευση, πιθανότητα επτά προς ένα να εργαστούν για να υποστηρίξουν τις οικογένειές τους.
Κυρίως πρόκειται για παιδιά οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών, αναλφάβητων και προσφύγων.
Το πρόβλημα επομένως είναι και πολιτικό και κοινωνικό. Δεν αρκεί μόνο εντατικός έλεγχος της εφαρμογής του υφιστάμενου νομικού πλαισίου αλλά απαιτείται και σχεδιασμός συγκεκριμένης πολιτικής με τη δημιουργία κοινωνικών υπηρεσιών που θα κάνουν τις οικογένειες ασφαλείς, που θα στηρίζουν τα φτωχά στρώματα και θα αντιμετωπίσουν ριζικά την κοινωνική γάγγραινα της παιδικής φτώχειας και, κατ΄ επέκταση, της παιδικής εργασίας.
Όλοι μας μπορούμε να βοηθήσουμε. Τα παιδιά είναι το Αύριο κάθε κοινωνίας, γι’ αυτό πρέπει : να Ενημερωθούμε, να Επικοινωνήσουμε, να Συνεργαστούμε.
Στόχος μας πρέπει να είναι τα παιδιά μέσα στα σχολεία και όχι στους δρόμους και την εργασία.
Σήμερα, παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής εργασίας, ας σκεφτούμε όλοι μαζί τι κάνουμε ως ενήλικες για τη σωτηρία των παιδιών που αναγκάζονται να εργαστούν.
Το φαινόμενο αυτό δεν αφορά μόνο στις λεγόμενες τρίτες χώρες. Μας αφορά όλους. Όλους εκείνους που ονομάζουμε τους εαυτούς μας ενεργούς πολίτες. Είναι χρέος μας να βρεθούν λύσεις που θα δώσουν ένα οριστικό τέλος σε αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο, που αντί να δημιουργεί ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας, καταστρέφει το μέλλον των επόμενων γενεών.
Και ας μην ξεχνάμε ότι αυτά τα παιδιά δεν είναι μόνο θύματα εκμετάλλευσης επιτηδείων αλλά και θύματα της δικής μας αδράνειας, καθρέφτης μιας αδιάφορης κοινωνίας.
Η γονεϊκή αγάπη είναι τόσο σημαντική για την ανάπτυξη του παιδιού όσο και η τροφή. Κι όμως, κάποια παιδιά μοιάζουν να έχουν έρθει στον κόσμο γνωρίζοντας από πριν το ρόλο τους. Αυτό είναι το στοίχημα, στο οποίο θα κριθεί αυστηρά η κοινωνία μας: κατά πόσο δηλ. μπορεί και θέλει να αλλάξει αυτούς τους ρόλους για τα παιδιά. Κατά πόσο θα καταφέρει μέρα με τη μέρα να ακούγονται λιγότερα παιδικά κλάματα και φόβοι εξαιτίας της εκμετάλλευσης τους. Θα κλείσω λέγοντας:
Ας αφήσουμε τα παιδιά να ζήσουν με γέλιο και ξεγνοιασιά…
Ας τα δείξουμε ότι ο μόνος λόγος για να ιδρώνουν είναι στο παιχνίδι…
Ας τα επιτρέψουμε να απλώνουν το χέρι όχι για να ζητιανεύουν, αλλά για να πιάσουν μια κούκλα, μια μπάλα, το χέρι ενός άλλου χαρούμενου παιδιού….
Σας ευχαριστώ».
Ακολούθησε η βράβευση όλων των εθελοντών κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, φαρμακοποιών, που προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν στα παιδιά και στις οικογένειές τους που υποστηρίζονται από την ΠΝΟΗ.
ΜΑΡΙΑ ΦΕΣΑΤΙΔΟΥ, ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ,ΕΥΦΡΑΝΘΙΑ ΔΕΜΙΡΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ,ΕΛΕΝΗ ΓΙΑΝΝΟΥ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ,ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΡΟΚΙΔΗΣ , ΓΙΑΤΡΟΣ,ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΑΝΔΡΕΑΝΗΣ, ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ,ΜΙΧΑΗΛ ΒΕΡΜΙΣΟΓΛΟΥ , ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ,ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΠΙΣΤΟΦΙΔΟΥ, ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ, ΣΙΣΣΥ ΡΑΚΙΤΖΗ, ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΑΤΣΗ, ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ , ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, ΕΚΠΑΙ -ΔΕΥΤΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ, ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ, ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ, ΕΛΕΝΑ ΤΣΕΣΜΕ-
ΤΖΟΓΛΟΥ , ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΙΛΙΔΗΣ, ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ, ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΔΡΟΣΟΣ, ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΥΣΑΦΗΣ, ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ, ΑΘΗΝΑ ΚΙΣΟΥΔΑΚΗ, ΜΑΙΑ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΜΑΙΑ
Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης κυρίως οι μικροί αλλά και οι μεγάλοι χάρηκαν την παρουσίαση της ομάδας διατήρησης και διάδοσης του λαϊκού παραμυθιού «ΟΙ ΠΑΡΑΜΥΘΑΔΕΣ».
Αφού πρώτα έγινε μία αναφορά αναδρομή στο παραμύθι στη συνέχεια διαβάστηκαν τρία παραμύθια και μετά από επιλογή των παιδιών παρουσιάστηκε το ένα από αυτά με τη εξαιρετική συμμετοχή των παιδιών.
Η εκδήλωση έκλεισε  με μία μικρή δεξίωση τα εδέσματα της οποίας ήταν παρασκευασμένα από τις εθελόντριες κυρίες (μέλη αλλά και φίλες) του Συλλόγου.
Παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία του την εκδήλωση ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αρχέλαος Γρανάς, η Αντιδήμαρχος Κα Θεοδώρα Βαβαλέσκου, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Ξενοφών Κροκίδης, η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας Κα Σίσσυ Ρακιτζή, Η Πρόεδρος και η Αντ/δρος της Φιλοπτώχου Αδελφότηταν Κυριών Καβάλας κυρίες Οδέττη Κολοκοτρώνη και Λουκία Αστεριάδου, η Πρόεδρος της Λέσχης Lions Λυδία Κα Κούλα Πάσχου, η Πρόεδρος του Παρ/τος των Γιατρών του Κόσμου Κα Άννα Γιοβαννιού, η Πρόεδρος του Συλλόγου Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ- ΚΙΒΩΤΟΣ Κα Μαρία Μπραστιανού, η Πρόεδρος και το μέλος του Δ.Σ. της ΒΙΑ- STOP κυρίες Μαρία Προβατίδου και Ελένη Φώτου, το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου Κα Ρέμα Μαρδύρη, η Υποδιοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας Κα Αγγελική Δημητρακάκη, το μέλος του Δ.Σ. των Φίλων της Παιδόπολις Καβάλας «Άγιος Γεώργιος» Κα Γεωργία Καραγιαννοπούλου μαζί με παιδιά από την Παιδόπολη, μέλη της ομάδας του ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ο κ. Ευάγγελος Αργυρίου και οι κυρίες Μαριάννα Παπανικολάου και Αθηνά Κισουδάκη, μέλη και φίλες- φίλοι εθελοντές της ΠΝΟΗΣ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαρίστησε όλα τα Μ.Μ.Ε. γιατί είναι πάντοτε αμέριστη η συμβολή τους στην προβολή των δράσεων της ΠΝΟΗΣ και ευχήθηκε σε όλους τους παρεβρισκόμενους Καλό καλοκαίρι!!!!.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου