Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Αισιοδοξία ότι μέχρι το βράδυ της Τρίτης θα σχηματιστεί κυβέρνηση


Ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών την Τρίτη θα είναι και ο πλέον κρίσιμος μετά τις πρώτες επαφές που είχε ο Αντώνης Σαμαράς με τους πολιτικούς αρχηγούς τη Δευτέρα. Νέα ραντεβού δεν αναμένεται να υπάρξουν αλλά πιθανότατα μέσα στην ημέρα θα πάμε σε σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας όπου και θα κλειδώσει η συνεργασία για κυβέρνηση μακράς πνοής. Αν θα ήθελε κάποιος να κάνει έναν απολογισμό της πρώτης ημέρας θα μπορούσε να καταγράψει πολλά, και καλά και ανησυχητικά.
Τα καλά νέα είναι ότι φαίνεται να υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου για κυβέρνηση και πιθανότατα συζητώνται ονόματα και θέσεις που θα καταλάβει ο καθένας. Δεν είναι τυχαία η δήλωση του Αντ. Σαμαρά μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: “Με τον κ. Βενιζέλο μείναμε σύμφωνοι ότι εντός της προθεσμίας της
διερευνητικής εντολής που έχω λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Θα έχουμε και νέες επαφές
Όπως αποκάλυψε το antinews ο κ. Βενιζέλος φέρεται να ζήτησε την αντιπροεδρία και το υπ. Οικονομικών, ωστόσο, σίγουρα το δεύτερο αίτημα δε μπορεί να γίνει δεκτό.
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι τη θέση του τσάρου της οικονομίας θα καταλάβει κάποιο υψηλό στέλεχος της ΝΔ το οποίο όμως θα χαίρει της εμπιστοσύνης και των συμμάχων στη νέα κυβέρνηση.
Έτσι, ακόμη κι αν δε θέλει να πάει και ο Φ. Κουβέλης στο κυβερνητικό σχήμα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα σχηματίσουν κυβέρνηση. Θεωρούν, πάντως και οι δύο τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ διότι τότε η κυβέρνηση θα είναι πιο ισχυρή για να διαπραγματευτεί και πιο αντιπροσωπευτική στην ελληνική κοινωνία.
Το επίσης καλό νέο είναι ότι ο Αντ. Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος να τελειώνει με τα τυπικά και να σχηματιστεί η κυβέρνηση μέχρι την Τρίτη το βράδυ.
Τα κακά νέα είναι αρχικά η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του Καμμένου. Και για τον πρώτο τι να πει κανείς, έχει κάθε δικαίωμα να μη συμμετέχει σε κυβερνητικό σχήμα, δεν έχει όμως δικαίωμα να μη συμμετέχει στη σωτηρία της χώρας.
Ο Καμμένος, κατώτερος των περιστάσεων, αλλά δεν περιμέναμε και πολλά. «Με τον κ. Καμμενο κατάλαβα ότι δεν επιθυμεί καμία συνεργασία, δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης και επικαλείται κάθε είδους παράλογα προσχήματα», δήλωσε ο κ. Σαμαράς και όλοι καταλάβαμε τι συμβαίνει.
Κακή και η στάση της ΔΗΜΑΡ εξαιτίας κυρίως του εμφυλίου που επικρατεί για το αν πρέπει να συνεργαστεί ή όχι με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κακές και οι δηλώσεις του στυλ «δε θα δώσουμε λευκή επιταγή» και άλλα τέτοια που θέτει στο προσκήνιο ή το παρασκήνιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη της ΔΗΜΑΡ συνεχίζουν να θέτουν θέμα για το πρόσωπο που θα αναλάβει την πρωθυπουργία, αφαιρώντας το δικαίωμα αυτό από τον νικητή. Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε ”εποικοδομητική” τη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη κι ότι θα υπάρξουν επαφές και την Τρίτη. Ο δε κ. Κουβέλης κατέθεσε 7 προγραμματικούς όρους οι οποίοι, λένε οι γνωρίζοντες, μπορούν να ξεπεραστούν και να μην αποτελέσουν πρόβλημα για τη συνεργασία.
Χωρίς να θέλουμε να γίνουμε μάντεις (καλών ή κακών), εκτιμούμε ότι το διακύβευμα είναι τόσο μεγάλο που όλοι θα βάλουν νερό στο κρασί τους και μέχρι το βράδυ της Τρίτης θα έχει κλειδώσει η συμφωνία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης με συμμετοχή τριών κομμάτων. Άλλωστε ο κ. Κουβέλης φέρεται ήδη να δήλωσε ότι το θέμα του πρωθυπουργού “δεν είναι ακανθώδες” , άρα δεν θα συνεχίσει να διαφωνεί να αναλάβει πρωθυπουργός ο Α.Σαμαράς.
Η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει και μια μείζονα ήττα της διαπλοκής που όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένως έκανε τα πάντα για να μην γίνει ο Σαμαράς πρωθυπουργός.
Στο μεταξύ , η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς ενέκρινε την εισήγηση του Φώτη Κουβέλη για τις διαδικασίες συγκρότησης κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε, «η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε ότι τυχόν κυβέρνηση συνεργασίας πρέπει να εξασφαλίζει προγραμματική συμφωνία και να απαρτίζεται από φερέγγυα πρόσωπα».
Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι όλα θα πάνε καλά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου