Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

ΚΟΜΙΣΙΟΝ «Πράσινο φως» σε επιδοτήσεις για ενέργεια στην Κύπρο

«Πράσινο φως» σε επιδοτήσεις για ενέργεια στην Κύπρο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σύμφωνα με ανακοίνωσή της την Τετάρτη κρατική ενίσχυση ύψους 194 εκατ. ευρώ για την Κύπρο και 371 εκατ. ευρώ για την Εσθονία, με τη μορφή δωρεάν διανομής δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.
Η Κομισιόν διευκρίνισε ότι τα χορηγούμενα κονδύλια είναι σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, προσθέτοντας πως θα χρησιμοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό των ενεργειακών εγκαταστάσεων και υποδομών των δυο χωρών, καθώς και για την ενίσχυση του ανταγωνισμού.
Η συνολική αγοραστική αξία των δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στην
Κύπρο θα χρησιμοποιηθεί για να διαφοροποιηθεί το ενεργειακό μείγμα της χώρας και να εκσυγχρονιστούν οι υποδομές της έτσι ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιήσει φυσικό αέριο όταν αυτό θα καταστεί διαθέσιμο στη Μεγαλόνησο, και για να αποκατασταθεί η παραγωγή στην κεντρική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που καταστράφηκε τον Ιούνιο του 2011.
«Οι επενδύσεις που προβλέπονται στα κυπριακά και εσθονικά αναπτυξιακά σχέδια θα συνεισφέρουν στον εκσυγχρονισμό των υποδομών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να στρεβλώσει υπερβολικά τον ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά», δήλωσε ο Χοακίν Αλμούνια, Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος αρμόδιος για θέματα ανταγωνισμού.
«Αυτό θα επιτρέψει και στις δυο χώρες-μέλη να διαφοροποιήσουν τις παραγωγικές πηγές τους μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», πρόσθεσε.
Οι εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και άλλες βιομηχανίες υποχρεώνονται να πληρώνουν στην ΕΕ δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα για να καλύπτουν της ετήσιες εκπομπές καυσαερίων. Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, μέρος αυτών των δικαιωμάτων μπορούν να διανεμηθούν δωρεάν από τις κυβερνήσεις.
Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου