Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Ο Αλέξης κάνει... κυβέρνηση της δραχμής

[Ο Τόλιος που αναφέρεται ότι θα "αξιοποιηθεί" σήμερα πάλι στη ΝΕΤ έλεγε να επιστρέψουμε στη δραχμή...]

Ενα φάντασμα πλανάται πάνω από την Κουμουνδούρου, το φάντασμα του κυβερνητισμού. Εφόσον βεβαίως προκύψει η απαραίτητη εκλογική αριθμητική από τις κάλπες της 17ης Ιουνίου. Η αυξημένη δυναμική που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ και η ανταπόκριση των πολιτών, όπως καταγράφεται στις προεκλογικές εμφανίσεις του κ. Αλ. Τσίπρα και των στελεχών του κόμματος, διαμορφώνουν έναν «αέρα νίκης» αλλά και βαθιάς περισυλλογής για την επόμενη ημέρα.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ενώ στον προεκλογικό πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί η εναλλακτική πρόταση για κυβέρνηση με επίκεντρο την Αριστερά, την ίδια στιγμή κανένα συλλογικό όργανο – και διαθέτει ουκ ολίγα το ιδιότυπο συμμαχικό μόρφωμα – δεν έχει συζητήσει σχετικά με τα
πρόσωπα που θα κληθούν να αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες.

«Δεν έχει γίνει καμία συλλογική συζήτηση επ' αυτού, ούτε επίσημα ούτε ανεπίσημα» βεβαιώνουν κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, κρατώντας «μικρό καλάθι» για διάφορα ονόματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και προέρχονται από διαρροές μάλλον «αναρμοδίων» προσώπων, όπως λένε. Πάντως θεωρείται βέβαιο ότι μια κάποια προεργασία έχει γίνει από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, ο οποίος έχει διαμηνύσει στα στελέχη του ότι «ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για όλα τα ενδεχόμενα», μεταξύ των οποίων και η «πρωτιά». Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκινά σειρά επαφών για να βολιδοσκοπήσει το ενδιαφέρον συγκεκριμένων προσωπικοτήτων.

Το αποτέλεσμα θα κρίνει
Φυσικά όλα θα εξαρτηθούν από τον κρίσιμο παράγοντα τι κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα προκύψει, αν προκύψει, από τις εκλογές. Κατ' αρχήν, στην Κουμουνδούρου όλοι θεωρούν ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει κυβέρνηση με τη μια ή την άλλη μορφή. Δηλαδή πιστεύουν πως είτε κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό την Αριστερά είτε κυβέρνηση συνεργασίας υπό τη ΝΔ μπορεί να προκύψει. Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που δίνουν στο πρώτο κόμμα ένα ποσοστό περί το 30%, αυτό θα ισοδυναμεί με 140 έδρες (συμπεριλαμβανομένου του μπόνους των 50 εδρών), κοινοβουλευτική δύναμη η οποία διευκολύνει τη διαμόρφωση συναινέσεων για ευρείες πλειοψηφίες είτε για το ένα μπλοκ δυνάμεων είτε για το άλλο, ώστε να κυβερνηθεί η χώρα, εκτιμάται.

Σε κάθε περίπτωση πάντως στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η δυναμική των εξελίξεων θα ανοίξει τον ορίζοντα των συνευρέσεων, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι τυχόν συνεργασία ή ψήφος ανοχής θα μπορούσε να σημαίνει ότι «κάποιοι θα επιβάλουν τους δικούς τους όρους στα θεμελιώδη ζητήματα για τα οποία ο κόσμος ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ σε ρυθμιστή των εξελίξεων», όπως αναφέρουν στελέχη του κόμματος.

Ούτως ή άλλως οι συζητήσεις για τα πρόσωπα που θα κληθούν μετεκλογικά να παίξουν ενδεχόμενο κυβερνητικό ρόλο είναι εξαιρετικά περιορισμένες, τουλάχιστον σε συντεταγμένο συλλογικό επίπεδο. Πολλά εξάλλου θα κριθούν μετεκλογικά και από το πόσο κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτή που τυχόν προκύψει, κάτι που εξαρτάται από το ποιοι θα τείνουν χείρα συνεργασίας στον κ. Τσίπρα ή και από το ενδεχόμενο το κυβερνητικό σχήμα που θα διαμορφωθεί να είναι περισσότερο μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων.

Οπως και να έχει, είναι αρκετά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θα κληθούν να παίξουν ρόλο. Ενδεικτικά, όλες οι πλευρές συγκλίνουν στην άποψη ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας επί οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα (1989 - 1990) και πρώην βουλευτής κ. Ι. Δραγασάκης θα κληθεί, εφόσον επιτευχθεί ο στόχος για κυβέρνηση με πυρήνα την Αριστερά, να αναλάβει το «καυτό» χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών.

Σε οικονομικό υπουργείο (υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης) εξάλλου εικάζεται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν και άλλοι οικονομολόγοι όπως οι κκ. Ι. Τόλιος, Ι. Μηλιός, Ευκλ. Τσακαλώτος και Γ. Σταθάκης, αν και μεταξύ τους υπάρχουν εμφανείς αποκλίνουσες απόψεις σε κρίσιμα ζητήματα στρατηγικής. Εκ των στελεχών που θα κληθούν να αναλάβουν κεντρικό ρόλο, ενδεχομένως σε ένα παραγωγικό υπουργείο, είναι ο βουλευτής κ. Δ. Παπαδημούλης, πολιτικός μηχανικός με εμπειρία στα ενεργειακά, αν και ο ίδιος σε όσες αναφορές έχουν γίνει στο όνομά του έχει βάλει «φρένο» καλώντας μέσω twitter όσους σπεύδουν να μοιράσουν υπουργεία «να μη βιάζονται».

Κυβερνητικό ρόλο ενδέχεται ακόμη να αναλάβουν και κορυφαίοι κομματικοί, συνδικαλιστικοί και κοινοβουλευτικοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Δ. Στρατούλης, έμπειρος επί των εργασιακών με μακρά θητεία στη ΓΣΕΕ, όπως και ο επίσης συνδικαλιστής με μακρά γνώση και εμπειρία στα εργασιακά κ. Αλ. Καλύβης, αλλά και ο μαθηματικός κ. Π. Λαφαζάνης, ο οποίος αν και ασχολείται εδώ και χρόνια με τα οικονομικά και εργασιακά θέματα, ωστόσο δεν αναμένεται να πλαισιώσει κάποιο οικονομικό ή εργασιακό επιτελείο (είναι άλλωστε γνωστή η θέση του για έξοδο από το ευρώ), ή ο κ. Ν. Βούτσης, πολιτικός μηχανικός με ιδιαίτερη δραστηριότητα σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο κ. Θ. Δρίτσας, μέχρι πρότινος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερχεται η νέα «φουρνιά»
Αλλά και στελέχη της νεότερης «φουρνιάς» ενδεχομένως να αναλάβουν ρόλους, μεταξύ αυτών ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ κ. Π. Σκουρλέτης, η σύμβουλος εκδόσεων και αρμόδια για τα ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα εκ μέρους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ κυρία Ρένα Δούρου κ.ά. Πολλά επίσης είναι τα πρόσωπα που προέρχονται από τον ακαδημαϊκό χώρο και τα οποία μπορεί να κληθούν να συμμετάσχουν σε ενδεχόμενο κυβερνητικό σχήμα της Αριστεράς, μεταξύ των οποίων η κυρία Ελένη Πορτάλιου, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ και επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» στον Δήμο Αθηναίων, η κυρία Θεανώ Φωτίου, επίσης καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ με ειδίκευση στα θέματα των ελληνικών πόλεων και ιδιαίτερη ενασχόληση με τα ζητήματα της ανώτατης εκπαίδευσης, ο κ. Στ. Κουβελάκης, οικονομολόγος στο King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, αν και ανήκει στους θιασώτες της εξόδου από το ευρώ, ή ακόμη και ο γνωστός οικονομολόγος κ. Ι. Βαρουφάκης, ο οποίος, αν και διαμένει πλέον στις ΗΠΑ, πριν από λίγα 24ωρα σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» δεν δίστασε να δηλώσει ότι το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος λιτότητας το συμμερίζεται κάθε οικονομικά καταρτισμένος άνθρωπος.
Οι προσωπικότητες
Οι πέριξ που ακούγονται

Υπάρχουν και τα συνεργαζόμενα πρόσωπα από τον σοσιαλιστικό χώρο τα οποία ενδέχεται να παίξουν ρόλο, όπως η πρώην υπουργός κυρία Λούκα Κατσέλη, η πρώην βουλευτής κυρία Σοφία Σακοράφα κ.ά., ενώ δεν αποκλείεται να κληθούν να συμβάλουν στο κυβερνητικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ και ευρύτερες προσωπικότητες.

Κάποιοι στην Κουμουνδούρου δεν θα απέκλειαν από μια τέτοια συζήτηση ονόματα όπως του νυν υπηρεσιακού υπουργού Εργασίας κ. Αντ. Ρουπακιώτη ή του πρώην υπουργού Πολιτισμού και γνωστού μουσικοσυνθέτη κ. Θ. Μικρούτσικου. Εκ των προσώπων επίσης που ενδέχεται να κληθούν να διαδραματίσουν κεντρικό κυβερνητικό ρόλο είναι και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Ν. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στο πλευρό του κ. Τσίπρα και συνομιλεί σταθερά μαζί του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου