Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Λευκός καπνός σήμερα για τρικομματική κυβέρνηση



Σοφία Βούλτεψη
20/06/2012
Κυβέρνηση αποκτά σήμερα η Ελλάδα μετά από εκλογική περιπέτεια δύο μηνών και διεργασίες που κράτησαν όσο και η διερευνητική εντολή που έλαβε ο νικητής των εκλογών της Κυριακής Αντώνης Σαμαράς.
Θα είναι η πρώτη ελληνική τρικομματική κυβέρνηση, αποτελούμενη από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και τη.... ΔΗΜΑΡ, μετά από διεργασίες, συζητήσεις και διαπραγματεύσεις τριών ημερών μεταξύ των αρχηγών και των επιτελείων των τριών.
Για πρώτη φορά χρειάσθηκε να υπάρξει προγραμματική σύγκλιση μετά τις εκλογές, ενώ από την πρώτη στιγμή έγινε αποδεκτό ότι πρωθυπουργός θα είναι ο αρχηγός του κόμματος που ήλθε πρώτο στις εκλογές – δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία.
Και τα τρία κόμματα παραμένουν ήδη από την προεκλογική περίοδο προσηλωμένα στον στόχο του ευρώ, απορρίπτοντας κάθε σκέψη για μονομερή καταγγελία της δανειακής σύμβασης.
Παρ’ όλα αυτά η συνεργασία απαιτούσε ακόμη περισσότερες συγκλίσεις – κυρίως όσον αφορά στις προγραμματικές προτεραιότητες και στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.
Για τη Νέα Δημοκρατία τα πράγματα υπήρξαν από την αρχή περισσότερο ξεκαθαρισμένα, ενώ τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΔΗΜΑΡ, χρειάσθηκε να γίνουν θυελλώδεις συνεδριάσεις των οργάνων, προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την συμμετοχή σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.
Στη ΔΗΜΑΡ συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή δύο φορές σε δύο ημέρες, ενώ στο ΠΑΣΟΚ συνεδρίασε υπό την προεδρία του κ. Βενιζέλου, η «ομάδα των Επτά» (Κ. Σκανδαλίδης, Μ. Ανδρουλάκης, Α. Διαμαντοπούλου, Μ. Χρυσοχοΐδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Π. Ευθυμίου και Ν. Ανδρουλάκης).
Σήμερα, θα συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ώστε μέχρι το μεσημέρι, που λήγει η διάρκεια της διερευνητικής εντολής, να εξειδικευτεί ο τρόπος με τον οποίο το κόμμα θα συμμετέχει στην κυβέρνηση.
«Αγκάθι» πάντως υπήρξε η βούληση του κ. Βενιζέλου να μην συμμετάσχουν στην κυβέρνηση παλιά κυβερνητικά στελέχη του κόμματος, καθώς πολλά από αυτά τα στελέχη – υπήρξε και δήλωση του κ. Χρυσοχοΐδη στο Μέγκα – θεωρούσαν πως η παρουσία τους ήταν αναγκαία.
Στο μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να απέχει από κάθε διαδικασία και να αρνείται συμμετοχή στη διαπραγμάτευση και ήδη η Πολιτική του Γραμματεία προχωρά από χθες στην αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και συζητά την μορφή της αντιπολίτευσης που θα επιλέξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου