Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. ΠΡΟΣ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ /ΤΡΙΩΝ


Το Δ.Σ. του ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. στον προγραμματισμό δράσης του για τη διετία 2011-2013 έθεσε σαν στόχο στα πλαίσια των ανταποδοτικών ενεργειών τη λειτουργία κατασκηνώσεων για τα παιδιά των συναδέλφων / ισσων.
Είναι σε όλους μας γνωστό, ότι ο κλάδος μας είναι από τους λίγους που δεν έχουν  κατασκηνώσεις για παιδιά και μέχρι τώρα δεν είχε αντιμετωπιστεί  το θέμα αυτό από την ομοσπονδία. Στη σημερινή συγκυρία η λειτουργία παιδικών κατασκηνώσεων αποτελεί πλέον αναγκαιότητα αλλά και μια πράξη αλληλεγγύης  προς τους συναδέλφους /ισσες και ιδιαίτερα τους νέους (που έχουν και μικρότερα παιδιά) και που το εισόδημά τους έχει μειωθεί  δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας των περικοπών και γενικότερα των πολιτικών των μνημονίων που εφαρμόζονται.
Επιπλέον θεωρούμε ότι η κατασκήνωση είναι ένας θεσμός που συμβάλλει  καθοριστικά στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών. Μέσα από την ενεργητική συμμετοχή τους σε προγράμματα και δραστηριότητες βιωματικού χαρακτήρα, τα παιδιά αθλούνται, εκπαιδεύονται και εκφράζονται δημιουργικά, καθώς μαθαίνουν -μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες,
προσαρμοσμένες στο φυσικό περιβάλλον και την κατασκηνωτική ζωή- τις αξίες του αλληλοσεβασμού, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας,  της αγάπης για τη ζωή και τη φύση.
Με βασικό στόχο την ολοκλήρωση τους σαν προσωπικότητες  και συγχρόνως την κοινωνικοποίηση  τους, η κατασκήνωση συμβάλλει μέσα από τη διασκέδαση και στην αποφόρτιση τους από τις σχολικές δραστηριότητες.
Για να συμβούν αυτά η κατασκήνωση χρειάζεται  να   λειτουργεί: με συγκεκριμένη φιλοσοφία, στόχους, πρόγραμμα, αρχές και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.
Βασικές θεματικές ενότητες ενός κατασκηνωτικού   προγράμματος είναι ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, η ψυχαγωγία και η εκπαίδευση. 
Φορείς υλοποίησης κατασκηνωτικών  προγραμμάτων είναι:                                            
1)   ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
2)   ΠΡΩΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ
3)   ΔΗΜΟΙ
4)   ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
5)   ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
6)   ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
7)   ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ
ΣΗΜ. Οι περισσότεροι χώροι ανήκουν με παραχωρητήρια στο Υπουργείο Παιδείας.
Παιδικές κατασκηνώσεις σε σχέση με το πρόγραμμα:
1)  NORMAL-ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ
2)   SPORTS CAMP-ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ
3)   EXTREMΕ – ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ
Παιδικές κατασκηνώσεις σε σχέση με το τρόπο λειτουργιάς από τον  φορέα:

Α)  Ίδρυση - δημιουργία  ιδιόκτητης κατασκήνωσης.
Β)  Αποστολή των παιδιών σε ιδιωτικές κατασκηνώσεις.
Γ)  Λειτουργία υφιστάμενων κατασκηνωτικών  χώρων υπό την εποπτεία του  φορέα.
Η ΟΛΜΕ σε σχέση με τον τρόπο λειτουργιάς (πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα)
Α) 1. Ίδρυση-δημιουργία  ιδιόκτητης κατασκήνωσης: υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών, καθώς  η οργάνωση και η φιλοσοφία εκπορεύονται από την ομοσπονδία, υπάρχει σημείο αναφοράς για τον εκπαιδευτικό κόσμο τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλους παρεμφερείς σκοπούς /Υψηλότατο κόστος(ίσως απαγορευτικό), έξοδα συντήρησης, φύλαξης, δεν  θα είναι εύκολη γεωγραφικά  η αποστολή παιδιών από συναδέλφους όλης της χώρας.
Γι’ αυτή την περίπτωση (ιδιόκτητη κατασκήνωση) δεν μπορεί να γίνει προς το παρόν οικονομικός υπολογισμός.
Α) 2. Λειτουργία υφιστάμενων κατασκηνωτικών  χώρων υπό την εποπτεία του φορέα: υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών καθώς  η οργάνωση και η φιλοσοφία εκπορεύονται από την ομοσπονδία, υπάρχει σημείο αναφοράς για τον εκπαιδευτικό κόσμο τους καλοκαιρινούς μήνες, έξοδα συντήρησης-φύλαξης μειωμένα, αν λειτουργήσουν δύο χώροι ένας στη βόρεια και ένας στη νότια Ελλάδα υπάρχει η δυνατότητα γεωγραφικά για αποστολή παιδιών από αρκετές περιοχές της χώρας. /Δυσκολία στην ανεύρεση ανάλογων χώρων που να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις (άδεια ίδρυσης) και να είναι ανενεργή.
Ø  Μία πρόταση για την υλοποίηση της Α2 πρότασης είναι η κατασκήνωση του Υπουργείου Παιδείας στον Αγ. Ανδρέα, η οποία είναι ανενεργή, έχει ανακαινιστεί το 2004 και το 2011, το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει βιολογικό καθαρισμό.
Ø  Ο τρόπος που μπορεί να λειτουργήσει είναι κατά το πρότυπο λειτουργίας της κατασκήνωσης στην Αντίκυρα Βοιωτίας, που την όλη διαδικασία λειτουργίας έχει αναλάβει η Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας.
Δηλαδή: Συμμετέχουν η Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής και η αντίστοιχη ΕΛΜΕ. Συμμετέχουν εκπαιδευτικοί εθελοντικά για τη στελέχωση της κατασκήνωσης και επίσης εποχικό προσωπικό για ιατρεία, μαγειρεία, καθαριότητα κα.
Η λειτουργία μπορεί να είναι για τρεις περιόδους των 15 ημερών η καθεμία. Για την πρώτη χρονιά λειτουργίας προτείνεται σε κάθε περίοδο να φιλοξενηθούν 100 παιδιά, 300 στο σύνολο, ηλικίας 6-13 ετών. Αν το εγχείρημα τύχει της αποδοχής των συναδέλφων/ισσών και ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα ο αριθμός των παιδιών μπορεί να αυξηθεί. Για την πρώτη χρονιά το κόστος υπολογίζεται σε 135.000 ευρώ. Το ημερήσιο τροφείο ανά κατασκηνωτή την ημέρα σύμφωνα με την τιμή που δίνει το υπουργείο Υγείας ανέρχεται στα 30 (τριάντα) ευρώ χ15 ημέρες =450 ευρώ χ 300=135.000.
Εδώ πρέπει να υπολογίσουμε ένα αρχικό κεφάλαιο για την αρχική συντήρηση της κατασκήνωσης, αλλά αφού θα υπάρχει εθελοντική συμμετοχή για τη στελέχωση, το ημερήσιο κόστος των 30 ευρώ για κάθε παιδί θα είναι μικρότερο.
Β) Αποστολή των παιδιών σε ιδιωτικές κατασκηνώσεις: ποιότητα παροχής υπηρεσιών θα είναι το ζητούμενο και μη ελεγχόμενο πάντα. Υπάρχει η δυνατότητα γεωγραφικά για αποστολή παιδιών από συναδέλφους όλης της χώρας.
ü  Προτείνεται για την πρώτη χρονιά η αποστολή 300 παιδιών ηλικίας 6-13 ετών σε τρεις περιόδους (100 παιδιά την περίοδο) από 15 ημέρες. Σε αυτή την περίπτωση το κόστος θα είναι πάλι 135.000 ευρώ (μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση με τους ιδιοκτήτες των κατασκηνώσεων για χαμηλότερο ημερήσιο κόστος από τα 30 ευρώ).
Οι κατασκηνώσεις θα επιλεγούν σε όλη την Ελλάδα (από την επιτροπή ΟΛΜΕ-ΚΕΜΕΤΕ που θα δημιουργηθεί) και ενδεικτικά για τις τρεις περιόδους:
Αττική 60 παιδιά
Στερεά 30
Θεσσαλία 30
Ήπειρος 30
Μακεδονία 30
Θράκη 30
Πελοπόννησος 30
Κρήτη 30
Για την υλοποίηση:
Για την υλοποίηση θα  πρέπει να δημιουργηθεί μια επιτροπή από μέλη του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και του ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. Επίσης είναι απαραίτητο να διατεθεί ένας συνάδελφος/ισσα με πλήρη απόσπαση με ειδικότητα οικονομολόγου, που θα αναλάβει την οργάνωση, τη διαχείριση των οικονομικών και ότι διαδικαστικά θέματα προκύπτουν.
Χρηματοδότηση:
Ένας τρόπος χρηματοδότησης που προτείνεται είναι η συμμετοχή με το ποσό των 5 ευρώ το χρόνο όλων των συναδέλφων/ισσων που είναι μέλη των ΕΛΜΕ, με το σκεπτικό, ότι αν συγκεντρωθούν συνδρομές περίπου 30.000 μελών για την πρώτη χρονιά, θα συγκεντρωθούν 150.000 ευρώ. Το ποσό αυτό θα πρέπει να είναι ανεξάρτητο από τα άλλα έσοδα της ΟΛΜΕ και να υπάρχει ειδικός λογαριασμός γι΄ αυτό.  Για να μπορεί να λειτουργήσει αυτό το εγχείρημα, θα πρέπει τα χρήματα να συγκεντρώνονται το αργότερο μέχρι τέλος Φλεβάρη κάθε έτους για να μπορεί να πραγματοποιηθεί ο σχεδιασμός και η οργάνωση. Το θέμα της χρηματοδότησης θα πρέπει να εξεταστεί και σε συσχέτιση με την ένταξη των ΕΛΜΕ στην ΕΑΠ.
Βέβαια είναι στην δικαιοδοσία του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να επιλέξει, να αποφασίσει και να προτείνει οποιονδήποτε άλλο τρόπο χρηματοδότησης που θεωρεί πιο κατάλληλο. 

Στοιχεία αντλήθηκαν από τη μελέτη
του συναδέλφου Κούτσικου Λάμπρου από την ΕΛΜΕ Βοιωτίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου