Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Έ-Έ-Έρχονται τα διόδια στην Καβάλα


 


Έ-Έ-Έρχονται τα διόδια στην Καβάλα
Με διαδικασίες-εξπρές (κυριολεκτικά εν κρυπτώ), και την ώρα που άπαντες στην Ελλάδα ζουν σε ρυθμούς εκλογών, οι υπηρεσιακοί υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς και Υποδομών-Μεταφορών Σίμος Σιμόπουλος αποφάσισαν να επιβάλουν διόδια στο τμήμα της Εγνατίας Οδού που ξεκινάει από τον Στρυμόνα και καταλήγει στην Χρυσούπολη (δηλαδή εντός των ορίων του νομού Καβάλας). Ήδη, μάλιστα, έχει δημοσιευθεί και το σχετικό Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (το ΦΕΚ 1790
της 6ης Ιουνίου 2012), στο οποίο «ως χρόνος έναρξης των διοδίων, ανάλογα με την ετοιμότητα της εταιρίας, για τον σταθμό διοδίων του τμήματος Α/Κ Στρυμόνα-Α/Κ Χρυσούπολης ορίζεται η 1η Οκτωβρίου 2012)».
Πέραν, όμως, από τον συγκεκριμένο σταθμό αναμένεται να δημιουργηθούν και άλλοι 4 σταθμοί:
1) Α/Κ Ηγουμενίτσας – Α/Κ Αράχθου
2) Α/Κ Αράχθου – Α/Κ Καστοριάς (Δυτ. Σιάτιστας)
3) Α/Κ Λαγκαδά – Α/Κ Στρυμόνα
4) Α/Κ Χρυσούπολης – Α/Κ Ανατ. Κομοτηνής
(οι ακριβείς θέσης εγκατάστασης των σταθμών διοδίων θα καθοριστούν με απόφαση της γενικής συνέλευσης της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.»)
Τα προβλήματα που αναμένεται να εμφανιστούν εξαιτίας της επιβολής τελών διοδίων στα προαναφερθέντα σημεία θα είναι μεγάλα. Πολλά, βέβαια, εξαρτώνται από την τελική απόφαση για την εγκατάσταση των σταθμών διοδίων, καθώς:
α) στην περίπτωση που ο σταθμός Α/Κ Στρυμόνα-Α/Κ Χρυσούπολης εγκατασταθεί εντός του δήμου Παγγαίου, όσοι θα θελήσουν να μετακινηθούν από τους νομούς Καβάλας και Ξάνθης (ή και Ροδόπης, πριν την Κομοτηνή) στην Θεσσαλονίκη θα πρέπει να πληρώσουν 8 € σε διόδια (4 € στον πηγαιμό -καθώς θα συναντήσει 2 σταθμούς, έναν στον δήμο Παγγαίου και τον Α/Κ Λαγκαδά- και 4 € στον γυρισμό), ενώ αν ο ταξιδιώτης ξεκινήσει από τους νομούς Ροδόπης (μετά την Κομοτηνή) και Έβρου θα πρέπει να πληρώσει 12 € σε διόδια. (πάντως το ταξίδι από την Καβάλα προς την Ξάνθη ή την Κομοτηνή δεν θα απαιτεί την καταβολή διοδίων – όχι, όμως, και προς την Αλεξανδρούπολη)
β) στην περίπτωση που ο σταθμός εγκατασταθεί εντός των δήμων Καβάλας και Νέστου, την διπλή επιβάρυνση θα την υποστούν, κυρίως, οι κάτοικοι του Νέστου. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση οι Καβαλιώτες που θα θελήσουν να μετακινηθούν προς την Θράκη θα πρέπει να καταβάλλουν από 4 (αν ο προορισμός τους είναι η Ξάνθη ή η Κομοτηνή) ως και 8 € (αν ο προορισμός τους είναι η Αλεξανδρουπολη).
Όπως και να έχει, πάντως, η τουριστική κίνηση προς την Καβάλα και την Θάσο αναμένεται να δεχτεί ακόμα ένα ισχυρό χτύπημα, καθώς οι Θεσσαλονικείς (οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία όσων έρχονται στα μέρη μας για ένα Σαββατοκύριακο – το συνηθισμένο, πλέον, διάστημα διακοπών) θα προτιμήσουν, λογικά, την Χαλκιδική (όπου δεν λειτουργούν διόδια).
Ερωτηματικά, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις που είχαμε πριν από καιρό από κατοίκους του νομού Καβάλας κατά της εγκατάστασης σταθμού διοδίων στον κόμβο της Μουσθένης, η εγκατάσταση αυτή εγκρίθηκε κυριολεκτικά εν μια νυκτί από δύο υπηρεσιακούς υπουργούς. Θέλησαν κάποιοι να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα και να φέρουν την τοπική κοινωνία προ καταστάσεων μη αναστρέψιμων; Το μέλλον θα δείξει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου