Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

ΑΓΟΡΕΣ Άλμα στις μετοχές, βουτιά στα σπρεντ

Άλμα στις μετοχές, βουτιά στα σπρεντ
Ανέλπιστη ανακούφιση προκάλεσαν στις απανταχού αγορές οι αποφάσεις της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την οποία ο πήχης προσδοκιών των επενδυτών είχε πέσει ανησυχητικά χαμηλά.
Η απόφαση για δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης (τον προσωρινό «EFSF» και τον μόνιμο «ESM»), θεωρήθηκε από τις αγορές ότι κόβει τον «ομφάλιο λώρο» που ένωνε τον χρηματοπιστωτικό κλάδο με το δημόσιο χρέος, μιας και η ενίσχυση του πρώτου δεν θα συνεπάγεται πλέον αυτομάτως την αύξηση του δεύτερου (όπως συνέβη μέχρι σήμερα στις
περιπτώσεις Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας).
Ως εκ τούτου, η απόφαση εκλήφθη από τους επενδυτές ως ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση αποτροπής τυχόν καταρρεύσεων ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς επίσης και σημαντική λογιστική ανάσα για το χρέος των υπερχρεωμένων χωρών-μελών της Ευρωζώνης.
Με ικανοποίηση επίσης έγινε δεκτή και η απόφαση που έχει να κάνει με την ενεργοποίηση της δυνατότητας του EFSF και του ESM να αγοράζουν κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά και όχι στη δευτερογενή, όπως η ΕΚΤ. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι οι άλλοι πιστωτές θα αναγκάσουν να μειώσουν σημαντικά τα επιτόκια δανεισμού, ελαφρύνοντας έτσι τις ήδη υπερχρεωμένες δανειολήπτριες χώρες.
Ο αντίκτυπος στην αγορά ήταν άμεσος καθώς ανανεώθηκε η εμπιστοσύνη των επενδυτών τόσο στα κρατικά ομόλογα ευπαθών χωρών της Ευρωζώνης όσο και στις μετοχές των τραπεζών.
Ως συνέπεια τα επιτόκια δανεισμού στις χώρες της περιφέρειας σημείωσαν κατακόρυφη πτώση:
Η απόδοση (επιτόκιο) του 10ετούς ομολόγου της Ισπανίας υποχώρησε σχεδόν κατά 70 μονάδες βάσης στο 6,456%, δηλαδή κάτω από την «κόκκινη γραμμή» του 7%.
Η απόδοση (επιτόκιο) του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας υποχώρησε κατά 30 περίπου μονάδες βάσης στο 5,864%.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την απότομη ενίσχυση του ευρώ, το οποίο σημείωσε άνοδο 1,9% έναντι του αμερικανικού νομίσματος φτάνοντας μια ανάσα από τα επίπεδα του 1,27 δολ./ευρώ.
Το μεγάλο πάρτι πάντως στήθηκε στα χρηματιστήρια, τα οποία με αιχμή τις μετοχές των τραπεζών, κατέγραψαν εντυπωσιακά ποσοστά ανόδου.
Η αρχή έγινε στην Ασία, με το Τόκιο να ενισχύεται κατά 1,5%, τη Σεούλ 1,91%, το Χονγκ Κονγκ, 2,19%, τη Σαγκάη 1,35%, τη Βομβάη 2,59% και την Κωνσταντινούπολη 2,83%.
Η συνέχεια ανήκε στην Ευρώπη, όπου οι χρηματιστηριακοί δείκτες ανέκτησαν μονομιάς το χαμένο έδαφος μιας αρκετά δύσκολης εβδομάδας.
Η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε στα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης και δει σε Ιταλία και Ισπανία.
Η Μαδρίτη ενισχύθηκε κατά 5,66% ενώ το Μιλάνο εκτινάχθηκε 6,59%. Από κοντά ο γαλλικός δείκτης CAC-40 σημείωσε άνοδο 4,75% ενώ ο DAX στη Φραγκφούρτη κατέγραψε κέρδη 4,15%. Χαμόγελα ανακούφισης και επενδυτικής ευφορίας σημειώθηκαν και στην Αθήνα, όπου ο Γενικός Δείκτης στο XA που έκλεισε με άνοδο 5,68%.
Από το πάρτι δεν μπορούσαν να λείπουν οι επενδυτές του Λονδίνου, όπου ο δείκτης FTSE 100 κέρδισε 1,42%.
Την άνοδο των ευρωπαϊκών μετοχών επέτεινε το δυναμικό άνοιγμα της Wall Street, με τον δείκτη Dow Jones να καταγράφει κέρδη 1,7% στις 19:20 ώρα Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου