Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Τα σχέδια για το χαράτσι της ΔΕΗ, το αφορολόγητο και τους φόρους των επιχειρήσεων

Τα σχέδια για το χαράτσι της ΔΕΗ, το αφορολόγητο και τους φόρους των επιχειρήσεων
Το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, ο ΦΠΑ στην εστίαση, η φορολογική κλίμακα αλλά και το καθεστώς φορολόγησης των επιχειρήσεων θα είναι τα πρώτα κεφάλαια στη φορολογική ατζέντα της νέας κυβέρνησης. Το ζητούμενο είναι να υιοθετηθούν αλλαγές οι οποίες αφενός θα ικανοποιούν και τα τρία κόμματα που μετέχουν στη νέα κυβέρνηση και αφετέρου θα μπορούν να λάβουν το πράσινο φως από την τρόικα.
Και τα τρία κόμματα που μετέχουν στη νέα κυβέρνηση, έχουν ταχθεί κατά του λεγόμενου ΕΕΤΗΔΕ. Αξιοσημείωτη είναι η άποψη που διατύπωνε η ΝΔ στο πλαίσιο του φορολογικού διαλόγου που είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση: Έγραψε τότε η ΝΔ στο πρόγραμμά της: «Η ΝΔ είναι, αντίθετη με το μέτρο αυτό και μάλιστα ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για τη μη ψήφιση της σχετικής διάταξης. Η ΝΔ αντιτάσσεται σε ένα τόσο άδικο, τόσο αντιαναπτυξιακό και τόσο επαχθές φορολογικό μέτρο και ταυτόχρονα επισημαίνει, ότι είναι και ευθέως αντισυνταγματικό, καθώς παραβιάζει:
- Την αρχή της αναλογικότητας
- Την ισότητα των δημόσιων βαρών
- Τον πυρήνα του δικαιώματος στην ιδιοκτησία, καθώς εξωθεί σε έμμεση δήμευσή της.
Η επιβολή του για κάθε ακίνητο και ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση του ιδιοκτήτη, ανοίγει
το δρόμο για μια "οιονεί δήμευση". Και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού ο ιδιοκτήτης, λόγω αδυναμίας καταβολής του φόρου, είτε θα αναγκαστεί σε πώληση με ευτελές τίμημα, είτε θα υποστεί το βασανιστήριο της αναγκαστικής εκτέλεσης»
Δεδομένου ότι τα γραπτά μένουν, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει μέσα στις επόμενες ημέρες να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της. Θα ακυρωθεί ο νόμος που προβλέπει την καταβολή του ΕΕΤΗΔΕ και για το 2012; Και αν ναι πως θα καλυφτεί η «τρύπα» στα έσοδα ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ;
Αυτό είναι το ένα ζήτημα. Το δεύτερο έχει να κάνει με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Και σε αυτό το μέτρο φαίνεται να συμφωνούν και τα τρία κόμματα του κυβερνητικού σχηματισμού. Το ενδεχόμενο το μέτρο να λάβει το πράσινο φως από την τρόικα, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό καθώς το μέτρο όχι μόνο δεν απέδωσε εισπρακτικά αλλά προκάλεσε και τεράστια προβλήματα στον κρίσιμο κλάδο της εστίασης.
Το ενδεχόμενο αύξησης του αφορολογήτου στις 8000 ευρώ, εξασφαλίζει φορολογική ελάφρυνση 300 ευρώ σε κάθε φορολογούμενο αλλά έχει δημοσιονομικό κόστος άνω του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ. Θα εγκρίνει η τροϊκά μια τέτοια παρέμβαση αν δεν πειστεί προηγουμένως ότι θα υπάρξει αναπλήρωση των εσόδων από κάποια άλλη πηγή; (π.χ από το μέτωπο της φοροδιαφυγής).
Το τρίτο μεγάλο μέτωπο στο οποίο φαίνεται να υπάρχουν διαφωνίες ακόμη και μεταξύ των τριών κομμάτων, είναι η φορολόγηση των επιχειρήσεων. Η ΝΔ έχει εξαγγείλει δύο πράγματα:
• Μείωση των φορολογικών συντελεστών
• Κοινή φορολόγηση όλων των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως της νομικής μορφής τους. Σήμερα, με άλλο τρόπο φορολογείται η ΑΕ και η ΕΠΕ και με άλλο τρόπο, ο ΟΕ και η ΕΕ.
Το δεύτερο σκέλος, μπορεί να προχωρήσει με μεγαλύτερη ευκολία σε σχέση με το πρώτο καθώς ειδικά η ΔΗΜΑΡ φαίνεται να μην επιθυμεί σε αυτή τη φάση τη μείωση της επιβάρυνσης για τις επιχειρήσεις, ειδικά αν δεν γίνουν αποδεκτά τα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου