Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Σε σχηματισμό κυβέρνησης, μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας, στοχεύει η ΝΔ

Ως ο εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας της χώρας και της παραμονής της στο ευρώ εμφανίζεται, μετά και την εκλογική νίκη της Ν.Δ., ο πρόεδρός της κ. Αντ. Σαμαράς, στόχος του οποίου είναι άμεσα, εάν είναι δυνατόν και έως το βράδυ της Δευτέρας, να υπάρξει συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, όπως την έχει ονομάσει.
«Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν» είπε αργά το βράδυ της Κυριακής σε στενούς του συνεργάτες ο κ. Σαμαράς, αρκετά ανακουφισμένος από το εκλογικό αποτέλεσμα που αποτελεί και μεγάλη προσωπική του νίκη, καθώς σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτός ήταν το δυνατό χαρτί της Ν.Δ.

Τα χαμόγελα περίσσευαν στο επιτελείο του, αλλά ο ίδιος αναγνωρίζει πως δεν υπάρχει καιρός να χαθεί ούτε μία ώρα, καθώς ο χρόνος είναι αμείλικτος και πρέπει άμεσα να γίνουν κινήσεις και να ολοκληρωθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης, που θα έχει ευρύτερα χαρακτηριστικά και θα δίνει της αίσθηση και θα στέλνει μήνυμα στην κοινωνία ότι το κυβερνητικό σχήμα είναι «Εθνική Ελλάδος».

Ο κ. Σαμαράς, αναμένεται να ξεκινήσει εντός της ημέρας τις επαφές μετά τη διερευνητική εντολή που θα λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, με βασική προϋπόθεση ότι η πολιτική αριθμητική των εκλογών τού διασφαλίζει ότι Πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης θα είναι ο ίδιος και από αυτή τη γραμμή δεν πρόκειται να κάνει πίσω, αν και δεν πιστεύει ότι πλέον θα τεθεί από τους εν δυνάμει κυβερνητκούς εταίρους τέτοιο ζήτημα.

Ο στόχος του κ. Σαμαρά είναι να ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαδικασίες και να μην υπάρξει καθυστέρηση, διότι ο χρόνος είναι αμείλικτος, υπάρχουν εκκρεμότητες και θεωρεί πως όλα πρέπει να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος και δεν πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση στον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ ξέρει, και το είπε, μιλώντας με δημοσιογράφους στα γραφεία του κόμματος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν πρόκειται να συμμετάσχει.

«Προφανώς» ήταν η απάντησή του, όταν τον ρώτησε δημοσιογράφος για το εάν ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας θα είναι στην αντιπολίτευση. Εξάλλου είχε προηγηθεί, πριν από τη δήλωση του κ. Σαμαρά στο Ζάππειο, τηλεφωνική επικοινωνία των δύο με πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα για να τον συγχαρεί και, όπως ήταν λογικό, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αντιλήφθηκε και τις προθέσεις του βασικού του αντιπάλου, τον οποίο άκουσε και αργότερα να δηλώνει πως «θα είμαστε παρόντες ως αξιωματική αντιπολίτευση».

Ως εκ τούτου, με βάση και τους δυο όρους για συνεργασία που έχει θέσει ο κ. Σαμαράς πριν από τις εκλογές, δηλαδή την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την αναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, θα ζητήσει την ενεργό συμμετοχή κυρίως του ΠαΣοΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς και την ανάληψη των ευθυνών τους, ενσωματώνοντας με αυτόν τον τρόπο και την πρόταση του κ. Ευ. Βενιζέλου για κυβέρνηση συνευθύνης.

Αυτή τη φορά, σε αντίθεση με ό,τι έγινε στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ο κ. Σαμαράς θα εξαντλήσει, και πιστεύει ότι θα εξασφαλίσει, τη συναίνεση κυρίως του ΠαΣοΚ και του επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ. Κουβέλη να στηρίξουν μια κυβέρνηση με ευρύτερα, και όχι παραταξιακά, χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαμαράς που εμφανίστηκε στο Ζάππειο, με τη σιγουριά πως θα σχηματιστεί κυβέρνηση ευρωπαϊκής προοπτικής, εκτιμά ότι ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ θα είναι οι βασικοί κυβερνητικοί εταίροι, καθώς και οι τρεις τους δεν επιθυμούν έναν τρίτο εκλογικό γύρο που θα ήταν καταστροφικός για τη χώρα.

Με αυτή την παραδοχή και με δεδομένη την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει στην εθνική προσπάθεια για να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο, ο κ. Σαμαράς ετοιμάζεται εντός της ημέρας να καταθέσει στους πολιτικούς αρχηγούς συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο για συνεργασία.

Το κάλεσμα που απηύθυνε από το Ζάππειο ήταν σαφές στις πολιτικές δυνάμεις για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας που θα δίνει και το μήνυμα στην κοινωνία ότι δεν είναι κυβερνητικό σχήμα της Ν.Δ., αλλά αποτελεί συλλογική προσπάθεια.

Η βεβαιότητα του κ. Σαμαρά ότι σύντομα θα έχουμε κυβέρνηση αποτυπώθηκε πλήρως στη δήλωσή του το βράδυ της Κυριακής, με πιο χαρακτηριστική τη φράση πως η Ν.Δ. είπε την αλήθεια στους πολίτες και «με την ψήφο τους δημιουργείται η στέρεη βάση μιας νέας εθνικής ενότητας με κατεύθυνση ευρωπαϊκή».

Με βάση τον σχεδιασμό, ότι ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ θα είναι οι βασικοί κυβερνητικοί εταίροι, η επικοινωνία των κ.κ. Σαμαρά και Τσίπρα θα είναι ουσιαστικά τυπική, έτσι ώστε ο πρόεδρος της Ν.Δ., χωρίς να χάνει χρόνο, να συναντηθεί γρήγορα με τον κ. Βενιζέλο για να προχωρήσει η διαδικασία, ενώ υπάρχει η αίσθηση ότι θα επέλθει συμφωνία.

Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντικό θεωρούν από τη Συγγρού και τον ρόλο που θα διαδραματίσει σε αυτή την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης, που συμφωνεί με την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, ενώ είχε πει και προεκλογικά πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σχηματισθεί κυβέρνηση.

Δεν ήταν τυχαία η πρόσκληση του κ. Σαμαρά το βράδυ της Κυριακής στις πολιτικές δυνάμεις που συμμερίζονται αυτούς τους στόχους (παραμονή στο ευρώ και επαναδιαπραγμάτευση) να μετάσχουν σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, αλλά και το μήνυμα πως δεν υπάρχει καιρός και περιθώρια για μικροκομματικά παιχνίδια.

Ο κ. Σαμαράς από την πρώτη στιγμή απηύθυνε κάλεσμα προς όλους για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα στο εξωτερικό ότι «θα σεβαστούμε τις υπογραφές και τις υποχρεώσεις της χώρας», ενώ καθησύχασε τους πολίτες διαβεβαιώνοντάς τους, πως «δεν θα υπάρξουν νέες περιπέτειες, δεν θα τεθεί σε αμφιβολία η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, δεν θα κυριαρχήσει ο φόβος και κυρίως θα πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού».
 
TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου