Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Το γενόσημο του ΠΑΣΟΚ του ' 80

Του Στράτου Γ. Σιμόπουλου*
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Δημοκρατία" στις 09-06-2012
Διαβάζοντας κανείς προσεκτικά το «κυβερνητικό πρόγραμμα» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, εύκολα διαπιστώνει ότι στηρίζεται σε ένα οικονομικό μοντέλο το οποίο έχει χρεοκοπήσει ιστορικά, καθώς αποτέλεσε τη γενεσιουργό αιτία της σημερινής πολύ δύσκολης κατάστασης που βιώνει η χώρα. Ο αόριστος «αντιμνημονιακός» λόγος του Αλέξη Τσίπρα, πράγματι, βρίσκει απήχηση σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας που παραμένει θυμωμένο. Ωστόσο...«κυβερνητικές» προτάσεις που επιτίθενται στην επιχειρηματικότητα, «παγώνουν» τις ιδιωτικοποιήσεις και οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση της μεσαίας τάξης, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, δεν συνιστούν οδηγό εξόδου από την κρίση. Αντίθετα ενισχύουν την αβεβαιότητα, καθώς επιδιώκουν την επιστροφή στον κρατισμό της δεκαετίας του 1980 και στη συντήρηση όλων εκείνων των στοιχείων που έθρεψαν κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης τον παλαιοκομματισμό, τις πελατειακές σχέσεις, την αναξιοκρατία και τη διαφθορά.
Επίσης, όσοι ασχολούνται με τα κοινά θα περίμεναν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ως νέος πολιτικός, θα κατέθετε συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις οι οποίες θα συνέβαλαν ουσιαστικά στη διαμόρφωση της Νέας Μεταπολίτευσης.
Μόνο που κάτι τέτοιο δεν συνέβη, καθώς εκείνος επέλεξε να δώσει μάχες οπισθοφυλακής για να παραμείνει η Ελλάδα δέσμια μιας «γερασμένης Αριστεράς» καθώς και του «συστήματος ΠΑΣΟΚ», το οποίο ευθύνεται για την αποδιάρθρωση της παραγωγικής δομής της χώρας.
Με λίγα λόγια, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι το γενόσημο του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80.
Στις 18 Ιουνίου, όμως, ξημερώνει μια νέα εποχή.
Κλείνει ένας κύκλος 31 χρόνων ο οποίος προσέφερε κάλπικη ευημερία με δανεικά, γιγάντωσε το δημόσιο τομέα, στήριξε τις συντεχνίες, ξέχασε τις έννοιες επένδυση, παραγωγή και ανταγωνιστικότητα και στη θέση του ανοίγει ένας καινούργιος.
Διότι η Νέα Μεταπολίτευση, για την οποία μίλησε πρώτος ο Αντώνης Σαμαράς, δεν πρέπει να θεμελιωθεί πάνω στις αποτυχημένες πρακτικές του χθες αλλά στις στέρεες βάσεις συγκεκριμένων πολιτικών ανάπτυξης οι οποίες θα σηματοδοτήσουν την αλλαγή του μοντέλου οικονομίας και του συστήματος διακυβέρνησης.
Το τρίπτυχο, λοιπόν, ανάκαμψη-ανακούφιση-επαναδιαπραγμάτευση της οικονομικής πολιτικής, βάσει του οποίου δομήθηκε το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.
Και επειδή πολιτικά περιθώρια για πειραματισμούς δεν υπάρχουν, η επαναφορά του αποτυχημένου μοντέλου της Μεταπολίτευσης δεν αποτελεί λύση.

* Ο Στράτος Σιμόπουλος είναι ηλεκτρολόγος-μηχανικός και υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στην Α΄ Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου