Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Βενιζέλος: Θα μπω σε συγκυβέρνηση 4ετίας με ΝΔ, ΔΗΜΑΡ αφού πρώτα εκθέσω τον Τσίπρα

Την απόφαση του να συμμετάσχει τελικά το ΠΑΣΟΚ σε κοινή κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία και τη Δημοκρατική Αριστερά, περιέγραψε εμμέσως αλλά σαφέστατα αργά το βράδυ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ομως, αυτό, όπως είπε ο ίδιος δεν πρόκειται να γίνει παρά μόνον ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας και όχι κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών που θα προηγηθούν από σήμερα το πρωί, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Το σκεπτικό του κ. Βενιζέλου είναι σαφές: Ενώπιον του κ. Κάρολου Παπούλια να γίνει αναλυτική συζήτηση και να καταγραφούν όλα στα πρακτικά της Προεδρίας της Δημοκρατίας, τα οποία στη συνέχεια θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Με τον τρόπο αυτό πιστεύει ότι θα ασκηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, η οποία ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα τον εκθέσει πολιτικά.

Οπως άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο εντολοδόχος -από σήμερα το μεσημέρι- πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει ήδη τις θέσεις του, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν έχει συμφωνήσει κι όλας μαζί του.

Οπως όλα δείχνουν ο κ. Βενιζέλος θα αρνηθεί τελικά σήμερα να απαντήσει θετικά στην πρόταση του κ. Σαμαρά για συγκυβέρνηση και θα του προτείνει να καταθέσει εντός της ημέρας την εντολή πίσω στον κ. Παπούλια.

Εκτιμά επίσης ότι και ο κ. Τσίπρας είτε δεν θα την παραλάβει είτε θα την επιστρέψει και αυτός σχεδόν αμέσως.

Τέλος, κάτι ανάλογο αναμένεται να κάνει και ο ίδιος.

Ετσι, το μόνο που θα μένει είναι η κοινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας όπου και αναμένεται να υπάρξει συμφωνία τουλάχιστον τριών κομμάτων. Το αν θα συμφωνήσει τελικά και ο κ. Πάνος Καμμένος να στηρίξει την κυβέρνηση αυτή δεν είναι γνωστό, αλλά θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο καθώς οι όροι του (πρωθυπουργός άλλο πρόσωπο, άμεση καταγγελία του Μνημονίου κ.λπ.) δεν αναμένεται να γίνουν αποδεκτοί.

Χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, λίγο πριν τα μεσάνυκτα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν θα αφήσει τελικά τη χώρα απροστάτευτη» και ότι θα παίξει «τον καταλυτικό και εγγυητικό του ρόλο».

Επεμεινε στην άποψή του να παρακαμφθούν οι διερευνητικές εντολές να προχωρήσει αμέσως η διαδικασία στη δεύτερη φάση της σύσκεψης τονίζοντας μάλιστα ότι τον εκπλήσσει η επιμονή του Φώτη Κουβέλη στην τυπολατρία.

Σημείωσε ότι όλα πρέπει να εξελιχθούν γρήγορα καθώς η Ελλάδα πρέπει να στείλει θετικά μηνύματα σε όλο τον κόσμο και αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν.

Είπε ότι αναμένει ο κ, Σαμαράς να παραδώσει αυθημερόν πίσω στον πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή μετά από τα τγηυπικά τηλεφωνήματα που θα κάνει.

Στη συνέχεια επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Αλέξη Τσίπρα χαρτακτηρίζοντας πρωτοφανή τη δήλωσή του σήμερα το βράδυ, αδιανόητη κοινοβουλευτικά και δημοκρατικά. Τον κατηγόρησε για πολιτικό εκβιασμό και τον προκάλεσε να δώσει εξηγήσεις ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας εκτός και αν θέλει να προσβάλει το θεσμό.

Τέλος δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί να ξαναγίνουν εκλογές αντιθέτως να σχηματιστεί κυβέρνηση που να εξαντλήσει την τετραετία.

«Θα υπάρξει μια κυβέρνηση θα δούμε ποια κυβέρνηση. Αλλά δεν θα απαλλαγεί ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ από πίεση να αρθεί στο ύψος της ευθύνης του» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου