Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Ο «μέντοράς» της και το Νο2 του ΔΝΤ «έστησαν στον τοίχο» την Λαγκάρντ!



Δεν εξαγριώθηκαν μόνο οι Ελληνες με την απαράδεκτη παρέμβαση και τα σχόλια της Μαντάμ Λαγκάρντ αλλά και παλιοί γνωστοί, μέντορες και συνάδελφοί της. Ο Τιερί Μπρετόν, ο οποίος διετέλεσε υπουργός στο υπερυπουργείο Οικονομίας, Οικονομικών και Βιομηχανίας από το 2005 έως το 2007, και υπήρξε «δάσκαλος» της Κριστίν Λαγκάρντ την περίοδο που εκείνη έκανε τα πρώτα της βήματα στην πολιτική, χαρακτήρισε λάθος την παρέμβασή της, εξέφρασε την άποψη ότι το ΔΝΤ «δεν πρέπει να παρεμβαίνει στην Ευρώπη» και επίσης ότι δεν πρέπει να τοποθετούνται πολιτικοί στη διεύθυνση του Ταμείου, γιατί ένας πολιτικός κουβαλάει μαζί του και μια ιστορία η οποία δεν ξεχνιέται. «Σε μια εκλογική εκστρατεία από την οποία εξαρτάται το μέλλον της Ελλάδας και από την οποία, επίσης, εξαρτώνται το ευρώ και η Ευρώπη, δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε. Ας αφήσουμε τους Ελληνες να λύσουν τα προβλήματά τους. Ημουν ικανοποιημένος
βλέποντας ότι πριν από την παρέμβαση της Κριστίν Λαγκάρντ τα κόμματα που μπορούν να κυβερνήσουν ανέβαιναν στις σφυγμομετρήσεις. Μετά την καταστροφική συνέπεια των δηλώσεων, είδαμε ότι τα ακραία κόμματα ανέβηκαν. Δεν πρέπει να ξαναγίνει κάτι τέτοιο» είπε ο κ. Μπρετόν.

Σε σχέση με τα σχόλια που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο και τα οποία ανέφεραν ότι η κυρία Λαγκάρντ δεν δικαιούται να δίνει μαθήματα, εφόσον η δική της θητεία στο υπουργείο Οικονομίας δεν είχε καλύτερα αποτελέσματα για τη Γαλλία, ο πρώην υπουργός απάντησε: «Η Κριστίν Λαγκάρντ δημιούργησε κατά τη θητεία της πλέον των 9.000 ευρώ χρέους ανά Γάλλο πολίτη, που ήταν περισσότερο από τις 8.600 ευρώ ανά Ελληνα, που δημιούργησε ο πιο σπάταλος υπουργός Γιώργος Αλογοσκούφης. Να λοιπόν που για λόγους διακυβέρνησης χάνουμε τη νομιμοποίησή μας να δίνουμε μαθήματα. Ας μας κάνουν τη χάρη, λοιπόν, ν' αφήσουν την Ευρώπη να λύσει τα προβλήματά της μόνη της».

Κόντρα δηλώσεις σε εκείνες της Κριστίν Λαγκάρντ έκανε ως και η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Νεμάτ Σαφίκ, καλώντας τους Ευρωπαίους να επιδείξουν μεγαλύτερη χαλαρότητα όσον αφορά τη δημοσιονομική λιτότητα. Η κυρία Σαφίκ σε ομιλία της στις Βρυξέλλες επισήμανε ότι σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2013 θεσπίστηκαν πριν από την παρούσα αναπτυξιακή επιβράδυνση και θα μπορούσαν να επαναπροσδιοριστούν ή τουλάχιστον να εκφραστούν με διαρθρωτικούς όρους. Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκε και ο διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων του Ταμείου Τζέρι Ράις, ο οποίος αναφέρθηκε χθες στο ενδεχόμενο να γίνουν αποδεκτές κάποιες περιορισμένες αλλαγές στο Μνημόνιο για την Ελλάδα, ενώ δήλωσε ότι, εάν η νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου έχει καλύτερες ιδέες για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να τις συζητήσει. Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Washington Post», το ΔΝΤ, πάντως, φαίνεται να εξετάζει το κόστος μιας πιθανής αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.


Μαρία Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου