Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Για πρώτη φορά η ΕΚΤ θα ρίξει κάτω από το 1% το βασικό της επιτόκιο

Για πρώτη φορά η ΕΚΤ θα ρίξει κάτω από το 1% το βασικό της επιτόκιο
Το ενδεχόμενο το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να μειωθεί για πρώτη φορά κάτω από το 1% την επόμενη εβδομάδα, δεν αποκλείει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ιδρύματος, κ. Πέτερ Πράετ, σε συνέντευξη που παραχωρεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Financial Times Deutschland, ενώ σύμφωνα με δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, προβλέπουν μείωση στο 0,75%.
«Δεν υπάρχει δόγμα που να ορίζει ότι το επιτόκιο δεν μπορεί να πέσει κάτω από το 1%», τονίζει ο γερμανικής καταγωγής Βέλγος οικονομολόγος προειδοποιώντας ωστόσο, για τους κινδύνους από την διατήρηση του βασικού επιτοκίου σε χαμηλό επίπεδο για μεγάλο διάστημα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια σε νέο ιστορικό χαμηλό την επόμενη εβδομάδα και ίσως χρειαστεί να λάβει σύντομα επιπλέον μη συμβατικά μέτρα για να κατευνάσει τις χρηματοοικονομικές αγορές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.
«Μια μικρή μείωση θα δικαιολογείτο ακόμα και χωρίς την τωρινή αναζωπύρωση των αναταραχών στις χρηματοοικονομικές αγορές», είπε ο κ. Christian Schulz, επικεφαλής οικονομολόγος στην Berenberg Bank. «Ειδικά εάν τα αποτελέσματα της συνόδου της Ε.Ε. δημιουργήσουν πανικό στις αγορές αλλά θεωρηθούν από την ΕΚΤ πως είναι προς την σωστή κατεύθυνση, η ΕΚΤ ίσως μειώσει τα επιτόκια περισσότερο από 25 μονάδες βάσης», πρόσθεσε.
Η δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε μια ημέρα πριν την σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, έδειξε επίσης ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. πιθανώς να συμφωνήσουν στα πρώτα βήματα για μια τραπεζική ένωση και ίσως μια δημοσιονομική ένωση - αν και με πολύ αόριστους όρους. Ωστόσο, ελάχιστοι πιστεύουν ότι η σύνοδος θα καταλήξει σε μέτρα για άμεση στήριξη της ευρωζώνης που μαστίζεται από την κρίση χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου