Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ «Μνήμη Μικράς Ασίας» Αϊβαλί 1922. Μια ιστορία ανθρώπινου μεγαλείου.

Μια πραγματική ιστορία στο Αϊβαλί, εκείνες τις μέρες της συμφοράς: Ο 18χρονος Ηλίας Βενέζης, ο μετέπειτα συγγραφέας, συλλαμβάνεται από τους Τούρκους και η 22χρονη αδελφή του, αψηφώντας όλους τους κινδύνους, αποφασίζει να τον αναζητήσει και να τον γλυτώσει από τα κάτεργα των αμελέ ταμπουρού. Ένας νεαρός Τούρκος αξιωματικός, ο Kemalettin, που είχε χάσει τους γονείς και τις τρεις αδελφές του στο μικρασιατικό πόλεμο, διακινδυνεύει τη ζωή και την καριέρα του και σώζει την Αγάπη από βέβαια θάνατο. Την κρύβει στο σπίτι του, την περιθάλπει, ψάχνει να μάθει για την τύχη του Ηλία και τέλος τη βοηθάει να διαφύγει με τον πατέρα της στην Ελλάδα. Μια συγκλονιστική μαρτυρία ανθρώπινου μεγαλείου μέσα στο σφαγείο της Μικρασιατικής Καταστροφής. Αυτό είναι το «Το Χρονικό των Δέκα Ημερών.
Αϊβαλί 1922», το βιβλίο της Αγάπη Μολυβιάτη - Βενέζη, που θα παρουσιαστεί το Σάββατο 16 Ιουνίου, ώρα 8:30 μμ., στο αίθριο της Παλιάς Μουσικής («Τζαμί της Μουσικής» στην Παναγία), σε μια εκδήλωση που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Καβάλας και ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας». Το βιβλίο πρωτοεκδόθηκε το 1981, τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης και Φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί και φέτος επανεκδόθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.). Θα προβληθεί επίσης το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Γράμματα χωρίς Παραλήπτη. Αϊβαλί 1922», διάρκειας 42΄, μια φετινή παραγωγή του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ., βασισμένη στο βιβλίο της Αγάπης Βενέζη, σε σκηνοθεσία Ηλία Δημητρίου, επιμέλεια Ειρήνης Σαρίογλου και πρωτότυπη μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι η κ. Ειρήνη Σαρίογλου, ερευνήτρια του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. και συγγραφέας, και ο κ. Κυριάκος Λυκουρίνος, προϊστάμενος στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στην Καβάλα και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών.
Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας» καλεί τα μέλη και τους φίλους του και όλους τους συμπολίτες να παρευρεθούν σ’ αυτή την εκδήλωση μνήμης για τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Το Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου