Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Από το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου κρίνεται το μέλλον της χώρας


Ρεύμα νίκης στην ελληνική κοινωνία

Στόχος είναι η ΝΔ να κερδίσει την εμπιστοσύνη και των μετριοπαθών και κεντρώων ψηφοφόρων

Η πανστρατιά που κήρυξε ο Αντώνης Σαμαράς είχε θετικό αντίκτυπο και φαίνεται να συσπειρώνει τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους


Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δίνουν τον «αέρα του νικητή» στον Αντώνη Σαμαρά ωστόσο ο ίδιος δεν δείχνει να επαναπαύεται. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θεωρεί τον «δεύτερο γύρο» της 17 ης Ιουνίου, την πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, την «μητέρα των μαχών», από το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθεί το μέλλον του τόπου. 


«Πρόκειται για την πρώτη εκλογική μάχη της νέας μεταπολίτευσης από την
οποία κρίνεται το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας. Γι αυτό και καλώ όλους τους Έλληνες, πέρα και πάνω από κομματικούς διαχωρισμούς του παρελθόντος, να δώσουν τη μάχη μαζί μας. Για να αποφευχθεί η καταστροφή» υποστηρίζει. 
Στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά είπε στον «Κ» ότι η «πολιτική και επικοινωνιακή υπεροπλία του μπορεί να θεωρείται δεδομένη, αλλά το σπουδαιότερο είναι ότι τα δύο αυτά χαρακτηριστικά συνέβαλαν αποφασιστικά το τελευταίο χρονικό διάστημα να παγιωθεί ρεύμα νίκης της ΝΔ στην κοινωνία». 


«Πόρτα-πόρτα»
Πάντως τα στελέχη άρχισαν ήδη «πόρτα-πόρτα», όπως ζήτησε ο κ. Σαμαράς, να μεταφέρουν την «συνταγή» που αποφασίστηκε να εφαρμόσουν κατά την προεκλογική περίοδο προκειμένου η Νέα Δημοκρατία να διατηρηθεί πρώτη και να κερδίσει τις εκλογές της 17 ης Ιουνίου. 


Ανάδειξη του διλήμματος «ευρώ ή δραχμή», επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και προβολή όλων των αντιτιθέμενων απόψεων, που αναπτύσσουν στελέχη του, αποδυνάμωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και επεξήγηση του όρου επαναδιαπραγμάτευση που θα επιδιώξει η ΝΔ, παράλληλα βεβαίως με την προβολή του κυβερνητικού προγράμματος είναι οι «πυλώνες» πάνω στις οποίες στηρίζεται η προεκλογική καμπάνια του κόμματος. 


Ουσιαστικά ο πρόεδρος της «γαλάζιας» παράταξης ακολουθεί μια «σπονδυλωτή» τακτική. Από τη μια πυροβολεί τον ΣΥΡΙΖΑ για τη λογική πλειοδοσίας καθ’ οδόν προς τις κάλπες και από την άλλη επιδιώκει να ορίσει, με απόλυτα ρεαλιστικό τρόπο, την έννοια της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου. 


Συσπείρωση
Στην πόλωση που ήδη έχει προκληθεί ποντάρει ο κ. Σαμαράς για να σημειωθεί η συσπείρωση όλων των «ευρωπαϊκών, πατριωτικών, δημοκρατικών δυνάμεων» που προσβλέπουν στη Νέα Δημοκρατία ως την μόνη πολιτική δύναμη που εγγυάται την σταθερότητα και την ασφάλεια των πολιτών. 
Η στρατηγική του Αντώνη Σαμαρά έχει ως βάση να αναδειχθεί κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιευρωπαϊκή δύναμη και δευτερευόντως το κόμμα του κ. Καμμένου ως ένα λαϊκίστικο και ανεύθυνο μόρφωμα. 


Ήδη η επιχειρηματολογία της ΝΔ έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και τα ηγετικά στελέχη που εμφανίζονται στα ΜΜΕ τονίζουν το υπαρκτό κατ’ αυτούς δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», ώστε να ξεφύγουν από το ιδεολογικό δίπολο «Αριστερά - Δεξιά» και να μην γίνεται αναπαραγωγή από στελέχη του της αντιαριστερής λογικής που διχάζει την κοινωνία. 


Ο Αντώνης Σαμαράς δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού πατριωτικού μετώπου, το οποίο τονίζει συνέχεια, αφήνοντας στην άκρη τη ρητορική περί κεντροδεξιού μετώπου. 
Ο στόχος είναι η ΝΔ να κερδίσει την εμπιστοσύνη και των μετριοπαθών και κεντρώων ψηφοφόρων που τρομάζουν στην ιδέα της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρούν ότι πρέπει να διασφαλιστεί με οποιοδήποτε τίμημα και τρόπο η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. 


«Νοικοκυραίοι» 
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, ο κ. Σαμαράς δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στους «νοικοκυραίους», όπως τους αποκάλεσε προ ημερών, και στη μεσαία τάξη που έχει πληγεί από τα δυο μνημόνια. Οι εντολές του είναι σαφείς: να ξετυλιχθεί η προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ «σπίτι-σπίτι», «καφενείο-καφενείο» και στους χώρους εργασίας, ώστε να αποσαφηνιστούν οι θέσεις του κόμματος, να πείσουν ότι υπάρχει εναλλακτική, ρεαλιστική πρόταση εξουσίας έναντι των ανεδαφικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ. 


Παράλληλα θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια, με τη βοήθεια όλων των στελεχών που έχουν συστρατευτεί, να ακυρωθεί στην πράξη, ο χαρακτηρισμός ότι η Νέα Δημοκρατία έχει γίνει μνημονιακό κόμμα. 


Επίσης θα δίνεται προβολή στο επιχείρημα ότι ο κ. Σαμαράς με τις επαφές του, όπως πρόσφατα στο ΕΛΚ, θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου και την αλλαγή του μείγματος πολιτικής, ώστε να μπει ένα τέλος στην ύφεση.
Του Φώτη Σιούμπουρα
Εφημερίδα ΚΟΣΜΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου