Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Στα 1,4 δισ. και 822 εκατ. αντίστοιχα η «μαύρη τρύπα» των ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΟΑΕΕ το 2012


Στα 1,4 δισ. και 822 εκατ. αντίστοιχα η «μαύρη τρύπα» των ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΟΑΕΕ το 2012
Σε αδυναμία καταβολής ακόμη και των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών βρίσκεται η πλειονότητα των επιχειρήσεων λόγω της βαθιάς παρατεταμένης ύφεσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών να μην έχει ενταχθεί ούτε το 1/3 των οφειλετών.
Όπως επισημαίνει στην ΕΞΠΡΕΣ ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος από τις 350.000 επιχειρήσεις μόλις 100.000 εντάχθηκαν στη ρύθμιση εισφορών, ενώ χειρότερη είναι η κατάσταση στον ΟΑΕΕ, καθώς από τους περίπου 300.000 οφειλέτες στη ρύθμιση εντάχθηκαν μόνο 28.000.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να δίνουν κάθε μήνα μάχη με το χρόνο προκειμένου να βρεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια για την καταβολή των συντάξεων Ιουλίου,
αμέσως μετά τις επικείμενες εκλογές.
Τα ασφαλιστικά ταμεία παρουσιάζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα με ορατό τον κίνδυνο του «κραχ» εντός του 2012. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ο ΟΑΕΕ θα χρειαστούν επιπλέον 2,2 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους για την εύρυθμη καταβολή των συντάξεων. Όπως εκτιμάται η «μαύρη τρύπα» για το 2012 στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα φθάσει το 1,4 δισ. ευρώ, ενώ στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών θα φθάσει τα 822 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με εκπροσώπους των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, η λιτότητα των μνημονίων εξακόντισε τα ποσοστά της ανεργίας με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν εισροές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό βέβαια σε συνδυασμό με την εισφοροδιαφυγή, που αγγίζει τα 11,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μπορούν να εισπραχθούν μόνο τα 8 δισ. ευρώ, οδηγεί σε αφανισμό τα ταμεία. Μάλιστα όσοι οικονομολόγοι γνωρίζουν την κοινωνική ασφάλιση και τη λειτουργία της μέσα στην οικονομία (και βέβαια δεν αμείβονται άμεσα ή έμμεσα από τράπεζες) μιλούν για «κραχ» ίδιου επιπέδου με τη ασύντακτη χρεοκοπία…
Αδυναμία είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών
Παρά τις πολυάριθμες παρατάσεις του χρόνου ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών και τις συνεχείς δηλώσεις για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, στο ΙΚΑ δεν έχει προσέλθει ούτε το 1/3 των οφειλετών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ιδρύματος από τους 350.000 οφειλέτες, έως και το Μάιο εντάχθηκαν σε ρύθμιση οφειλών μόλις 100.000 ενώ από τις βεβαιωμένες οφειλές ύψους 7 δισ. ευρώ το ΙΚΑ έχει ρυθμίσει μόλις 1,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση ρύθμισης μόνο στο ΙΚΑ έως το τέλος Ιουλίου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το ΙΚΑ αναμένεται να προχωρήσει σε εσωτερικό δανεισμό 240 εκατ. ευρώ (200 εκατ. ευρώ από το επικουρικό του ΙΚΑ και 40 εκατ. ευρώ από το ΤΑΠ – ΔΕΗ) προκειμένου να συμπληρώσει στις 18 Ιουνίου τα ποσά που χρειάζεται για να πληρώσει κανονικά τις συντάξεις του μηνός Ιουλίου. Το νέο εσωτερικό δάνειο – ταμειακή διευκόλυνση γίνεται για έκτο συνεχή μήνα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας έως το τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με σχετική απόφαση. Το δάνειο έχει διάρκεια 14 ημερών, δηλαδή από τις 18 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου.
Σε δεινή κατάσταση και ο ΟΑΕΕ
Όμοια, ίσως και χειρότερη, είναι η κατάσταση στον ΟΑΕΕ αφού από τους 300.000 περίπου οφειλέτες σε ρύθμιση εντάχθηκαν μόλις 28.000. Αυτή τη στιγμή, το 45% των ασφαλισμένων του Οργανισμού αδυνατεί να καταβάλει εισφορές με τις οφειλές να προσεγγίζουν περίπου τα 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, στον ΟΑΕΕ όσοι ασφαλισμένοι δεν αποπληρώσουν τις εισφορές τους δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν.
Βάσει δε του προϋπολογισμού που θα εγκριθεί με τη νέα διοίκηση και τη νέα κυβέρνηση, τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές το 2012 δεν θα ξεπεράσουν τα 1,487 δισ. ευρώ, όταν το 2011 η εκτίμηση του προϋπολογισμού ήταν 2,137 δισ. ευρώ. Συνολικά, τα έσοδα του ταμείου υπολογίζονται σε 4,311 δισ. ευρώ, ενώ τα έξοδα σε 5,133 δισ. ευρώ.
Πηγή: www.express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου