Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Η ΤΡΟΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Στα 10 δισ. το πακέτο στήριξης της Κύπρου

Στα 10 δισ. το πακέτο στήριξης της Κύπρου
Στην τρόικα ανέθεσε το Eurogroup την διεξαγωγή συζητήσεων με τις κυπριακές αρχές, για τους όρους του προγράμματος στήριξης, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Α. Αλταφάζ. σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, το πακέτο στήριξης της Κύπρου εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 10 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο ήμισυ του εθνικού της προϊόντος.
Τη διεξαγωγή συζητήσεων με τις κυπριακές αρχές, προκειμένου να εξεταστούν οι όροι της στήριξης προς την Κύπρο και οι πτυχές του οικονομικού προγράμματος που θα εκπονηθεί, ανέθεσε το Eurogroup στην τρόικα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν.
Αυτό δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, ο οποίος τόνισε ότι ο
αντιπρόεδρος της Επιτροπής συμμερίζεται πλήρως τις απόψεις του επικεφαλής της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σχετικά με το αίτημα που υπέβαλε η Κύπρος.
Όπως διευκρίνισε ο ίδιος εκπρόσωπος, τις σχετικές εργασίες θα διευθύνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ, όπως σημείωσε, το Eurogroup θα κληθεί να λάβει αποφάσεις είτε στις 9 Ιουλίου, κατά την τακτική του συνεδρίαση, είτε νωρίτερα, όπως έχει συμβεί συχνά κατά το παρελθόν με άλλα κράτη, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο Αμαντέου Αλταφάζ αποσαφήνισε ακόμη ότι εάν συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα που θα αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τα δημοσιονομικά μεγέθη της Κύπρου, τότε θα ισχύσει ότι έχει αποφασιστεί και με την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, δηλαδή ένα πρόγραμμα στο οποίο θα συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η Κύπρος χρειάζεται να καλύψει δανειακές ανάγκες της τάξης του 1,8 δισ. έως τις 30 Ιουνίου, ενώ μια πιθανή βοήθεια μπορεί να είναι ευρύτερη για να καλύψει και δημοσιονομικές απαιτήσεις, δήλωσε στο Ρόιτερς, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλής.
Η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» γράφει σήμερα ότι τα χρήματα που απαιτούνται αναμένεται να υπερβούν τα 6 δισ. ευρώ, ενώ ο «Πολίτης» τοποθετεί το πακέτο στα 10 δισ. ευρώ.
Η Κύπρος εκτιμάται ότι υπέβαλε αίτημα βοήθειας προς την ΕΕ, αφότου εξάντλησε τις προσπάθειες να εξασφαλίσει δάνεια από την Κίνα ή την Ρωσία.
«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες να εξασφαλίσουμε ένα διμερές δάνειο, το οποιο θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αναλόγως», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.
Η Κύπρος είναι αποκλεισμένη από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές για περισσότερο από ένα χρόνο ενώ στα τέλη του 2011 εξασφάλισε δάνειο 2,5 δισ. ευρώ από την Ρωσία, ποσό που φτάνει όμως να καλύψει τις ανάγκες της χώρας μόνο για το 2012.
Εντός της ημέρας, ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας αναμένεται να ενημερώσει την αντιπολίτευση, από την οποία έχει δεχθεί έντονη κριτική, τόσο για το αίτημα στην ΕΕ, όσο και για την λήψη μέτρων για την ανοικοδόμηση της οικονομίας της χώρας.
Η αντιπολίτευση τον έχει κατηγορήσει ότι ήταν εκτός πραγματικότητας και αγνόησε τις προειδοποιήσεις ότι η οικονομία βρισκόταν σε κίνδυνο, πράγμα που η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά.
Το αίτημα για στήριξη της Κύπρου έρχεται λίγο πριν από την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την χώρα, την 1η Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου