Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

100 δις η "βοήθεια" στην Ισπανία



Η Ισπανία θα ζητήσει "μια ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική βοήθεια" για τις τράπεζές της, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Λουίς ντε Γκίντος σε συνέντευξη τ'υπου που παραχώρησε λίγο μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.



"Η ισπανική κυβέρνηση δηλώνει την πρόθεσή της να ζητήσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών που την χρειάζονται", δήλωσε.

"Η οικονομική αυτή στήριξη θα κατευθυνθεί προς το ισπανικό δημόσιο ταμείο αρωγής του τομέα Frob και το Frob θα διοχετεύσει τα χρήματα αυτά στις τράπεζες που το ζητούν", σημείωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μαδρίτη μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup.



Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί ποιος ευρωπαϊκός μηχανισμός θα χρησιμοποιηθεί, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) ή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα έχει ρόλο μόνον ως σύμβουλος.



Τα ποσά που χρειάζονται μπορούν να ρυθμιστούν, σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι οι πόροι που ζητούνται θα καλύψουν ευρέως οποιεσδήποτε ανάγκες υπάρχουν.



Ο ντε Γκίντος δεν έδωσε στη δημοσιότητα έναν αριθμό όσον αφορά τη βοήθεια αυτή, σημειώνοντας ότι τα ποσά θα γίνουν γνωστά μετά τον έλεγχο του ισπανικού τραπεζικού συστήματος που γίνεται από ανεξάρτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένονται αργότερα αυτόν το μήνα.



Σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια αυτή, δεν θα υπάρξει κανένας όρος για οικονομικές μεταρρυθμίσεις "εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα", υπογράμμισε εξάλλου ο Ισπανός υπουργός, σημειώνοντας ότι "οι όροι θα επιβληθούν στις τράπεζες κι όχι στην ισπανική κοινωνία".

"Αυτό δεν έχει καμία σχέση με μια διάσωση", τόνισε, διευκρινίζοντας ότι η βοήθεια θα κατευθυνθεί προς το "30% των τραπεζών που έχουν τις περισσότερες δυσκολίες", όπως αυτές αναφέρονται στην έκθεση του ΔΝΤ που δόθηκε χθες το βράδυ στη δημοσιότητα.

Το ΔΝΤ υπολογίζει στην έκθεσή του ότι οι ανάγκες των ισπανικών τραπεζών ανέρχονται σε τουλάχιστον 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο σύμφωνα με ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή το ύψος της βοήθειας μπορεί να ανέλθει σε "έως 100 δισεκατομμύρια" ευρώ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου