Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Πάγο στον Αλ. Τσίπρα, από τους Γερμανούς του SPD: Τηρείστε τις δεσμεύσεις σας...



Μετά την αποτυχημένη του προσπάθεια στο Παρίσι να συναντήσει τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε ένα διπλό χτύπημα και από τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες. 

Ο Αλ. Τσίπρας, παρά το καθορισμένο ραντεβού, δεν έγινε δεκτός από τον αρχηγό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του «SPD», Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος ακύρωσε τη συνάντηση, θέλοντας έτσι να δείξει τη δυσαρέσκειά του,  για τις γνωστές δηλώσεις Τσίπρα περί «Ολαντρέου».

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος ωστόσο και αυτός ήταν απόλυτος: «Τηρείστε τις δεσμεύσεις που έχετε αναλάβει για να μπορούμε και εμείς να σας βοηθούμε. Πρέπει να καταλάβετε πως είναι και σε εμάς δύσκολο να εξηγήσουμε στον Γερμανό ψηφοφόρο για ποιους λόγους πρέπει να σας χρηματοδοτούμε» 


Στο Βερολίνο, ωστόσο, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε και με τον ηγέτη του «Die Linke» – του αδελφού κόμματος στη Γερμανία- Κλάους Ερνστ και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας Γκρέγκορ Γκίζι.

O κ. Ερνστ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις ικανότητες του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και στο κυβερνητικό του πρόγραμμα  μιλώντας αποκλειστικά στο ΑΜΠΕ, μετά τη συνέντευξη που παραχώρησαν από κοινού στο Βερολίνο.

Ο κ. Ερνστ έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα εντελώς διαφορετικό από αυτό που πρότειναν η Άγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί για έξοδο από την κρίση και τόνισε ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσε να πετύχει. Στον ΣΥΡΙΖΑ «λένε ότι πρώτα πρέπει να θέσουμε σε κίνηση τη δική μας οικονομία, για να ενδυναμώσουμε τις δικές μας θέσεις, και έχουν προτάσεις για το πώς θα γίνει αυτό - από την ενεργειακή πολιτική μέχρι και την ενίσχυση του τουρισμού. Είναι ένα δικό τους σχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να συμβάλλει στο να βγει η Ελλάδα από την κρίση» δήλωσε ο κ. Ερνστ.

 
Μιλώντας στα ελληνικά ΜΜΕ στην γερμανική πρωτεύουσα, μετά τις επαφές που είχε με την ηγεσία της Αριστεράς (Die Linke), τον Πρόεδρο Κλάους Ερνστ και τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γκρέγκορ Γκίζι, με τον Πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι ο μόνος δρόμος για την διατήρηση της συνοχής της Ευρωζώνης και για την σωτηρία του κοινού νομίσματος είναι η εγκατάλειψη των προγραμμάτων λιτότητας και η εφαρμογή αναπτυξιακής πολιτικής.

«Αυτή η δοκιμασία δεν αφορά μόνο Έλληνες και Ελληνίδες, αλλά όλους τους Ευρωπαίους. Αν η Ελλάδα οδηγηθεί σε δρόμο χωρίς επιστροφή, το ίδιο θα συμβεί σε ολόκληρη την Ευρώπη», τόνισε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού και έκανε λόγο για ιστορική ευθύνη των ηγετών της Ευρώπης. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός έχει το δικαίωμα να επιλέξει, ανέδειξε την ανάγκη να εξευρεθούν κοινές ευρωπαϊκές λύσεις για το πρόβλημα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «σύντομα ο ελληνικός λαός με την ψήφο του θα δώσει προοπτική και ελπίδα σε όλους τους λαούς της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζονται, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια την Ελλάδα έκτος Ευρωζώνης και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αλήθεια, πότε πρωτοακούσατε για την πιθανότητα διάλυσης του ευρώ ή για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας; Από τότε που εφαρμόζεται το μνημόνιο. Το μνημόνιο θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη της Ελλάδας εντός Ευρωζώνης, θέτει σε κίνδυνο την διατήρηση του ευρώ. Αν ξεπεράσουμε το μνημόνιο της λιτότητας και αν πειστούμε όλοι για την ανάγκη να στηρίξουμε πολιτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα, πιστεύω ότι θα ατενίζουμε με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Ο κ.Τσίπρας κάλεσε τους λαούς της Γαλλίας και της Γερμανίας να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους προς τον ελληνικό λαό, επιλέγοντας την Ελλάδα για τις διακοπές τους. Απαντώντας δε σε ερώτηση σχετικώς με τα προβλήματα που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν Γερμανοί τουρίστες, εάν απεργήσουν ορισμένοι κλάδοι εργαζομένων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Έλληνες είναι τόσο φιλόξενος λαός που σε καμία περίπτωση δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στους Γερμανούς που θα θελήσουν να επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά. «Ταυτόχρονα, θέλουν να διεκδικήσουν το δίκιο τους», διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Δεν είναι ένα πραγματικό πρόβλημα των Γερμανών, αλλά ένας μύθος που έχει καλλιεργηθεί με μεγάλη προσπάθεια από μερίδα των ΜΜΕ. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα στον αγώνα, δικαίωμα να διεκδικήσουν καλύτερο μέλλον, αλλά παραμένουν ο πιο ζεστός, ο πιο ανθρώπινος φιλόξενος λαός». Ζήτησε δε να σταματήσει αυτή η προσπάθεια υπονόμευσης του τουρισμού, για το συμφέρον όλων μας και κυρίως για το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου