Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

O Τσίπρας τα έκανε μούσκεμα σε Παρίσι – Βερολίνο


Δεινή ήττα υπέστη ο Αλέξης Τσίπρας στην “μίνι” περιοδεία του στην Ευρώπη. Το διήμερο σε Παρίσι και Βερολίνο «θόλωσε» την κυβερνητική προοπτική που επιχείρησε να προσδώσει στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στον ίδιο του τον εαυτό ο Αλέξης Τσίπρας.
Το χειρότερο, όμως, είναι ότι η περιοδεία του Τσίπρα σε Γαλλία και Γερμανία έβαλε την Ελλάδα και πάλι στο μάτι των ξένων με ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα.
Αν θα ήθελε ο κ. Τσίπρας να κάνει έναν απολογισμό του ταξιδιού του, μάλλον θα μετάνιωνε που το έπραξε. Διότι από πρώτο χέρι κατάλαβε πώς είναι να σε αντιμετωπίζουν οι δανειστές σου και να μη σηκώνουν μαγκιές και… Τσεγκεβάριες ψευτοεπαναστάσεις. Είτε στη Γαλλία είτε στη Γερμανία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έφαγε απανωτά χαστούκια και το μόνο θετικό που αποκόμισε ήταν ότι απέκτησε το τέταρτο της δημοσιότητας που επεδίωξε.
Το παρασκήνιο του ταξιδιού του είναι έντονο και σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΣΥΡΙΖΑ οι μισοί –οι σκληροπυρηνικοί- πανηγυρίζουν λέγοντας ότι ο Αλέξης τους έτριξε τα δόντια κι οι άλλοι μισοί
βρίζουν όσους οργάνωσαν αυτό το ταξίδι.
Χθες βράδυ στην Κουμουνδούρου επικρατούσε «παγωμάρα» για τα αποτελέσματα της περιοδείας Τσίπρα, ενώ είναι ενδεικτικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση – απάντηση στα όσα δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ, ο οποίος θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανήκει στη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα του SPD.
Το “πρώτο χαστούκι” έφαγε ο Τσίπρας στη Γαλλία εκεί όπου έκανε το λάθος να μιλήσει για “Ολαντρέου” προκαλώντας της οργή των Γάλλων που δε σηκώνουν τέτοια. Ειδικά οι Σοσιαλιστές είναι δυσαρεστημένοι διότι ο κ. Τσίπρας υιοθέτησε ένα προεκλογικό σύνθημα του Σαρκοζί όταν είχε παρομοιάσει τον κ. Ολάντ με τον Παπανδρέου και τη Γαλλία ότι κινδυνεύει να γίνει Ελλάδα. Η άρνησή του να δεχθεί τον Τσίπρα και η συνάντηση με τον Βενιζέλο ήταν το μήνυμα προς τους μάγκες του ΣΥΡΙΖΑ ότι το Παρίσι δεν είναι… Κουμουνδούρου.
Όμως, το Βατερλό του Τσίπρα συνεχίστηκε και στη Γερμανία. Αν και οι Γάλλοι ήθελαν να συναντηθεί με τους Γερμανούς Σοσιαλιστές για να τον ενημερώσουν, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD, κ. Φρανκ Βάλτερ Στανμάγιερ αρνήθηκε να δεχθεί τον Τσίπρα εκνευρισμένος με όσα είπε περί καταγγελίας του Μνημονίου αλλά και όσα ανέφερε κατά του Ολάντ. Οι Γερμανοί δε μπορούν να δεχθούν κάποιον που λέει ότι μπορεί να παραμείνει στο ευρώ αν και θέλει να αρνηθεί το χρέος και τα δάνεια.
Λίγη ώρα πριν την αναχώρηση του Τσίπρα για την Αθήνα κλείστηκε το ραντεβού με τον πρόεδρο του SPD, Σίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος τον είδε για μισή ώρα και του έστειλε το μήνυμα. Ο κ. Γκάμπριελ δήλωσε πως κάλεσε τον κ. Τσίπρα για να του εξηγήσει πως με την πολιτική του οδηγεί την Ελλάδα στο αδιέξοδο και τον προειδοποίησε ευθέως πως εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις του τότε δεν θα το κάνει ούτε και η Γερμανία που σημαίνει ουσιαστικά παύση πληρωμών.
Ο κ.Γκάμπριελ είχε νωρίτερα είπε ότι είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε αλλαγή των όρων του δεύτερου μνημονίου και ξεκαθάρισε στον κ. Τσίπρα πως η Γερμανία το μόνο που δέχεται είναι η πιο ελαστική εφαρμογή των όρων του μνημονίου, όπως είχε προτείνει παλιότερα και ο κ. Γιούνκερ.
Ξέκοψε ξεκάθαρα λοιπόν στον κ. Τσίπρα ότι δεν μπορούν να δεχθούν όσα λέει κι ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ αν υπάρξει καταγγελία του Μνημονίου.
Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να το παίξει φιλοευρωπαϊστής και να καθησυχάσει τους ξένους που στην Ελλάδα υβρίζει λέγοντας:
«Η εκλογή της Αριστεράς τον Ιούνιο δεν σημαίνει έξοδο από το ευρώ, αντιθέτως, θα δώσει την ευκαιρία να σώσουμε το ευρώ. «Η δική μας πρόταση, είναι πρόταση σωτηρίας. Η πιθανή εκλογή μας δίνει προοπτική σταθερότητας και όχι μεγαλύτερης αστάθειας από αυτήν που ήδη υπάρχει», δήλωσε και επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δύναμη που επιθυμεί την καταστροφή της Ευρώπης, αντιθέτως, είναι βαθιά φιλοευρωπαϊκή δύναμη, ίσως η μόνη σήμερα που συνειδητοποιεί ότι το μέλλον της Ευρώπης περνάει μέσα από διαφορετική στρατηγική.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν κερδίσει τις εκλογές, θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του και θα αλλάξει τους νόμους που δεν μπορούν να εφαρμοστούν με άλλους, διεκδικώντας “να συζητήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ευρωπαϊκές λύσεις στο πρόβλημα του χρέους και για αλλαγή στρατηγικής. «Θα πάμε με θέσεις και προτάσεις, θα ακούσουμε», υπογράμμισε και απέκλεισε το ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών.
Προφανής η προσπάθειά του να διαφοροποιηθεί από τις φωνές όπως του Γλέζου ή του Λαφαζάνη που λένε ότι δεν έγινε και τίποτε αν βγούμε από το ευρώ.
Ωστόσο, πολύ δύσκολα ο κ. Τσίπρας θα μπορέσει να ξεφύγει από τη σκληρή κριτική των Media που τον χαρακτηρίζουν συγκρουσιακό και λαϊκιστή. Και το λάθος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι έχει χάσει κάθε προσπάθεια να κάνει συμμάχους στην Ευρώπη. Ίσως να δοκιμάσει την τύχη του στη… Λατινική Αμερική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου