Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Δημοσκόπηση metroweekend: Πρώτη η ΝΔ με 23,6%, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ με 21,4%



Σημαντικά στοιχεία για τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, ενόψει της 17ης Ιουνίου, προκύπτουν από τη νέα μεγάλη πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας RASS, που δημοσιεύει αύριο η «metro weekend».Μεταξύ άλλων, η κοινή γνώμη φαίνεται να τοποθετείται ξεκάθαρα υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων να τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. Ειδικότερα, το 85,9% απαντά θετικά, ενώ το 10,4% αρνητικά, σύμφωνα με το parapolitika.gr

Στο πλαίσιο αυτό 6 στους 10 θεωρούν ότι μια κυβέρνηση που θα υλοποιούσε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα έθετε σε κίνδυνο τη θέση της χώρας μας στην ευρωζώνη.

Ειδικότερα, στο ερώτημα αν η κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς να βάλει σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στο ευρώ, το 65,7% απαντά αρνητικά και το 29,1% θετικά. Χαρακτηριστικές είναι οι απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες και στο ερώτημα ποιο κόμμα μπορεί να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Το 32,8% επιλέγει τη Ν.Δ., το 16,2% το ΠΑΣΟΚ, το 12,1% τον ΣΥΡΙΖΑ και το 3,5% τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Σχετικά με τη συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας με τη Δημοκρατική Συμμαχία, το 56,6% θεωρεί ότι θα βοηθήσει στην αύξηση της εκλογικής επιρροής της Ν.Δ., ενώ το 40,9% διαφωνεί. Στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. το ποσοστό των θετικών κρίσεων ανέρχεται στο 75%, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι και το 42,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ κρίνει ότι η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει τη Ν.Δ. Παράλληλα, το 47,2% είδε θετικά την απόφαση του κ. Σαμαρά για επανένωση της Κεντροδεξιάς, το 38% αρνητικά, ενώ το 10,5% ούτε θετικά ούτε αρνητικά. Αναφορικά με την ευρωπαϊκή περιοδεία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σε Παρίσι και Βερολίνο, όπου ακούστηκε και το περίφημο «Ολαντρέου», η συμπεριφορά του Αλέξη Τσίπρα έκανε αρνητική εντύπωση ακόμα και στους ψηφοφόρους του κόμματός του.

Στο σύνολο των ερωτηθέντων, το 34,3% χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «αφελή, γιατί είναι ακόμα πολιτικά άπειρος», το 31,3% «επικίνδυνη, γιατί τέτοιες συμπεριφορές βάζουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας» και το 27,5% «δυναμική, γιατί έτσι φέρονται οι πολιτικοί αρχηγοί στο εξωτερικό». Σημειώνεται ότι το 18,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είδαν τη συμπεριφορά του κ. Τσίπρα ως «αφελή, γιατί ακόμα είναι πολιτικά άπειρος».

Στην πρόθεση ψήφου:

πρώτη είναι η Ν.Δ. με 23,6% και ακολουθούν:

ΣΥΡΙΖΑ 21,4%,

ΠΑΣΟΚ 13,1%,

Ανεξάρτητοι Έλληνες 5,8%,

ΚΚΕ 4,8%,

Χρυσή Αυγή 3,8%,

Δημοκρατική Αριστερά 6,2%,

Οικολόγοι Πράσινοι 1,8%,

ΛΑΟΣ 0,8%,

Δημιουργία Ξανά 2,4%,

άλλο κόμμα 1,7%,

Άκυρο-Λευκό 1,5%,

ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 13,1%.

Τέλος, στην παράσταση νίκης η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 60,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ 35,2%.

Η έρευνα διεξήχθη από 23 έως 24 Μαΐου με τη μέθοδο των τηλεφωνικών προσωπικών συνεντεύξεων σε 1.003 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου