Σάββατο 12 Μαΐου 2012

H ύφεση «σκοτώνει» και τα εργοστάσια!



Στα βαθιά νερά της ύφεσης βουλιάζει η βιομηχανική παραγωγή, που συρρικνώνεται μήνα με τον μήνα, οδηγώντας τις επιχειρήσεις σε λουκέτα και τους εργαζομένους στην ανεργία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον περασμένο Μάρτιο η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε νέα πτώση 8,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011.

Οι βιομηχανίες, πιεζόμενες από την κρίση και τον περιορισμό των παραγγελιών τους, αναγκάζονται να μειώσουν την παραγωγή τους. Παραδοσιακοί κλάδοι, όπως η κλωστοϋφαντουργία, η ένδυση και η υπόδηση, η εξόρυξη μετάλλων κ.ά., δεινοπαθούν λόγω της ασθμαίνουσας ζήτησης, εντός και εκτός της Ελλάδας.

Την κατάρρευση της ελληνικής βιομηχανίας φωτογραφίζουν τα επιμέρους στοιχεία που
δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Τον περασμένο Μάρτιο οι επιχειρήσεις τροφίμων μείωσαν την παραγωγή τους (σε σχέση με το 2011) κατά 9,8%, ενώ ειδικά στα ποτά η μείωση έφτασε το 20,4%. Η παραδοσιακή κλωστοϋφαντουργία (με όσες μονάδες έχουν απομείνει) εμφάνισε πτώση στην παραγωγή κατά 21,8%. Το έτοιμο ένδυμα έχει δεχτεί ισχυρά χτυπήματα λόγω της κρίσης και της «επέλασης» των φτηνότερων εισαγόμενων προϊόντων. Ετσι οι βιομηχανίες ένδυσης μείωσαν την παραγωγή τους κατά 12,1%, ενώ η αντίστοιχη πτώση στην υπόδηση έφτασε το 39%.

Στον τομέα των πλαστικών, τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. δείχνουν μείωση της παραγωγής κατά 13,8%. Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία και για πολλούς άλλους κλάδους. Οι βιομηχανίες παραγωγής χαρτιού παρουσίασαν πτώση κατά 15,6%, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα χημικά κατέγραψαν μείωση παραγωγής της τάξης του 19%, ενώ στις μεταλλευτικές εταιρίες η πτώση άγγιξε το 18,6%.

Σε υπόμνημα που παρέδωσε πρόσφατα στο υπουργείο Οικονομικών, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς Δημήτρης Μαθιός τονίζει ότι ο κίνδυνος ακόμα μεγαλύτερης συρρίκνωσης της βιομηχανικής παραγωγής και κατ' επέκταση των δραστηριοτήτων στη βιομηχανία είναι απολύτως ορατός, όπως και ο κίνδυνος για επιπλέον μείωση των θέσεων εργασίας.


Στέλιος Κράλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου