Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ επιθυμούν οι G8

Οι ηγέτες της Ομάδας των Οκτώ τάσσονται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη και αποκαλούν «επιβεβλημένη» την ανάπτυξη. Οι ηγέτες της Ομάδας των Οκτώ (G8) δήλωσαν πως είναι «μέλημά» τους να προωθήσουν την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας προκειμένου να αναζωογονήσουν την παγκόσμια οικονομία και έδωσαν την υποστήριξή τους στην παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.
«Συμφωνούμε για τη σημασία που έχει μια ισχυρή και συνεκτική [ενιαία] ευρωζώνη για την παγκόσμια σταθερότητα και ανάκαμψη και βεβαιώνουμε το ενδιαφέρον μας για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη με τήρηση των δεσμεύσεών της», ανέφεραν οι ηγέτες σε μία δήλωση μετά τη συνάντησή τους στο προεδρικό θέρετρο του Καμπ Ντέιβιντ στις ΗΠΑ.
Οι ηγέτες της G8 δεσμεύθηκαν επίσης, όπως λένε χαρακτηριστικά «να κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να ενισχύσουμε και να αναζωογονήσουμε τις οικονομίες μας και να
καταπολεμήσουμε τις οικονομικές εντάσεις» εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την υγεία των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Τόνισαν επίσης την ανάγκη οι ασθενείς οικονομίες της ευρωζώνης να επιμείνουν στη δημοσιονομική υπευθυνότητα, ακόμη και εάν οι ευρωπαίοι πολίτες δείχνουν αυξανόμενη ανυπομονησία με τα μέτρα λιτότητας, πιο ένθερμος υποστηρικτής των οποίων είναι η Γερμανία.
«Δεσμευόμαστε στη δημοσιονομική υπευθυνότητα και, στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουμε ισχυρές και βιώσιμες πολιτικές δημοσιονομικής σταθεροποίησης που λαμβάνουν υπόψη την εξελισσόμενη οικονομική κατάσταση των χωρών και στηρίζουν την εμπιστοσύνη και την οικονομική ανάπτυξη», αναφέρουν οι ηγέτες στη δήλωσή τους.
Μέρκελ: Σταθεροποίηση και ανάπτυξη μαζί
Η λιτότητα και η ανάπτυξη πρέπει να πηγαίνουν μαζί, συμφώνησαν οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, έπειτα από συζητήσεις με τους ομολόγους τους στην Ομάδα των Οκτώ (G8).
«Το μήνυμα είναι πως η σταθεροποίηση και η ανάπτυξη είναι οι δύο όψεις ενός νομίσματος», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έπειτα από μια σύνοδο εργασιας για την παγκόσμια οικονομία. «Συμφωνήσαμε πλήρως ότι χρειαζόμαστε και τις δυο», πρόσθεσε.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά περιμένει πως η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
«Το μήνυμα που έδωσα ήταν η ελπίδα πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και θα υποστηριχθεί από την Ευρώπη προκειμένου να ενισχύσει την ανάπτυξή της».
Ο Ολάντ είπε πως ήθελε να συζητήσει την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών και άλλων τραπεζών αλλά πως η G8 δεν είναι το κατάλληλο φόρουμ για να ασχοληθεί με το θέμα αυτό.
Σχέδια αποτροπής των συνεπειών της κρίσης χρέους στην ΕΕ ζητά ο Κάμερον
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε τις χώρες να θέσουν σε εφαρμογή σχέδια αποτροπής προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.
Ο Κάμερον, μιλώντας στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Οκτώ μεγαλύτερων οικονομιών, φάνηκε επίσης να υπαινίσσεται πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Τράπεζας της Αγγλίας και να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αγοράς κεφαλαίων προκειμένου να ενισχύσει την οικονομία.
«Αυτό που απαιτείται είναι μια αίσθηση επείγοντος και μετά σαφείς ενέργειες για ισχυρές τράπεζες, ισχυρά σχέδια μείωσης ελλειμμάτων, ισχυρή διακυβέρνηση και ισχυρά αποτρεπτικά σχέδια για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί», δήλωσε ο Κάμερον στους δημοσιογράφους, διατυπώνοντας αυτό που πιστεύει πως πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί η κρίση στην ευρωζώνη.
Έπειτα από τις πρωινές (ώρα ΗΠΑ) συζητήσεις για την οικονομία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενώ και οι δύο ηγέτες βρίσκονταν στο γυμναστήριο, ο Κάμερον είπε πως διαπίστωσε ένα «αυξανόμενο αίσθημα επείγοντος πως χρειάζεται να αναληφθεί δράση» για την κρίση στην ευρωζώνη.
«Αντιμετωπίζουμε εδώ τις δύο μεγαλύτερες απειλές σε όλες τις οικονομίες μας και αυτές είναι βέβαια η κρίση στην ευρωζώνη αλλά επίσης οι πολύ υψηλές τιμές του πετρελαίου που μεταφράζονται σε υψηλές τιμές στις αντλίες και σημειώνουμε πρόοδο και στα δύο», είπε στους δημοσιογράφους.
Ο Κάμερον φάνηκε να καλεί την ΕΚΤ να ακολουθήσει μια πιο προσαρμοσμένη νομισματική στάση προκειμένου να προκαλέσει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη.
«Σαφώς, όπως η Βρετανία επωφελείται από μια ισχυρή κυβέρνηση με ένα ισχυρό σχέδιο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και ισχυρές τράπεζες αλλά επίσης και από μια ανεξάρτητη νομισματική πολιτική που μας δίνει χαμηλά επιτόκια βοηθώντας να δοθεί ώθηση στη ζήτηση στην οικονομία, έτσι και η ευρωζώνη νομίζω ότι χρειάζεται επίσης αυτή την προσέγγιση», είπε ο Κάμερον.
Κυβερνητική πηγή δήλωσε πως τα σχόλια του Κάμερον ήταν μια καλυμμένη εισήγηση η ΕΚΤ να αντιγράψει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ακολουθεί η Τράπεζα της Αγγλίας.
Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει αγοράσει κυβερνητικό χρέος 325 δισεκατομμυρίων λιρών εκδίδοντας νέο χρήμα στην προσπάθεια να ενισχύσει τη βρετανική οικονομία.
Δεν μειώνει το ποσοστό των συναλλαγματικών αποθεμάτων της σε ευρώ η Ρωσία
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε στους ηγέτες των χωρών της Ομάδας των Οκτώ (G8) πως η Ρωσία θα διατηρήσει το ποσοστό σε ευρώ των ξένων συναλλαγματικών αποθεμάτων της.
«Ο Ρώσος πρωθυπουργός σημείωσε πως δεν πρόκειται να μειώσουμε το ποσοστό που έχει το ευρώ στα αποθέματά μας προκειμένου να μην σταλούν λάθος μηνύματα για την κατάσταση στην Ευρώπη», δήλωσε ο Στανισλάβ Βοσκρεσένσκι, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συζήτηση που είχαν οι ηγέτες της G8 για την κρίση στην ευρωζώνη κατά τη συνάντησή τους στο Καμπ Ντέιβιντ.
Η ετήσια έκθεση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη έδειξε πως η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει το ποσοστό των καναδικών και αμερικανικών δολαρίων στα αποθέματα ξένου συναλλάγματός της και αύξησε τις διακρατήσεις της σε ευρώ.
Δέσμευση για τη σταθερότητα στην προμήθεια της αγοράς πετρελαίου
Οι G8 δεσμεύονται να διατηρήσουν [σταθερή] την προσφορά στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου καθώς θα τίθενται σε εφαρμογή οι κυρώσεις για τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, αλλά δεν συζήτησαν κάποιο ειδικό μέτρο που θα προκαλούσε κάποια ενέργεια, δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ.
Ο Μάικλ Φρόμαν, υψηλόβαθμος σύμβουλος του Λευκού Οίκου, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως αν και οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται τις τελευταίες εβδομάδες, παραμένουν υψηλές. Είπε πως η κοινή δήλωση για την ενέργεια που εκδόθηκε από την G8 αντανακλά την ενότητα στο θέμα αυτό και την ετοιμότητα να ζητηθεί από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας να λάβει μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει ότι η αγορά πετρελαίου θα παραμείνει υγιής σε περίπτωση περαιτέρω πιέσεων.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου