Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Financial Times: Το απόλυτο ελληνικό αδιέξοδο…

Ένα εντυπωσιακό άρθρο υπό την έννοια της καθαρότητας της διατυπωμένης άποψης η οποία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική για το μέλλον της χώρας μας, φιλοξενούν οι Financial Times. Το άρθρο που υπογράφει o Philip Stephens, μετέφρασε ο ιστοχώρος euro2day.gr όπου και το διαβάσαμε.
Ακολουθεί η μετάφραση όπως την εντοπίσαμε στην ακόλουθη διεύθυνση: http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/698755/ArticleFTgr.aspx:
Ο λαός της Ελλάδας απέρριψε τη λιτότητα. Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τους Έλληνες που απέρριψαν ένα διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο. Είναι επίσης αδιαμφισβήτητο ότι η οικονομική συνταγή που έχουν γράψει οι διεθνείς πιστωτές είναι εντυπωσιακά σκληρή. Το πρόβλημα είναι πως η οργή δεν είναι πολιτική. Όσο κι αν η Ελλάδα ψηφίζει κατά της λιτότητας, δεν θα μπορέσει να την αποφύγει.
Η Ελλάδα πορεύεται ανάμεσα στη Σκύλλα, την επιβαλλόμενη από τους πιστωτές λιτότητα, και τη Χάρυβδη – το χάος που συνεπάγεται η μονομερής αποκήρυξη του χρέους και η έξοδός της από το ευρώ. Σε αυτές τις εκλογές, περισσότερο
από τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων στήριξαν κόμματα που αντιτίθενται στη μείωση των δαπανών, στην αύξηση της φορολογίας και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που επέβαλαν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ ως αντάλλαγμα για το δεύτερο πακέτο στήριξης. Παράλληλα, όμως, το ίδιο ποσοστό των Ελλήνων ψηφοφόρων δηλώνει ότι θέλει να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη.
Αυτή η θεμελιώδης αντίφαση δεν μπορεί να διατηρηθεί επί μακρόν. Πλησιάζει η στιγμή, οι πολιτικοί στην Αθήνα δεν θα μπορούν πλέον να παίρνουν αποφάσεις. Οι οικονομικές προθεσμίες είναι αμείλικτες. Το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών -και η προοπτική μιας ακόμη αδιέξοδης εκλογικής αναμέτρησης τον Ιούνιο- δείχνει σε μεγάλο βαθμό ότι η Ελλάδα οδεύει ταχύτατα στη δίνη άτακτης χρεοκοπίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου