Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Ολοκλήρωση αποβατικής άσκησης Efes 2012 των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων



Το σενάριο της άσκησης Efes βασίζεται σε υπαρκτά πολεμικά σχέδια της 4ης Στρατιάς για κατάληψη Ελληνικής νήσου.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στον κόλπο του Doğanbey της επαρχίας Seferihisar της Σμύρνης η τελική φάση της ετήσιας διακλαδικής ΤΑΜΣ Efes, παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Necdet Özel και των Αρχηγών των τριών Κλάδων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ).

Σκοπός της άσκησης ήταν η εκπαίδευση Μονάδων της 4ης Στρατιάς στην εκτέλεση συνδυασμένων επιχειρήσεων (ναυτικός αποκλεισμός, βομβαρδισμός, αεραποβατικές και αμφίβιες επιχειρήσεις) για την κατάληψη επιλεγείσας νήσου.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στην Εfes 2012 συμμετείχαν 52 αεροσκάφη, 33 ελικόπτερα, 656 άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και οχήματα γενικής χρήσης, 45 αποβατικά σκάφη και 40 ελαστικές λέμβοι με την εμπλοκή 8.000 ανδρών.

Σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με αντίστοιχες ασκήσεις του παρελθόντος είναι η έμφαση για αγώνα σε κατοικημένο τόπο. Αξιοσημείωτη είναι κι η δήλωση του Στρατηγού Özel μετά το πέρας της άσκησης περί τουρκικής σκληρής και μαλακής ισχύος “τόσο για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή όσο και για την ανάδειξη της Τουρκίας σε περιφερειακή δύναμη” ενώ καταγράφηκε η απουσία της πολιτικής ηγεσίας από την παρακολούθηση της τελικής φάσης για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Φωτογραφίες από την τελική φάση της άσκησης, κατά την οποία έγινε εκτεταμένη χρήση πραγματικών πυρών:

  • strategyreports.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου