Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Πατριωτικό Ευρωπαϊκό Μετώπο για την σωτηρία της Ελλάδας εξήγγειλε ο Σαμαράς


Στην ομιλία του στην σημερινή πρώτη συνεδρίαση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ο Πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει Οικουμενική μόνο αν συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ. “Δίνουμε και ανοχή αν υπάρξει σχήμα με 120 βουλευτές” πρόσθεσε
Εμείς, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπάρξει κυβέρνηση. Πρέπει να υπάρξει Κυβέρνηση και ανθεκτική κυβέρνηση, είπε και πρόσθεσε:
Και να συμμετέχει – ή τουλάχιστον να αποδέχεται με ψήφο ανοχής – και ο ΣΥΡΙΖΑ! Γιατί άλλο «αναλαμβάνω πολιτικές ευθύνες» και άλλο «διαμαρτύρομαι ανέξοδα». 
Στο χέρι του είναι να αποφασίσει τι θέλει. Αλλά κόμμα εξουσίας, χωρίς ευθύνες εξουσίας, δεν έχει υπάρξει ποτέ ούτε πρόκειται να υπάρξει ποτέ…
Από την επομένη των εκλογών, που πήραμε τη πρώτη διερευνητική εντολή,  δώσαμε δύο εναλλακτικές λύσεις:
Πρώτον, αφού δεν βγαίνει κυβέρνηση από κανένα κόμμα κι από κανένα συνδυασμό δύο κομμάτων, τότε μπορεί να προκύψει μόνο Οικουμενική Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας. Όπου εμείς
συμμετέχουμε και τη στηρίζουμε θέτοντας δύο μόνο προϋποθέσεις:
Να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στο ευρώ. Δηλαδή να αποκλειστούν κάθε είδους πρωτοβουλίες που ισοδυναμούν με άμεση απομόνωση της χώρας και εξαναγκασμό της σε έξοδο από το ευρώ. Τώρα που αλλάζουν τα πράγματα στην Ευρώπη, είναι «αυτοκτονία» να απομονωθούμε στην Ευρώπη.
Δεύτερον, να προχωρήσουμε σε επαναδιαπραγμάτευση για τροποποιήσεις του Μνημονίου. Ώστε να σταματήσει η ύφεση και να αρχίσει η Ανάκαμψη και η Ανάπτυξη. Μόνο έτσι θα πιάσουμε τους στόχους του Προγράμματος.
Αυτή η πρόταση είναι ακόμα στο τραπέζι και μπορεί να γίνει αποδεκτή
Τον όρο παραμονής στο ευρώ τον αποδέχονται, υποτίθεται, τέσσερα κόμματα. Ενώ τον όρο της επαναδιαπραγμάτευσης για τροποποίηση της Οικονομικής πολιτικής, το συζητάνε πλέον πολλοί πέρα από μας.
Αν, παρ’ όλα αυτά, η πρότασή μας δεν γίνει δεκτή, τότε προτείναμε και εναλλακτική πρόταση: Να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση μειοψηφίας από τα άλλα  κόμματα, στην οποία εμείς δεν θα συμμετέχουμε, αλλά θα της δώσουμε την «ανοχή» μας. Δηλαδή, θα απόσχουμε από την ψηφοφορία για την έγκριση των προγραμματικών δηλώσεών της, ώστε να μπορέσουν να περάσουν, εφ’ όσον βέβαια συγκεντρωθούν οι 120 ψήφοι των παρόντων που απαιτεί το Σύνταγμα.
Ο μόνος όρος που θέτουμε εδώ, είναι να διασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.
Αυτές τις δύο προτάσεις επανέλαβα και σήμερα στον κ. Βενιζέλο. Και προφανώς η πρόταση Κουβέλη αγγίζει τη δική μας βασική πρόταση και στα τρία σκέλη: και διότι δέχεται κι εκείνος τον όρο διασφάλισης της ευρωπαϊκής πορείας, και διότι προτάσσει, όπως κι εμείς την επαναδιαπραγμάτευση, αλλά και διότι επιμένει να αναλάβει  τις ευθύνες του και ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς σε αυτό υπάρχει ήδη μια βασική συμφωνία .
Το πρόβλημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αδιαφορεί για τα προβλήματα  της χώρας και αρνείται να αναλάβει αντίστοιχες ευθύνες.
Αντίθετα, προετοιμάζεται για εκλογές που θα προκαλέσει ο ίδιος.
Και όταν, βέβαια, πήρε τη διερευνητική εντολή ο κ. Τσίπρας ξόδεψε περισσότερο χρόνο να συνομιλεί με ομάδες της… εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και με συνδικαλιστικές οργανώσεις, παρά να αναζητά λύσεις με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς!
Τον ενδιάφερε πολύ περισσότερο να ψάξει για εκλογικούς «πελάτες» εν όψει εκλογών που θα προκαλέσει, παρά να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες.
Να θυμάται, ωστόσο, ότι για κάθε καινούργιο ψηφοφόρο που κερδίζει θα χάνει δύο! Γιατί τέτοιες ώρες, τόση αλαζονεία και τέτοιος καιροσκοπισμός τελικά απωθούν τους πάντες. 
Η χαλαρή ψήφος στρέφεται στα μικρά κόμματα, όταν είναι ακριβώς αυτό: μικρά! Όταν κανείς δεν φοβάται ότι μπορούν να κυβερνήσουν…
Όταν πάψουν να είναι «μικρά» κι αρνούνται να αναλάβουν ευθύνες διακυβέρνησης, τόσο μπαίνουν στο μικροσκόπιο όλες οι θέσεις τους. Κι αν δει κανείς τι «μπουμπούκια» υπάρχουν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σας βεβαιώνω ότι πολλοί που τον ψήφισαν θα φύγουν τρέχοντας. Και να είστε σίγουροι ότι ο ελληνικός λαός θα πληροφορηθεί όλες αυτές τις περίεργες θέσεις στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
Αν μετά απ’ όλα αυτά που έγιναν προκύψουν επαναληπτικές εκλογές, τότε η ψήφος δεν θα είναι πια «χαλαρή». Και πολλά από τα εκλογικά κέρδη τους θα εξανεμιστούν.
Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς επανέφερε την πρόταση του για την συγκρότηση μετώπου εναντίον του αριστερού αντι-ευρωπαϊκού μετώπου που συγκροτείται ήδη. Αυτή την φορά όμως διεύρυνε τους στόχους του μετώπου που θα συγκροτήσει η ΝΔ και μίλησε για ευρύτερο “Ευρωπαϊκό Μέτωπο στην Ελλάδα” και όχι μόνο “κεντροδεξιό”:
Βέβαιο, πάντως,  είναι ότι ετοιμάζουν εκλογικό μέτωπο αυτή τη στιγμή, είπε. Ένα αριστερό-αντί-ευρωπαϊκό εκλογικό μέτωπο.
Να ξέρουν, όμως, ότι θα πέσουν πάνω σε ένα πολύ μεγαλύτερο και ισχυρότερο μέτωπο: Το Ευρωπαϊκό μέτωπο στην Ελλάδα! Που περιλαμβάνει όσους θέλουν να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη, αλλά όχι ως «πειραματόζωο» της ατέλειωτης ύφεσης – ανεργίας, λουκέτων και παράλυσης – αλλά ως χώρα που θα βγει από τα προβλήματά της με Ανάπτυξη.
Το μέτωπο αυτό θα συγκροτηθεί γύρω μας από απλούς ψηφοφόρους, που είτε δεν ψήφισαν, είτε πήγαν και ψήφισαν χαλαρά μικρότερα κόμματα, είτε ψήφισαν ακόμα και ΣΥΡΙΖΑ ή άλλα μικρότερα κόμματα, αριστερά και μη.
Αλλά που σήμερα αντιλαμβάνονται ότι οι επόμενες εκλογές, αν γίνουν, θα είναι για να κυβερνηθεί ο τόπος! Και να αποφευχθούν τα χειρότερα. Που δυστυχώς πλησιάζουν…
Το Ευρωπαϊκό μέτωπο θα συγκροτηθεί ακόμα από προσκλητήριο, που κάνουμε και από πρωτοβουλίες που θα πάρουμε για να υπάρξει και ενότητα σε όλη την κεντροδεξιά κλίμακα: Στη βάση, στα μεσαία κλιμάκια και στην κορυφή!
Δεν μπαίνω σε ονοματολογία ακόμα. Εδώ χρειάζεται προσοχή, σύνεση και σοβαρότητα.
Αν γίνουν εκλογές, το δίλημμα θα είναι καθαρό:
Ανάμεσα στο Αντί-ευρωπαϊκό μέτωπο της Αριστεράς, που βγάζει την Ελλάδα από την Ευρώπη, τη θέλει ξέφραγο αμπέλι στους λαθρομετανάστες και της επιφυλάσσει μοίρα διεθνούς απομόνωσης.
Κι από την άλλη πλευρά, το μεγάλο Ευρωπαϊκό μέτωπο, που θέλει την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, αλλά και παλεύει για μιαν Ευρώπη της Ανάπτυξης, με ισχυρές συμμαχίες και με μεγάλες πρωτοβουλίες προάσπισης των εθνικών συμφερόντων.
Και κάτι τελευταίο: το Ευρωπαϊκό μέτωπο έχει στο επίκεντρο τα εθνικά συμφέροντα και την υπεράσπισή τους. Κι εκεί έχουμε τεράστια απόσταση από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που πότε θέλει να αγκαλιάσει και να δώσει άσυλο σε 1,5 εκατομμύριο λαθρομετανάστες, αγνοώντας την ασφάλεια του Έλληνα πολίτη, πότε διακηρύσσει ότι… «το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του», πότε ότι τα Σκόπια πρέπει να πάρουν το όνομα της Μακεδονίας μας.
Και το λέω αυτό γιατί το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο, πολύ κρίσιμο σε όλα τα εθνικά μας θέματα.  
Πως θα γίνει η συσπείρωση της Μεγάλης Κεντροδεξιάς
Ο Α. Σαμαράς ξεκαθάρισε επίσης ότι η συσπείρωση της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης θα γίνει κυρίως στην βάση και όχι με συγκόλληση φέουδων στην κορυφή.
Η συσπείρωση, βέβαια,  της Κεντροδεξιάς δεν θα γίνει χωρίς αρχές. Δεν θα είναι «συγκόλληση». Θα είναι ενότητα για να παίξουμε το ρόλο μας ως εγγυητές σταθερότητας και ευρωπαϊκής πορείας του τόπου.Θα είναι ενότητα για να νικήσουμε οριστικά το λαϊκισμό και να ανοίξουμε το δρόμο μιας νέας Μεταπολίτευσης.
Η Παράταξή μας δεν θα ενωθεί με «φέουδα», ούτε θα υπάρξει ως ομοσπονδία από φέουδα. Θα ξεπεράσει το παρελθόν της και θα υπάρξει ως η μεγάλη Κεντροδεξιά, που διευρύνει τα όριά της προς όλες τις κατευθύνσεις, απευθύνεται σε όλους, αξιοποιεί όλους, συνθέτει απόψεις, αθροίζει δυνάμεις, πολλαπλασιάζει επιρροή.
Με βάση τον Κοινωνικό Φιλελευθερισμό. Και με στόχο να τελειώσει η ηγεμονία των Αριστερών ιδεών στην Ελλάδα, ώστε να βρει ξανά η χώρα μας και ο λαός μας τις ιδέες που του ταιριάζουν καλύτερα. Τις ιδέες και τις αξίες που μπορούν να απελευθερώσουν τις αστείρευτες δυνάμεις που κρύβει ο Έλληνας μέσα του.
Οι Αριστερές ιδέες δοκιμάστηκαν διεθνώς. Παντού κατέρρευσαν! Στην Ελλάδα επικράτησαν και οδήγησαν στο σημείο μηδέν.
Και τώρα, όχι μόνο δεν δίνουν διέξοδο στην κρίση, αλλά οδηγούν σε εθνική απομόνωση, ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και έξοδο από την Ευρώπη.
Καιρός να δοκιμαστούν τα φιλελεύθερα ιδανικά, της ανταγωνιστικότητας, της αξιοκρατίας, της Δικαιοσύνης, της κοινωνικής συνοχής, της Πατρίδας και της Δημοκρατίας που δίνει ευκαιρίας σε όλους.
Η Ελληνική κοινωνία αυτό έχει ανάγκη από μας.
Ο Ελληνικός λαός αυτό περιμένει από μας. 
Αποτιμώντας εξάλλου το εκλογικό αποτέλεσμα ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι παρότι η παράταξη αναδείχθηκε πρώτη δύναμη, το αποτέλεσμα δεν την ικανοποιεί, ενώ σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ, κύριος υπεύθυνος για τη σημερινή κατάσταση, γνώρισε αληθινή συντριβή».
Επιτέθηκε επίσης στην εκδοτική διαπλοκή που ζητούσε να ψηφίσει ο κόσμος μικρά κόμματα:
Επί δυόμιση χρόνια, η δική μας παράταξη χάλασε τα σχέδια πολλών και χτυπήθηκε από πολλές πλευρές. Όταν είπαμε “όχι” στο Μνημόνιο, το Μάιο του 2010, μας χτύπησαν ως τάχα «ανεύθυνους». Ανεύθυνους εμάς που το διαβάσαμε και προβλέψαμε μία-μία τις συνέπειές του. Και υπεύθυνους εκείνους που δεν το είχαν καν διαβάσει και έφτασαν τη χώρα στο χείλος της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ.  
Τότε, πια δεν υπήρχε επιλογή. Η απίστευτη ζημιά του Μνημονίου είχε συντελεστεί.  Και στηρίξαμε μεταβατική κυβέρνηση για να κοπεί το χρέος, να μειωθούν τα επιτόκια και να μεταφερθεί η αποπληρωμή του υπολοίπου χρέους για 30 χρόνια. Η Ελλάδα απέφυγε προς στιγμήν τα χειρότερα και κέρδισε χρόνο.
Μετά απ’ αυτό, διάφοροι παράγοντες που προηγουμένως μας αποκαλούσαν «ανεύθυνους» γιατί δεν αποδεχόμασταν το Μνημόνιο, το γύρισαν, λέγοντας  ότι… τραυματίσαμε την παράταξη αποδεχόμενοι τη δανειακή σύμβαση! Και τις παραμονές των εκλογών ζητούσαν από τον κόσμο να ψηφίσει μικρά κόμματα, για να «τιμωρήσει» τα μεγάλα!
Όλοι αυτοί που, επί δύο χρόνια, ζητούσαν δήθεν «υπευθυνότητα», τώρα ζητούσαν ψήφο στα μικρά κόμματα, από τα οποία τα περισσότερα είχαν θέσεις απόλυτης ανευθυνότητας. Που οδηγούν μόνο στη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ.
Στάθηκε ακόμη στην είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή αλλά και του «νεοπαγούς κόμματος που πούλησε λαϊκισμό», όπως είπε εννοώντας προφανώς τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αλλά και στην αποτυχία της Δημοκρατικής Συμμαχίας και του ΛΑΟΣ να μπουν στη Βουλή.
Ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι δικαιώθηκε για όσα έλεγε προεκλογικά. «Ζητούσα ισχυρή εντολή για να κυβερνηθεί η χώρα και μας έλεγαν για κυβερνήσεις συνεργασίας. Τώρα βιώνουμε τα αποτελέσματα» σημεωσε αναφερερόμενος στην αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης. «Τα περισσότερα κόμματα προσπαθούν να επωφεληθούν από την κρίση ενώ το ΠΑΣΟΚ να επιβιώσει» είπε ακόμα ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Δεν κερδίσαμε την ισχυρή εντολή που επιδιώκαμε, αλλά κερδίσαμε ενισχυμένο ρόλο για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της χώρας. Η εντολή που πήραμε ως πρώτο κόμμα μας κάνει θεματοφύλακα της σταθερότητας και της διασφάλισης των ευρωπαϊκών μας κατακτήσεων», συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι ήδη οι Ευρωπαίοι ηγέτες «άρχισαν να συνειδητοποιούν τα σφάλματα που έγιναν».
Στο σημείο αυτό εστίασε στην ανάγκη τροποποίησης της δανειακής συμβασης και του μνημονίου. Ειδικότερα, ανέφερε ότι στο παρελθόν η ΝΔ ζητούσε την επαναδιαπραγμάτευση, στη συνέχεια ζητούσε τροποποιήσεις και αλλαγές και «σήμερα έρχονται ο ένας μετά τον άλλο οι ευρωπαίοι ηγέτες και ζητούν αλλαγές στην πολιτική της ύφεσης».
Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι «επί δυομιση χρόνια μας χτυπούσαν, και μας κατηγορούσαν για ανευθυνους εμάς που διαβάσαμε το Μνημόνιο και προειδοποιήσαμε», και δικαιολόγησε τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου τονίζοντας ότι ήταν αναγκαία για να μην χρεοκοπήσει η χώρα. Όπως είπε χαρακτηριστικά:
«Στηρίξαμε τη μεταβατική κυβέρνηση για να πληρωθεί το χρέος, και να μεταφερθεί η αποπληρωμή του για τα επόμενα 30 χρόνια».
Αναφερερόμενος στις αντιδράσεις γι’ αυτήν την απόφαση στο εσωτερικό της παράταξης, ο Αντώνης Σαμαράς είπε: «Μας κατηγόρησαν ότι τραυματίσαμε την παράταξη επειδή αποδεχτήκαμε την δανειακή σύμβαση», αναφερόμενος στον Πάνο Καμμένο, και υπενθύμισε ότι από την αρχή η Νέα Δημοκρατία επεδίωξε «την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και μας έλεγαν ότι δεν γίνεται».
«Για πρώτη φορά έθεσα το θέμα της αλλαγής πολιτικών στις επιστολές που έστειλα στους εταίρους» είπε και υπενθύμισε ότι «πολλοί έλεγαν ότι αυτό δεν γίνεται μέχρι που βγήκαν οι δανειστές μας και το παραδέχτηκαν». Σημείωσε δε ότι και τις τέσσερις λέξεις που είναι στο επίκεντρο των σημερινών συζητήσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη (ευρωομόλογο, ανάπτυξη, επαναδιαπραγμάτευση, ισοδύναμα μέτρα) «τις έχει εισαγάγει η Νέα Δημοκρατία».
Πάνος Ζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου