Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Τι συμβαίνει με την συντήρηση των πολεμικών αεροσκαφών στην ΕΑΒ;


Έχει διαπιστωθεί από την Πολεμική Αεροπορία, ότι σύμφωνα με την απόδοση εκτέλεσης γενικής ή μερικής επισκευής αεροσκαφών και αεροκινητήρων από την ΕΑΒ εντός του 2012 η εταιρεία δεν ανταποκρίνεται στα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα.
Ενώ είχε η εταιρεία την υποχρέωση να αποδώσει τους πρώτους μήνες του 2012 (23) αεροκινητήρες και (14) αεροσκάφη απέδωσε μόνο (1) αεροκινητήρα και (7) αεροσκάφη. Αυτό αποτελεί μέρος του έργου για εργοστασιακή συντήρηση σε (67) αεροκινητήρες και (51) αεροσκάφη που έχει αναλάβει η ΕΑΒ από την Πολεμική Αεροπορία.
Επισημαίνεται ότι η ΕΑΒ είχε διαβεβαιώσει την Πολεμική Αεροπορία ότι δύναται απρόσκοπτα να ανταποκριθεί στο χρονοδιάγραμμα.
Παρά το γεγονός ότι η ΕΑΒ με ανακοινώσεις της επαίρεται του τεραστίου έργου που έχει επιτύχει στην υλοποίηση συμφωνιών τόσο με την Πολεμική Αεροπορία όσο και με άλλες αεροπορίες (όπως των Η.Π.Α) και οίκους του εξωτερικού, οι ανωτέρω σημαντικές καθυστερήσεις δημιουργούν προβληματισμούς.
Πρόσφατα εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ένα μεγάλο πακέτο για ανταλλακτικά και
συντήρηση αξίας περίπου 250 εκ. Ευρώ που έχει τη δυνατότητα να κατευθυνθεί και σε οίκους του εξωτερικού. Είναι προφανές ότι εάν διαπιστωθεί σημαντική καθυστέρηση από την ΕΑΒ , πολύ εύκολα και χωρίς την λήψη προληπτικών μέτρων θα δοθεί το έργο αυτό σε άλλες εταιρείες τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Πρακτικές που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρο στο παρελθόν εις βάρος της βιομηχανίας μας και επωφελεία κάποιων εμπόρων.
Προτού αρχίσει το ξεκοκάλισμα του κονδυλίου συντήρησης από τους επιτήδειους, επικαλούμενοι τη διαθεσιμότητα των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, θα πρέπει τόσο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο και το υπουργείο Οικονομίας που ανήκει η ΕΑΒ να λάβουν άμεσα μέτρα. Ποιές είναι οι κυρώσεις της Πολεμικής Αεροπορίας προς την ΕΑΒ;
Δεν θα πρέπει, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο της χώρας μας, να υπάρξει οιαδήποτε επίπτωση στην επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των Ε.Δ., καθώς και οιαδήποτε διαρροή έργου ή κονδυλίων προς άλλους οίκους του εξωτερικού ή συμφέροντα του εσωτερικού.
Θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος μέχρι και στο τελευταίο Ευρώ ότι πιάνει τόπο, πως και που διατίθεται. Να αποκλεισθεί κάθε μεσάζων και να ληφθούν άμεσα μέτρα, ώστε η ΕΑΒ αυτοδύναμα να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου της. Είναι καιρός να σταματήσουν τα παιγνίδια και οι κερδοσκοπίες με τις Ε.Δ. και την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου