Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Στο έλεος του Τσίπρα



Στο έλεος του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται οι άλλες πολιτικές δυνάμεις και εν τέλει η χώρα, καθώς, αν δεν βρεθεί λύση στις συναντήσεις των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οδεύουμε ολοταχώς για κάλπες. Την ώρα που τα «μαύρα σύννεφα» πυκνώνουν σε μια σειρά ζητημάτων και τα καμπανάκια έχουν γίνει καμπάνες, η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά δείχνουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ως τον μόνο υπεύθυνο στο ενδεχόμενο να οδηγηθεί ο τόπος ξανά σε εκλογές. Τόσο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς όσο οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης κατηγόρησαν τον κ. Τσίπρα ότι τορπιλίζει κάθε προσπάθεια να βρεθεί λύση. Και αυτό γιατί το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να αυξήσει τα ποσοστά του σε επαναληπτικές εκλογές, μεταλλάσσοντας τη θεωρία τού «λεφτά υπάρχουν του κ. Παπανδρέου στο δόγμα «θα επιστρέψω τα χρήματα από τα χαράτσια και θα επαναφέρω τους μισθούς και τις συντάξεις εκεί που ήταν προ κρίσης».

Το σχέδιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκε και χθες, με την ανακάλυψη του Γιάννη
Δραγασάκη ότι περίμεναν δήθεν οι Βρυξέλλες το γράμμα στον Μπαρόζο (που δεν έλεγε τίποτε από αυτά που ανακοινώνει στο εσωτερικό της χώρας) για να βγάλουν την Ελλάδα από το ευρώ. Μάλιστα, οι απόψεις του κ. Δραγασάκη έδωσαν την αφορμή στον κ. Βενιζέλο και στο ΠΑΣΟΚ να σηκώσουν τους τόνους εναντίον του, σε μια προσπάθεια να πάρουν πίσω ψήφους. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κάλεσε τον Γ. Δραγασάκη «να πει ποιον ακριβώς εννοεί», όταν μιλά για «εγχώριες δυνάμεις» που παρακινούσαν τον Μπαρόζο, μόλις λάβει την επιστολή Τσίπρα, να δηλώσει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει στο ευρώ. Ζήτησε μάλιστα από τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει αν απηχεί την επίσημη θέση του, μιλώντας για επιχείρηση «αποπροσανατολισμού» από την ουσία της επιστολής Τσίπρα, όπου... προσαρμοζόμενος δεν μιλά για «καταγγελία της σύμβασης». Κάλεσε, τέλος, τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει γιατί εξωθεί σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, χαρακτηρίζοντας, αντίθετα, «υπεύθυνη» την πρόταση Κουβέλη. Οπως μάλιστα είπε ο κ. Βενιζέλος στο Πολιτικό Συμβούλιο, «ο κ. Τσίπρας πάει να το παίξει Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά...»

Σήμερα πάντως κλείνει και τυπικά ο κύκλος των διερευνητικών εντολών και ο Ευάγγελος Βενιζέλος σήμερα στη μία μετά το μεσημέρι θα την επιστρέψει άκαρπη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Βάσει του Συντάγματος, εάν και ο αρχηγός του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος -στη συγκεκριμένη περίπτωση του ΠΑΣΟΚ- επιστρέψει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να καλέσει όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και, αν και τότε επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, να επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών.

Ο κ. Παπούλιας σκέφτεται πάντως να καλέσει (κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα) τους αρχηγούς κατά μόνας. Η διαδικασία αυτή δεν προβλέπεται ρητώς πόσο διαρκεί, όμως συνταγματολόγοι λένε ότι η διαβούλευση αυτή μπορεί να διαρκέσει «εύλογο χρόνο», τον οποίο προσδιορίζουν έως δύο ημέρες το πολύ.

Σε περίπτωση νέας αποτυχίας, αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό (υπηρεσιακής) κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή που θα πρέπει να έχει συγκληθεί μέχρι τη 17η Μαΐου. Πιθανότερη ημερομηνία εκλογών είναι η 17η Ιουνίου.


Νίκος Ελευθερόγλου




Τι κρύβει η συνάντηση Παπούλια - Παπαδήμου

Στη σκιά του αδιεξόδου που έχει διαμορφωθεί για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δέχτηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Επισήμως η συνάντηση των δύο ανδρών είχε ως αντικείμενο συζήτησης τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στις διεθνείς αγορές, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες στο επίκεντρο βρέθηκε και η εγχώρια πολιτική συγκυρία, με φόντο τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Από το περιβάλλον του Λ. Παπαδήμου παρέμενε αδιευκρίνιστο εάν ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία να παραμείνει στην θέση του ως μεταβατικός πρωθυπουργός σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών και αφού προηγουμένως έχει ναυαγήσει η προσπάθεια συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων για να αποκτήσει κυβέρνηση ο τόπος. Ο Λ. Παπαδήμος, που έμεινε στο Προεδρικό Μέγαρο για μία ώρα και ένα τέταρτο, αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Ωστόσο, κατά τη χειραψία που είχε με τον κ. Παπούλια, ενώ έμπαινε στο γραφείο του, έκανε λόγο για ζητήματα οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση.

Ο Λ. Παπαδήμος τον ρώτησε: «Πώς είστε;» και ο κ. Παπούλιας απάντησε: «Των πραγμάτων δοθέντων...»

Οπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, ανάμεσα στα άλλα ο Λ. Παπαδήμος ενημέρωσε τον κ. Παπούλια για το ομόλογο των 435.000.000 ευρώ που λήγει την επόμενη εβδομάδα, την κατάσταση στο τραπεζικό τομέα, για τα διαθέσιμα που έχει το ελληνικό κράτος στα ταμεία του, καθώς και για τα θέματα που θα απασχολήσουν τις επικείμενες Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., και τον τρόπο που θα εκπροσωπηθεί η χώρα. Επίσης, το Μέγαρο Μαξίμου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Λ. Παπαδήμος να ενημερώσει τηλεφωνικά για τα ίδια ζητήματα και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου